Week ahead - Μην αποκλείετε μια μεγάλη έκπληξη για την τιμή του χρυσού το επόμενο διάστημα  – αναλυτές

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Παρά το ράλι ανακούφισης των 20 δολαρίων του χρυσού μετά την έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, οι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, επικαλούμενοι αρνητικούς μακροοικονομικούς παράγοντες και επικίνδυνα τεχνικά επίπεδα που θα μπορούσαν να ρίξουν το πολύτιμο μέταλλο χαμηλότερα την επόμενη εβδομάδα.

Ένα ισχυρό δολάριο ΗΠΑ και η άνοδος των αποδόσεων ανάγκασαν τον χρυσό να πέσει κάτω από τα 1.700 δολάρια η ουγκιά νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

"Ο χρυσός γίνεται σάκος του μποξ καθώς οι αυξανόμενες αποδόσεις του Δημοσίου έχουν αναζωογονήσει τις συναλλαγές του "βασιλιά" δολαρίου. Απλώς ήταν άσχημα τα νέα παντού για τον χρυσό. Δεν προβλέπεται αναστολή της τιμωρίας για τον χρυσό έως ότου τελειώσει η άνοδος με τις αποδόσεις των παγκόσμιων ομολόγων", δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής αγοράς του OANDA Έντουαρντ Μόγια.

Ο χρυσός Δεκεμβρίου Comex αναμένεται να κλείσει την Παρασκευή στα 1.727,20 δολάρια περίπου η ουγκιά, σημειώνοντας πτώση 2,5% την εβδομάδα, μετά από ένα ράλι λόγω της έκθεσης για τις θέσεις εργασίας του Αυγούστου.

Αλλά οι αναλυτές βλέπουν την κίνηση της Παρασκευής μόνο ως μια σύντομη προσπάθεια κάλυψης. "Η αγορά έχει χαμηλότερες τάσεις. Δεν καταφέραμε να κρατήσουμε επίπεδα πάνω από τα 1.800 $. Το επίπεδο των 1.700 $ είναι το κατώτατο σημείο. Θα περίμενα η αγορά να είναι περιορισμένη σε ένα ασταθές εύρος. Και μέχρι να φτάσουμε πάνω από τα 1.745 $ σε βάση κλεισίματος, θα παραμείνω ουδέτερος. Πάνω από αυτό, αρχίζω να γίνομαι θετικός», δήλωσε ο ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της RJO Futures, Frank Cholly.

Στοιχεία απασχόλησης

Η αύξηση κατά 315.000 των μη γεωργικών εργαζομένων στις ΗΠΑ και η αύξηση του ποσοστού ανεργίας στο 3,7% υποδηλώνουν μικρότερη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης έναντι της αύξησης 75 μονάδων βάσης που αναμενόταν από τις αγορές, δήλωσε ο ανώτερος οικονομολόγος της Capital Economics, Michael Pearce.

"Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας αρχίζουν να επιβραδύνονται πιο έντονα, κάτι που αναμένουμε ότι θα συμβάλει σε ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Με τη χαλάρωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας να συμβάλλει επίσης σε ασθενέστερες μισθολογικές πιέσεις, κάτι που θα βοηθήσει στην ανατροπή των πρόσφατων hawkish διαθέσεων της Fed», είπε ο Pearce την Παρασκευή.

Το δολάριο υποχώρησε ως απάντηση στα δεδομένα, δίνοντας χώρο στον χρυσό να κάνει ράλι. Ωστόσο, οι αναλυτές παραμένουν πολύ επιφυλακτικοί, ειδικά μετά το μεγάλο Σαββατοκύριακο.

«Αυτά τα μεγάλα Σαββατοκύριακα φέρνουν πολλές εκπλήξεις», δήλωσε ο συν-διευθυντής της Walsh Trading, Sean Lusk. "Όλοι πηγαίνουν στο σαββατοκύριακο. Τα πρόσφατα σορτς καλύπτουν. Αλλά υπάρχει ακόμα πάρα πολύ αβεβαιότητα και ο χρυσός θα μπορούσε να πέσει κάτω εάν τα 1.680 $ αν δεν αντέξουν."

Εάν το δολάριο ΗΠΑ παραμείνει υψηλά και το επίπεδο των 1.680 δολαρίων ανά ουγκιά σπάσει προς τα κάτω, θα άνοιγε την πόρτα στα 1.550 δολάρια η ουγκιιά, σημείωσε ο Lusk.

"Θα ήμουν πολύ προσεκτικός εδώ, δεδομένης της μακροπρόθεσμης προοπτικής για το χρηματιστήριο. Δεν βλέπω πώς ο χρυσός μπορεί να διατηρήσει ένα ράλι με τις μετοχές να υποβαθμίζονται και το δολάριο να αγοράζεται σε βουτιές", είπε. «Εάν τα βραχυπρόθεσμα χαμηλά του χρυσού δεν μπορούν να διατηρηθούν και πέσει στα 1.678 δολάρια, ο χρυσός θα μπορούσε να υποχωρήσει στα πανδημικά χαμηλά των 1.625 δολαρίων και μετά ακόμη και στα 1.484 δολάρια. Ο χρυσός πρέπει να κρατήσει τα 1.670-1.680 δολάρια. σε χαμηλότερα επίπεδα».

Για να γίνει ανοδικός ο Lusk έναντι του χρυσού, το πολύτιμο μέταλλο πρέπει να αφαιρέσει το επίπεδο αντίστασης των 1.800 δολαρίων ανά ουγκιά. «Είτε ο χρυσός το κάνει αυτό με αυξημένη φυσική ζήτηση, είτε αντισταθμίζει αυτό που κάνουν οι μετοχές είτε κάποια νέα αγορά ως ασφαλές καταφύγιο», πρόσθεσε. "Είμαι λίγο φοβισμένος εδώ από την εποχική προοπτική. Ο χρυσός θα έπρεπε να είχε αυξηθεί περισσότερο τον Αύγουστο."

Η σειρά $1.695-$1.700 σηματοδοτεί τη μακροπρόθεσμη αξία της αγοράς, σημείωσε ο Cholly. «Η αγορά θα μπορούσε να κινηθεί χαμηλότερα εάν η Fed συνεχίσει να είναι πολύ επιθετική με αυξήσεις επιτοκίων», είπε. «Το δολάριο συγκέντρωσε μεγάλη υποστήριξη από την ιδέα ότι η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια επιθετικά».

Η Fed βρίσκεται πίσω από την καμπύλη του πληθωρισμού και θα μπορούσε να παρακάνει τον κύκλο σύσφιξης της, προειδοποίησε ο Τσόλι. "Είναι πιθανό ο χρυσός να έχει περισσότερα μειονεκτήματα. Τα μακροπρόθεσμα γραφήματα δείχνουν ότι τα 1.700 δολάρια είναι ένα καλό επίπεδο υποστήριξης. Εάν το χάσουμε, θα πρέπει να αρχίσουμε να κοιτάμε τα 1.600 δολάρια", είπε. "Αν κλείσουμε κάτω από τα 1.695 $, υπάρχει ανησυχία για μια άλλη πτώση $100."

Ο Λουσκ πρόσθεσε ότι κάποια υποστήριξη για τον χρυσό θα μπορούσε να προέλθει από γεωπολιτικές εντάσεις, ειδικά στην Ανατολική Ευρώπη. «Κανείς δεν πάει σπίτι του σήμερα, δεδομένων των γεωπολιτικών ανησυχιών».

Τα στοιχεία της επόμενης εβδομάδας

  • Τρίτη: US ISM μη κατασκευαστική
  • Τετάρτη: Απόφαση για το επιτόκιο της ΤτΕ
  • Πέμπτη: Μιλάει ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ, απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια, αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →