Week ahead - Ο κίνδυνος στασιμόπληθωρισμού επανέρχεται και η τιμή του χρυσού είναι έτοιμη να αντιδράσει 

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού επανέρχεται στο τραπέζι καθώς η επικείμενη ενεργειακή κρίση πυροδοτεί τους παλιούς φόβους για τον πληθωρισμό. Αυτά είναι καλά νέα για το χρυσό, ο οποίος απέδειξε αυτήν την εβδομάδα ότι υπάρχει έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον κάτω από το επίπεδο των 1.750 δολαρίων ανά ουγγιά, σύμφωνα με τους αναλυτές.


Αφού υποχώρησε στα 1.720 δολάρια η ουγγιά στα μέσα της εβδομάδας, ο χρυσός εξέπληξε με μια γρήγορη διψήφια ανάκαμψη στα 1.760 δολάρια την Παρασκευή.

Η αρχική πτωτική πίεση στον χρυσό ήρθε καθώς οι αγορές προετοιμάζονταν για την μείωση της Federal Reserve τον Νοέμβριο. Αυτό ώθησε τις αποδόσεις του αμερικανικού ταμείου και το δολάριο ΗΠΑ υψηλότερα, ενώ άσκησε ισχυρή καθοδική πίεση στον χρυσό.

"Αυτό που οδηγεί τον χρυσό αυτές τις μέρες είναι οι τιμές αγοράς για την έξοδο της Fed. Τόσο η πτώση όσο και η πιθανή αύξηση των επιτοκίων στον ορίζοντα τιμολογούνταν", δήλωσε ο στρατηγός της TD Securities, Daniel Ghali. "Ως αποτέλεσμα αυτού, είδαμε ουσιαστική αναπροσαρμογή των αγορών του Δημοσίου και αυτό βαρύνει κυρίως τον χρυσό".

Αλλά η ισχυρή απόδοση του χρυσού στο τέλος της εβδομάδας έδειξε ότι το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει για το κίτρινο μέταλλο, καθώς οι φόβοι στασιμότητας και οι νέες τεχνικές προοπτικές φαίνονται αρκετά ελπιδοφόρες για το κίτρινο μέταλλο.

"Ο στασιμοπληθωρισμός είναι ένα θέμα που αυξάνεται στο συλλογικό μας μυαλό", δήλωσε ο Γκάλι. "Το γεγονός ότι ο χρυσός κατάφερε να συγκεντρωθεί παρά το να πέσει κάτω από τα 1.750 $ άλλαξε τις τεχνικές προοπτικές. Από αυτή την άποψη, θα μπορούσαμε να δούμε υψηλότερες τιμές χρυσού. Το επίπεδο των 1.750 $ είναι τώρα υποστήριξη και τα 1.800 $ είναι αντίσταση".

Ο χρυσός ολοκληρώνει την ταραγμένη εβδομάδα με μια ανοδική τάση, δήλωσε ο συν-διευθυντής της Walsh Trading, Sean Lusk.

"Το αμερικανικό δολάριο παίρνει μια ανάσα, οι αποδόσεις των ομολόγων μειώνονται. Θα υπάρξει μια άλλη ατμόσφαιρα πληθωρισμού. Υπάρχουν πολλά ζητήματα αλυσίδας εφοδιασμού. Καθώς μπαίνουμε στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, θα έχουμε έναν νέο κύκλο δεδομένων και έναν νέο κύκλο αποτελεσμάτων."

Και παρόλο που ο χρυσός φαίνεται να στερείται τη χρήση ως το ασφαλές καταφύγιο αυτή τη στιγμή, οι υψηλότερες τιμές ενέργειας θα μπορούσαν όμως να το επαναφέρουν. "Με την πάροδο του χρόνου, εάν η αγορά ενέργειας συνεχίσει να κινείται υψηλότερα, σε κάποια μορφή θα παρασύρει τις τιμές του χρυσού υψηλότερα μαζί της", δήλωσε ο Λουσκ.

Από τεχνική άποψη, η περιοχή των 1.730 δολαρίων η ουγγιά παραμένει δημοφιλής για αγορά, σύμφωνα με τον συν-διευθυντή της Walsh Trading. "Βλέπετε πού έρχεται το αγοραστικό ενδιαφέρον και πού τελιώνει η πώληση. Είναι $ 40, και κυμαίνεται από $ 1.690 έως $ 1.730. Εάν φτάσουμε κοντά στα $ 1.690, αυτό θα μπορούσε να ρίξει το χρυσό επιπλέον 5%", είπε.

Στα ψηλά, ο χρυσός θα θέλει να ανέβει πίσω στα $ 1.830. "Παρακολουθώ το δολάριο και τις μετοχές για κατεύθυνση. Ο χρυσός πρέπει να βγει από την πτωτική τάση και να βγάλει τα 1.835 $ και να παραμείνει πάνω από αυτό. Τι θα το επιταχύνει αυτό; Θα μπορούσαν να είναι οι τιμές ενέργειας που αγγίζουν τα $ 80 ή γενικές αβεβαιότητες για τον ιό", πρόσθεσε ο Λουσκ.

Στο ραντάρ της επόμενης εβδομάδας είναι επίσης η συνέχεια της έντονης συζήτησης για το ανώτατο όριο του χρέους. Παρόλο που η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέφυγε το μερικό ομοσπονδιακό κλείσιμο την Πέμπτη όταν η Γερουσία και το Σώμα ψήφισαν νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης έως τις 3 Δεκεμβρίου, η προθεσμία προεπιλογής της 18ης Οκτωβρίου εξακολουθεί να επιβαρύνει τις αγορές.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen κατέθεσε αυτήν την εβδομάδα: "Εάν δεν αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους, θα υπάρξει οικονομική κρίση, συμφορά. Θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη στο δολάριο ως αποθεματικό νόμισμα ... Θα ήταν μια πληγή τεράστιων διαστάσεων".

Παρά τους φόβους αυτούς, ο αντίκτυπος στον χρυσό είναι απίθανο να είναι σημαντικός, σημείωσε ο Ghali, προσθέτοντας ότι το ζήτημα πιθανότατα θα επιλυθεί. "Δεν πιστεύω ότι η αγορά κινδυνεύει πραγματικά από αυτούς τους κινδύνους. Ενώ ο αντίκτυπος μιας αθέτησης θα είναι τεράστιος, η πιθανότητα να είναι πολύ μικρή", είπε.

Δεδομένα για παρακολούθηση

Την επόμενη εβδομάδα, η μεγαλύτερη δημοσίευση δεδομένων θα είναι η έκθεση απασχόλησης των ΗΠΑ από τον Σεπτέμβριο, με προβλέψεις συναίνεσης της αγοράς που απαιτούν 460.000 νέες θέσεις εργασίας και ποσοστό ανεργίας 5,1%.

"Στην κατάθεσή του στο Κογκρέσο νωρίτερα την εβδομάδα, ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell είπε ότι πληρούνται όλες προϋποθέσεις, και τη δοκιμή για το QE που μειώνεται με την έκθεση θέσεων εργασίας της ερχόμενης εβδομάδας να επιβεβαιώνεται ... Με τα κρούσματα Covid να μειώνονται απότομα, αναμένουμε τον Σεπτέμβριο για να επιταχυνθεί ξανά το εύρος των 450-500.000 », δήλωσε ο επικεφαλής της ING, διεθνής οικονομικός, Τζέιμς Νάιτλι. "Μια μικρή ανακοίνωση στη συνεδρίαση της FOMC στις 3 Νοεμβρίου είναι η βασική μας περίπτωση."

Άλλα στοιχεία που θα δημοσιοποιηθούν περιλαμβάνουν τις εργοστασιακές παραγγελίες τη Δευτέρα, ISM μη βιομηχανικού PMI την Τρίτη, την απασχόληση μη γεωργικών προϊόντων ADP την Τετάρτη, τις αιτήσεις ανέργων την Πέμπτη και τις οικοδομικές άδειες την Παρασκευή.


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →