Ο χρυσός ανεβαίνει την "Μαύρη" Παρασκευή, αποδεικνύοντας τη χρησιμότητα του ως ασφαλές καταφύγιο

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Ο χρυσός ανεβαίνει την "Μαύρη" Παρασκευή, αποδεικνύοντας τη χρησιμότητα του ως ασφαλές καταφύγιο. Μέχρι χθες είχε σημειώσει τη χειρότερη εβδομάδα του σε πέντε μήνες λόγω των αυξανόμενων στοιχημάτων ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα επιταχύνει τη μείωση του ενεργητικού και θα αυξήσει τα επιτόκια ταχύτερα από το αναμενόμενο για να περιορίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού σημειώνουν άνοδο 1,03% στα 1.806 δολάρια. Το κίτρινο μέταλλο έχει υποχωρήσει περισσότερο από 2,8% για την εβδομάδα και κατευθύνθηκε προς τη χειρότερη εβδομάδα του από τις 18 Ιουνίου 2021.

Η Fed είναι πιθανό να διπλασιάσει τον ρυθμό με τον οποίο μειώνει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων της από τον Ιανουάριο του 2021 στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια και να τερματίσει το σχέδιο μείωσης των περιουσιακών της στοιχείων έως τα μέσα Μαρτίου 2022, ανέφεραν σε σημείωμα την Πέμπτη αναλυτές της Goldman Sachs.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δημοσίευσε τα πρακτικά από την τελευταία της συνεδρίαση. Η κεντρική τράπεζα δέχεται επίσης πιέσεις από τραπεζίτες να δανείσει περισσότερο από το απόθεμά της σε γερμανικά κρατικά ομόλογα, μια κίνηση που θα απέτρεπε μια συμπίεση της αγοράς αλλά θα αναιρούσε ορισμένες από τις προσπάθειες τόνωσης της ίδιας της EBC.

Τα κρούσματα COVID-19 αυξάνονται στην ήπειρο, με τη Γερμανία να σκέφτεται να επιβάλει εκ νέου lockdown αφού η γειτονική Αυστρία μπήκε σε πλήρες lockdown νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Η πρόσφατα ανακαλυφθείσα παραλλαγή του COVID-19 B.1.1.529, που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, βρίσκεται επίσης στα ραντάρ των επενδυτών με το Χονγκ Κονγκ να επιβεβαιώνει ήδη δύο περιπτώσεις.

Αλλού στην Ασία-Ειρηνικό, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) του Τόκιο της Ιαπωνίας αυξήθηκε 0,3% σε ετήσια βάση, ενώ ο ΔΤΚ Τροφίμων και Ενέργειας του Τόκιο Ex κατέγραψε αύξηση 0% από μήνα σε μήνα, τον Νοέμβριο.

Στην Αυστραλία, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν καλύτερα από το αναμενόμενο 4,9% από μήνα σε μήνα τον Οκτώβριο.

Οι καθαρές εισαγωγές χρυσού της Κίνας μέσω του Χονγκ Κονγκ εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2018 τον Οκτώβριο, με τους αγοραστές να εφοδιάζονται με το μέταλλο που είναι ασφαλές καταφύγιο για να αντισταθμίσουν τον πληθωρισμό.

Στα άλλα πολύτιμα μέταλλα, το ασήμι σημειώνει άνοδο 0,19% στα 23,70 δολάρια, η πλατίνα σημειώνει πτώση 1,51%, ενώ το παλλάδιο χάνει 2,88%.

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →