Week ahead - Κινδυνεύει η τιμή του χρυσού από μεγαλύτερη πτώση μετά από τις διακυμάνσεις των 100 $;

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Μετά το αρχικό γεωπολιτικό σοκ της ευρείας κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο χρυσός έχει υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο των 1.900 δολαρίων ανά ουγκιά. Ωστόσο, οι αναλυτές εξακολουθούν να προειδοποιούν για υψηλή αστάθεια για το πολύτιμο μέταλλο.

Η αγορά χρυσού σημείωσε διακυμάνσεις των τιμών της τάξης των 100 δολαρίων κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων συνεδριάσεων, καθώς οι αγορές αντέδρασαν στην κρίση στην Ουκρανία. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού Comex του Απριλίου ήταν τελευταία στα 1.885,40 $, σημειώνοντας πτώση 2,12% την ίδια ημέρα, αφού έφθασαν στο υψηλό 1,5 έτους των 1.976,50 $ την Πέμπτη.

Οι αναλυτές επισημαίνουν τη σαφήνεια γύρω από τις κυρώσεις ως έναν από τους λόγους πίσω από την απόσυρση του χρυσού, προσθέτοντας ότι πολλοί τιμολόγησαν σε μια πολύ πιο σκληρή απάντηση από τη Δύση.

"Κάποια από την ακραία πολιτική ένταση έχει σβήσει. Γνωρίζουμε ότι ο Πούτιν έχει εισβάλει στην Ουκρανία με πολύ ευρύτερη έννοια από ό,τι νομίζαμε. Και πριν από αυτό, η πεποίθηση ήταν ότι η απάντηση θα ήταν ισχυρή, η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να περιλαμβάνει την απομάκρυνση της Ρωσίας από το SWIFT. Αυτό δεν συνέβη», δήλωσε ο επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής της TD Securities, Bart Melek. «Οι κυρώσεις, σίγουρα αν κρίνουμε από την ανταπόκριση των αγορών, δεν ήταν τόσο ισχυρές και περιοριστικές όσο θα μπορούσαν να είναι».

Ένα από τα πιο σημαντικά αποτελέσματα ήταν ότι η αγορά ενέργειας δεν πληγώθηκε από τις κυρώσεις, πράγμα που σημαίνει μικρότερο άγχος στον εφοδιασμό πετρελαίου.

"Οι τιμές του πετρελαίου κατέβηκαν. Οι λιγότερες προσδοκίες για τον πληθωρισμό και τα υψηλότερα πραγματικά επιτόκια δεν είναι υπέροχα για τον χρυσό", δήλωσε ο Melek. "Η Δύση δεν επιβάλλει κυρώσεις στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Και την ίδια στιγμή, μπορεί να λάβουμε περισσότερη υποστήριξη από τον ΟΠΕΚ".

Επιπλέον, η διαφωνία της Δύσης σχετικά με την απομάκρυνση της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT δείχνει ότι η σοβαρότητα της αντίδρασης θα ποικίλλει, δήλωσε ο ειδικός στα πολύτιμα μέταλλα της Gainesville Coins, Everett Millman.

"Η αντίσταση πολλών μελών της ΕΕ να επιβάλουν σκληρότερες κυρώσεις από τη Ρωσία, όπως η απαγόρευσή τους από το σύστημα SWIFT, είναι μέρος του λόγου πίσω από την αντιστροφή του χρυσού. Τώρα φαίνεται ότι η Ευρώπη δεν είναι ευθυγραμμισμένη με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία για να επιβάλει τις πιο σκληρές κυρώσεις. Και αυτό αποκλιμακώνει λίγο την κρίση», είπε ο Μίλμαν.

Επιπλέον, τα γεωπολιτικά πυροδοτούμενα ράλι του χρυσού συνήθως εξαντλούνται πολύ γρήγορα, πρόσθεσε. "Αυτό είδαμε το 2014 κατά την προσάρτηση της Κριμαίας. Δεν εκπλήσσομαι που δώσαμε πίσω όλα τα κέρδη τόσο γρήγορα".

Ωστόσο, ο Μελέκ προειδοποίησε ότι οι εντάσεις Ρωσίας-Ουκρανίας μπορεί να αναζωπυρωθούν ανά πάσα στιγμή. «Κατά τη διάρκεια του πολέμου το μόνο πράγμα για το οποίο μπορούμε να είμαστε σίγουροι είναι ότι δεν γνωρίζουμε».

Και ο Millman σημείωσε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι έτοιμοι για υψηλά επίπεδα αστάθειας στο μέλλον. "Το επίκεντρο της αγοράς χρυσού έχει μετατοπιστεί από τον πληθωρισμό και την πολιτική της Fed στη γεωπολιτική και την κρίση στην Ουκρανία. Περιμένω πολύ μεγαλύτερη αστάθεια μέχρι να υπάρξει κάποια λύση ή διπλωματική λύση", είπε.

Η τιμή του χρυσού θα μπορούσε να φτάσει τα 2.000 δολάρια «σε λίγες μόνο μέρες» 

Πέρα από τις γεωπολιτικές εντάσεις, καλά νέα για τον χρυσό είναι η επανα-τιμολόγηση του πόσες αυξήσεις επιτοκίων θα δει η οικονομία των ΗΠΑ φέτος υπό το φως του πολέμου στην Ουκρανία.

Για παράδειγμα, η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης της Fed τον Μάρτιο, η οποία ήταν με πιθανότητα 80% πριν, τώρα είναι μόλις 24,8%, είπε ο Melek.

«Η άποψη εδώ είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να παραμείνουν διευκολυντικές για περισσότερο από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως», είπε. "Αυτή η ιδέα θα στηρίξει τον χρυσό. Οι κεντρικές τράπεζες δεν θέλουν να αφαιρέσουν τη ρευστότητα όταν η αστάθεια είναι ήδη αυξημένη. Θέλουν να χτυπήσουν σκληρά τον πληθωρισμό, αλλά δεν θέλουν να καταρρεύσει η οικονομία."

Η Ουκρανία θα βρίσκεται στο ραντάρ της Fed κατά τη διάρκεια της απόφασης του Μαρτίου, πρόσθεσε ο Millman. "Η γεωπολιτική κατάσταση πιθανότατα θα αποτρέψει τη Fed από το να κάνει πεζοπορία όσες φορές αναμένουν οι αγορές. Θα λάβουμε τουλάχιστον μία αύξηση επιτοκίων τον Μάρτιο. Αλλά θα μπορούσε να είναι μία και να τελειώσει, ή θα μπορούσαμε να δούμε λιγότερες αυξήσεις επιτοκίων φέτος. Μην συνεχίζετε να περιμένετε 7-9 αυξήσεις επιτοκίων το 2022. Είναι πάρα πολλές», είπε.

Τα επίπεδα τιμών του χρυσού που πρέπει να παρακολουθήσετε

Οι αναλυτές δεν αποκλείουν την επανεξέταση του επιπέδου των 1.850 δολαρίων ανά ουγκιά μόνο και μόνο λόγω του πόσο γρήγορα το πολύτιμο μέταλλο έφτασε από τα 1.800 στα 1.900 δολάρια η ουγκιά.

"Είναι δύσκολο να είσαι ανοδικός όταν υπάρχει τόση αστάθεια. Ακόμη και πριν από τη μεγάλη κίνηση του χρυσού την Πέμπτη, οι τιμές είχαν ξεπεράσει τα 1.800 $ έως $ 1.900 σε μόλις μια εβδομάδα. Νομίζω ότι πρόκειται να επανεξεταστούν μερικά από αυτά τα χαμηλότερα επίπεδα μόνο και μόνο επειδή η τιμή έχει κινηθεί τόσο πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Millman.

Ο Melek παρακολουθεί τα $1.860 η ουγκιά στο χαμηλότερο άκρο και $1.916 η ουγκιά στο ανώτερο άκρο, καθώς αναμένει κάποια διαπραγμάτευση σε εύρος τιμών την επόμενη εβδομάδα.

Στοιχεία την επόμενη εβδομάδα

Εκτός από την εστίαση στη στρατιωτική δράση της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι αγορές θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στη μαρτυρία του προέδρου της Fed Jerome Powell ενώπιον τραπεζικών επιτροπών τόσο της Βουλής όσο και της Γερουσίας την επόμενη εβδομάδα.

«Το επιθετικό σχόλιο [του Πάουελ] μετά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς τον Ιανουάριο είχε ως αποτέλεσμα οι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων της αγοράς να εκτιναχθούν υψηλότερα με μια ισχυρή πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Υποψιαζόμαστε ότι θα είναι πιο επιφυλακτικός την επόμενη εβδομάδα, δεδομένης της νευρικότητας της χρηματοπιστωτικής αγοράς, και αυτό πιθανότατα θα ενισχύσει τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στις 16 Μαρτίου», δήλωσε ο επικεφαλής διεθνής οικονομολόγος της ING, Τζέιμς Νάιτλι.

Στο μέτωπο των δεδομένων, η έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ θα είναι κρίσιμης σημασίας για παρακολούθηση, με τις συναινέσεις της αγοράς να αναμένουν 438.000 θέσεις εργασίας να έχουν προστεθεί τον Φεβρουάριο.

Τρίτη: PMI παραγωγής ISM των ΗΠΑ

Τετάρτη: Η μη γεωργική απασχόληση της ADP των ΗΠΑ, η απόφαση για το επιτόκιο της BoC, το Beige Book, ο Πάουελ κατέθεσε ενώπιον της Βουλής των Η.Π.Α.

Πέμπτη: Αίτηση ανεργίας στις ΗΠΑ, PMI μη μεταποιητική εταιρεία ISM, ο Πάουελ καταθέτει στη Γερουσία των ΗΠΑ

Παρασκευή: Μισθοδοσία μη αγροτικών προϊόντων στις ΗΠΑ


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →