Week ahead - Ο Covid Όμικρον και ο πληθωρισμός των μισθών θα στηρίξει τις τιμές την επόμενη εβδομάδα

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι φόβοι για τον COVID-19 επανέρχονται στην αγορά, με τους επενδυτές να απορρίπτουν τα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία και να αναζητούν ασφαλή καταφύγια όπως ο χρυσός.

Το κλίμα στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές άρχισε να μετατοπίζεται αργά την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές έριξαν τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου μετά την είδηση ​​ότι μια δυνητικά επικίνδυνη παραλλαγή του COVID-19 εμφανίστηκε στη Νότια Αφρική.

«Τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου πλήττονται στο τέλος της εβδομάδας καθώς μια νέα παραλλαγή του Covid πυροδοτεί φόβους για νέους περιορισμούς και lockdown», δήλωσε ο Craig Erlam, ανώτερος αναλυτής αγοράς στον OANDA. «Το πιο ανησυχητικό πράγμα για το νέο στέλεχος αυτή τη στιγμή είναι το πόσο λίγα γνωρίζουμε γι 'αυτό, με τις πρώτες ενδείξεις να είναι ότι θα μπορούσε να είναι πιο προβληματικό από την μετάλαξη Δέλτα.

Οι τιμές του χρυσού ξεπέρασαν για λίγο τα 1.800 δολάρια η ουγγιά νωρίς το πρωί της Παρασκευής, καθώς ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE ($VIX) εκτινάχθηκε σε υψηλό δύο μηνών λόγω των νέων φόβων για τον COVID-19. Ωστόσο, τα κέρδη του χρυσού ήταν βραχύβια. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού Δεκεμβρίου διαπραγματεύτηκαν τελευταία φορά στα 1.792 δολάρια η ουγγιά, σημειώνοντας πτώση άνω του 3% από την περασμένη Παρασκευή.

Ο χρυσός διατηρήθηκε καλά καθώς ο Dow Jones κατέγραψε τη σημαντικότερη ημερήσια πτώση του μέχρι στιγμής φέτος. Ο δείκτης υποχώρησε 905 μονάδες στη συντομευμένη συνεδρίασή της Παρασκευής.

Είναι το παιχνίδι του χρυσού την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι τιμές παραμένουν κάτω από τα 1.800 $
Ωστόσο, το πολύτιμο μέταλλο έχει ακόμα πολύ έδαφος να καλύψει αφού εγκατέλειψε τα περισσότερα από τα κέρδη του από το ράλι του πριν από τρεις εβδομάδες.

Κοιτάζοντας το μέλλον, ορισμένοι οικονομολόγοι και αναλυτές της αγοράς είπαν ότι η εξάπλωση της νέας παραλλαγής θα μπορούσε να προσφέρει κάποια υποστήριξη για τον χρυσό εάν αρχίσει να επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και τη μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Εξαιτίας των αυξανόμενων πληθωριστικών πιέσεων, οι αγορές αρχίζουν να τιμολογούνται σε πιο επιθετική δράση νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Το Εργαλείο CME FedWatch δείχνει ότι οι αγορές αναμένουν ήδη την πρώτη αύξηση επιτοκίων τον Ιούνιο και τρεις αυξήσεις επιτοκίων φέτος.

Ωστόσο, ορισμένες από αυτές τις προσδοκίες έχουν αντισταθμιστεί στον απόηχο του νέου τρόμου COVID-19.

«Η ανάγκη για συνεχή μέτρα δημόσιας υγείας και για τρίτες δόσεις θα σημαίνει μεγαλύτερη αναμονή για να τελειώσει η εναπομένουσα ταλαιπωρία στη δραστηριότητα των υπηρεσιών, αλλά και μεγαλύτερη αναμονή για να θεραπεύσει τον πληθωρισμό και τις ελλείψεις στην παραγωγή αγαθών που συνδέονται με την απουσία εργαζομένων που σχετίζεται με τον Covid». είπαν οικονομολόγοι στο CIBC.

Η νέα παραλλαγή έχει ήδη επηρεάσει τα παγκόσμια ταξίδια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική. Άλλα ευρωπαϊκά κράτη έχουν προχωρήσει ακόμη περισσότερο, απαγορεύοντας πτήσεις από τη Νότια Αφρική και τις αφρικανικές χώρες. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης απαγορεύσει τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική και τις γειτονικές χώρες. Η καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την ταξιδιωτική απαγόρευση για τους ξένους υπηκόους που προέρχονται από επτά χώρες της Νότιας Αφρικής αργά το απόγευμα της Παρασκευής.

Μαζί με τη νέα παραλλαγή, η Ευρώπη συνεχίζει να αντιμετωπίζει ένα νέο κύμα μολύνσεων από κορωνοϊό. Χώρες όπως η Γερμανία προσπαθούν να θεσπίσουν νέα μέτρα καραντίνας.

Ο Erlam είπε ότι η εξέταση της κίνησης της τιμής του χρυσού την Παρασκευή δείχνει ότι το πολύτιμο μέταλλο κάνει αυτό που υποτίθεται ότι κάνει. Πρόσθεσε ότι οι νέες ανησυχίες για τον COVID θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις τιμές του χρυσού.

«Σε στιγμές όπως αυτή, έχουμε μια αληθινή αίσθηση του τι θεωρούν οι επενδυτές αληθινά, αξιόπιστα καταφύγια», είπε. "Αυτό θα πρέπει να είναι ανοδικό για τον χρυσό καθώς, τουλάχιστον, οι κεντρικές τράπεζες θα καθυστερήσουν τη σύσφιξη έως ότου έχουν μια καλύτερη ιδέα για τους κινδύνους για την οικονομία. Το να επιτρέψουμε στον πληθωρισμό να εκτιναχθεί χωρίς να αντιμετωπιστεί θα μπορούσε να αυξήσει την ελκυστικότητα του χρυσού και πάλι, ιδιαίτερα σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς».

Οι αναλυτές εμπορευμάτων στην TD Securities βλέπουν επίσης ότι ο χρυσός μπορεί να προσελκύσει νέα ανοδική δυναμική.

«Η προσφορά για ασφαλές καταφύγιο θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι καταλύτης για το κίτρινο μέταλλο να ξεφύγει από το εύρος συναλλαγών του, δεδομένης της πρόβλεψης της TD Securities για επιβράδυνση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού το επόμενο έτος που υποδηλώνει ότι η τιμολόγηση της αγοράς για τις αυξήσεις της Fed μπορεί τελικά να αποδειχθεί πολύ επιθετική». είπαν οι αναλυτές.

Παρόλο που η αγορά χρυσού βρίσκεται πολύ μακριά από τα χαμηλά της που παρατηρήθηκαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ορισμένοι αναλυτές σημειώνουν ότι προκλήθηκαν πολλές τεχνικές ζημιές στην αρχή της εβδομάδας. Ακόμη και με την άνοδο της Παρασκευής, οι τιμές είναι κάτω από τα 1.800 δολάρια η ουγγιά.

Ο Marc Chandler, διευθύνων σύμβουλος της Bannockburn Global Forex, δήλωσε ότι ενώ οι φόβοι για τον COVID-19 έχουν βοηθήσει την αγορά χρυσού να μειώσει τις απώλειές της, αναζητά χαμηλότερες τιμές στο εγγύς μέλλον.

"Η ανάκαμψη του χρυσού σταμάτησε μπροστά από τα 1816 δολάρια, έναν βασικό στόχο επαναφοράς. Εφόσον ισχύει αυτό, η μεροληψία μου είναι χαμηλότερη, είτε για την ανάκαμψη των επιτοκίων είτε για μια ευρεία ρευστοποίηση εμπορευμάτων. Αναζητώ υποστήριξη γύρω στα 1.776 $", είπε.

Παρακολουθήστε τον πληθωρισμό των μισθών την επόμενη εβδομάδα

Μαζί με τους αυξανόμενους φόβους για τον COVID-19, οι οικονομολόγοι σημειώνουν ότι οι αγορές θα λάβουν επίσης σημαντικά οικονομικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένου του μη γεωργικού payrolls.

Η αγορά εργασίας ήταν μια κρίσιμη μέτρηση που παρακολουθούσε η Federal Reserve για να καθορίσει τον ρυθμό της διαδικασίας εξομάλυνσής της. Οι αγορές αναμένουν ότι δημιουργήθηκαν άλλες 500.000 θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο. Οι μισθοί προβλέπεται να αυξηθούν κατά 0,4% μετά από άλμα 0,4% τον Οκτώβριο.

Ο Daniel Briesemann, αναλυτής πολύτιμων μετάλλων στην Commerzbank, δήλωσε ότι ενώ τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την απασχόληση θα μπορούσαν να ασκήσουν κάποια πίεση στον χρυσό, θα δώσει μεγαλύτερη προσοχή στον πληθωρισμό των μισθών.

«Η Fed μπορεί να επιδιώκει να αυξήσει τα επιτόκια, αλλά εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να αυξάνεται, αυτό θα σημαίνει ότι τα πραγματικά επιτόκια θα παραμείνουν αρνητικά και αυτό θα είναι υποστηρικτικό για τον χρυσό», είπε.

Ο Jeff Weniger, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών στη WisdomTree, δήλωσε ότι αναμένει επίσης ότι ο πληθωρισμός θα στηρίξει τον χρυσό. Πρόσθεσε ότι όσες αυξήσεις επιτοκίων και αν μπορεί να κάνει η Fed, θα παραμείνουν πίσω από την καμπύλη πληθωρισμού.

Ο Πάουελ και η Γέλεν κατευθύνονται στην Ουάσιγκτον

Μαζί με τα νούμερα απασχόλησης της Παρασκευής, οι αγορές θα ανυπομονούν να ακούσουν τόσο από τον πρόεδρο της Federal Reserve Jerome Powell όσο και από τη υπουργό οικονομικών Janet Yellen καθώς καταθέτουν στην Ουάσιγκτον την Τρίτη και την Τετάρτη.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που οι αγορές θα ακούσουν από τον Πάουελ αφού ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον πρότεινε να παραμείνει επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Επίπεδα για παρακολούθηση


Σύμφωνα με ορισμένους τεχνικούς αναλυτές, τα 1.800 δολάρια ανά ουγγιά του χρυσού παραμένουν ένα κρίσιμο ψυχολογικό επίπεδο για παρακολούθηση.

Ωστόσο, ορισμένοι λένε ότι οι τιμές πρέπει να αυξηθούν για να προσελκύσουν νέα βιώσιμη ανοδική δυναμική. Ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank, δήλωσε ότι είναι ουδέτερος για τον χρυσό έως ότου οι τιμές επανέλθουν πάνω από τα 1.835 δολάρια η ουγγιά.


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →