Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν περαιτέρω τη Δευτέρα, καθώς η αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία νομισματικής σύσφιξης της Federal Reserve συνεχίστηκε

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν περαιτέρω τη Δευτέρα, καθώς η αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία νομισματικής σύσφιξης της Federal Reserve συνεχίστηκε, ενώ οι τιμές του χαλκού υποχώρησαν λόγω των περισσότερων μεταποιητικών προβλημάτων στη μεγάλη εισαγωγέα Κίνα.

Οι τιμές του χρυσού spot υποχώρησαν 0,92% στα 1.732 δολάρια η ουγκιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού υποχώρησαν 0,62% στα 1.748 δολάρια η ουγκιά στις 12.45 μ.μ.

Οι τιμές είχαν υποχωρήσει όλη την περασμένη εβδομάδα, καθώς τα επιθετικά σχόλια από αρκετούς αξιωματούχους της Fed υποδήλωναν ότι η κεντρική τράπεζα ήταν πιθανό να δεσμευτεί να αυξήσει τα επιτόκια με ένα απότομο τρόπο για να καταπολεμήσει τον υπερθερμασμένο πληθωρισμό.

Δεδομένου ότι τα σχόλια ήρθαν στον απόηχο των στοιχείων που έδειχναν κάποια άμβλυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, οι επενδυτές έγιναν αβέβαιοι για το πώς η Fed θα σφίξει την πολιτική στην επόμενη συνεδρίασή της.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι επενδυτές κατανέμονται σχεδόν ομοιόμορφα μεταξύ μιας αύξησης 50 και 75 μονάδων βάσης από τη Fed κατά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Οι ήπιες ενδείξεις για τον πληθωρισμό είχαν αρχικά στρέψει αυτή την τάση σε μεγάλο βαθμό προς μια αύξηση 50 μονάδων βάσης.

Ο δείκτης του δολαρίου σημείωσε οριακή άνοδο τη Δευτέρα, διατηρώντας τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας καθώς η εστίαση στράφηκε στην ομιλία του προέδρου της Fed Jerome Powell στο συμπόσιο Jackson Hole αυτή την Παρασκευή.

Η προοπτική αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων οδήγησε το δολάριο να ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό τον χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο φέτος, παρά το γεγονός ότι το κίτρινο μέταλλο κέρδισε σημαντικά στην αρχική έναρξη της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας τον Φεβρουάριο.

Στα βιομηχανικά μέταλλα, οι τιμές του χαλκού επέκτειναν την πτώση τους καθώς αυξήθηκαν οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της ζήτησης στη μεγάλη εισαγωγέα Κίνα. Μια σοβαρή ενεργειακή κρίση στην επαρχία Σιτσουάν - η οποία οδήγησε σε αναστολή ορισμένων εργοστασίων - οδήγησε επίσης το αρνητικό κλίμα για τον χαλκό.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού υποχώρησαν 0,5% στα 3,6520 δολάρια η λίβρα. Οι τιμές του κόκκινου μετάλλου έχουν επηρεαστεί σοβαρά από την επιβράδυνση της βιομηχανικής δραστηριότητας στην Κίνα, καθώς η αυστηρή πολιτική του Πεκίνου για μηδενικό COVID-19 έκλεισε εργοστάσια σε μεγάλους βιομηχανικούς κόμβους.

Τα αδύναμα βιομηχανικά στοιχεία από την Κίνα είδαν τις τιμές του χαλκού να πέφτουν την περασμένη εβδομάδα, με την τάση να αναμένεται να συνεχιστεί. Ωστόσο, το κόκκινο μέταλλο έλαβε κάποια ανακούφιση από τα μέτρα τόνωσης του Πεκίνου, τα οποία στοχεύουν στη στήριξη των δαπανών για υποδομές στη χώρα. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αναμένεται να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια δανεισμού τη Δευτέρα, προκειμένου να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη

Τα άλλα πολύτιμα μέταλλα διαπραγματεύτηκαν επίσης καθοδικά την Δευτέρα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της πλατίνας χάνουν 1,90% στα 885 δολάρια και του ασημιού υποχώρησαν 1,15% στα 18,88 δολάρια. Το παλλάδιο βυθίζεται κατά 3,08% στα 2.074 δολάρια.


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →