Week ahead - Μπορεί η ομιλία του Powell στο Jackson Hole να δώσει ώθηση στην τιμή του χρυσού την επόμενη εβδομάδα;

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Ο χρυσός ολοκληρώνει την εβδομάδα με πτώση άνω των 50 δολαρίων καθώς το ισχυρό δολάριο ΗΠΑ επιβαρύνει το πολύτιμο μέταλλο ενόψει του οικονομικού συμποσίου του Jackson Hole.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο χρυσός αντιδρά στην ισχύ του δολαρίου, καθώς αντιμετωπίζει αυτό το συγκεκριμένο εμπόδιο για το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια.

"Το δολάριο παίρνει φωτιά. Ανεβαίνει έναντι όλων των βασικών νομισμάτων και ξεπερνά τα βασικά τεχνικά επίπεδα σαν ένα ζεστό μαχαίρι στο βούτυρο", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Bannockburn Global Forex, Marc Chandler. «Ο χρυσός, που ξεκίνησε την εβδομάδα κοντά στα 1.800 δολάρια, δοκιμάζει την υποστήριξη κοντά στα 1.750 δολάρια τώρα».

Κατά τη στιγμή της γραφής, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού Comex Δεκεμβρίου διαπραγματεύονταν στα 1.763 δολάρια η ουγκιά, μειωμένα κατά 3% την εβδομάδα.

Ο μεγάλος καταλύτης της επόμενης εβδομάδας θα είναι η κεντρική ομιλία του προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell στο Jackson Hole με τίτλο «Economic Outlook», που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή.

Οι αγορές παραμένουν διχασμένες ως προς το αν η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 ή 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο. Το Εργαλείο FedWatch του CME δείχνει 56,5% πιθανότητα αύξησης 50 bps και 43,5% πιθανότητα αύξησης 75 bps.

Οι αγορές θα παρακολουθούν έντονα οποιαδήποτε αλλαγή στη στάση της Fed για τα επιτόκια, δήλωσε ο ανώτερος χρηματιστής εμπορευμάτων της RJO Futures, Bob Haberkorn.

"Η Fed πιθανότατα θα διατηρήσει τη γραμμή για υψηλότερα επιτόκια στο μέλλον. Γι' αυτό ο χρυσός είναι αργός και σταθερά χαμηλότερος αυτή τη στιγμή. Εάν υπάρξει κάποια αλλαγή στο συμπόσιο του Jackson Hole, θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την αγορά χρυσού. Αλλά αυτό δεν αναμένεται. Ωστόσο, θα μπορούσαν να πουν κάτι για την ύφεση της αγοράς κατοικίας ή τον τομέα λιανικής», είπε ο Haberkorn. "Συνολικά, το χρηματιστήριο δεν είναι σε κακή κατάσταση λαμβάνοντας υπόψη τις συζητήσεις για την αύξηση των επιτοκίων. Μας λέει η αγορά μετοχών ότι η Fed δεν θα είναι τόσο επιθετική; Η αγορά χρυσού μας λέει μια διαφορετική ιστορία επειδή ο χρυσός ανταγωνίζεται τις αποδόσεις του Δημοσίου."

Μέχρι στιγμής, η Fed ήταν αρκετά συνεπής στο να παραμείνει hawkish παρά ορισμένα ανάμεικτα μηνύματα από τα τελευταία πρακτικά της συνεδρίασης της Fed που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ο ειδικός στα πολύτιμα μέταλλα της Gainesville Coins, Everett Millman.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της FOMC από τον Ιούλιο έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της Fed συμφωνούν στην ανάγκη να επιβραδυνθεί τελικά ο κύκλος σύσφιξης. Ωστόσο, πιστεύουν ότι η Fed πρέπει να δει πώς οι αυξήσεις των επιτοκίων της επηρεάζουν τον πληθωρισμό.

"Η επιθετικότητα της Fed είναι ενσωματωμένη στις προσδοκίες της αγοράς", δήλωσε ο Millman. "Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται και πάλι. Ένα πράγμα για τον χρυσό, το πραγματικό επιτόκιο έχει ισχυρή συσχέτιση με την τιμή του χρυσού. Καθώς οι προσδοκίες για υψηλότερα επιτόκια ενσωματώνονται βαθύτερα, ο χρυσός θα ομαλοποιηθεί και τα πραγματικά επιτόκια θα έχουν πιο ουδέτερη επίδραση. Αυτή τη στιγμή, βάζουν αποσβεστήρες στην τιμή του χρυσού».

Ενώ είναι συνετό να περιμένουμε έναν άλλο γύρο δεδομένων για τον πληθωρισμό και την απασχόληση πριν κάνουμε συγκεκριμένες εκτιμήσεις, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING International James Knightley αναζητά μια κίνηση 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Fed του Σεπτεμβρίου.

«Αυτή τη στιγμή ευνοούμε κινήσεις 50 bp τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο με μια τελική αύξηση 25 bp τον Δεκέμβριο, αλλά εάν οι μισθοδοσίες αυξηθούν ξανά (350k+) και ο πληθωρισμός κινηθεί ανοδικά, τότε πιθανότατα θα στραφούμε σε μια αύξηση 75bp στις 21 Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Knightley. .

Επίπεδα τιμών χρυσού

Οποιαδήποτε άνοδος της τιμής του χρυσού ήταν βραχύβια, δήλωσε ο συνδιευθυντής της Walsh Trading, John Weyer, προσθέτοντας ότι εάν ο χρυσός πέσει κάτω από τα 1.770 δολάρια η ουγκιά, το επίπεδο των 1.715 δολαρίων μπαίνει στο παιχνίδι.

Ο Haberkorn προειδοποίησε για χαμηλότερες τιμές την επόμενη εβδομάδα ενόψει του συμποσίου του Jackson Hole, προσθέτοντας ότι το δολάριο ΗΠΑ ενδέχεται να αυξηθεί σημαντικά. «Είναι δύσκολο για τον χρυσό να κάνει ράλι σε αυτό το περιβάλλον», είπε. "Η υποστήριξη του χρυσού είναι περίπου στα $1.720 και στη συνέχεια πέφτει στα $1.700. Θα υπάρξει ενδιαφέρον αγοράς κάτω από αυτό το επίπεδο."

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι παρόλο που το δολάριο ΗΠΑ βρίσκεται σε άνοδο με τα αντίστοιχα νομίσματα του, εξακολουθεί να χάνει λόγω του πληθωρισμού, σημείωσε ο Millman. «Ο χρυσός διατηρεί την αξία του και κάνει αυτό που υποτίθεται ότι κάνει», είπε.

Η ισχυρή αντίσταση βρίσκεται επί του παρόντος στα 1.800 δολάρια η ουγκιά. Αλλά από την πλευρά της υποστήριξης, ο χρυσός θα μπορούσε να πέσει προς τα 1.600 δολάρια, πρόσθεσε ο Millman. "Βραχυπρόθεσμα, δεν υπάρχει σταθερό κατώτατο όριο μέχρι να φτάσουμε στα 1.600 δολάρια. Δεν περιμένω ότι ο χρυσός θα τελειώσει τη χρονιά τόσο χαμηλά. Βραχυπρόθεσμα, όμως, υπάρχει κίνδυνος πτώσης κάτω από τα 1.700 δολάρια", είπε.

Τα στοιχεία της επόμενης εβδομάδας

  • Τρίτη: Πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ
  • Τετάρτη: Παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ, εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ
  • Πέμπτη: Αναθεώρηση του ΑΕΠ 2ου τριμήνου των ΗΠΑ, αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ, πρακτικά της ΕΚΤ
  • Παρασκευή: Ομιλία του Πάουελ στο Jackson Hole, δείκτης τιμών PCE των ΗΠΑ, καταναλωτικό συναίσθημα Μίτσιγκαν

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →