Ο χρυσός ανεβαίνει τη Δευτέρα αφού τα δυτικά έθνη ενίσχυσαν τις κυρώσεις στη Ρωσία

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Ο χρυσός ανεβαίνει τη Δευτέρα αφού τα δυτικά έθνη ενίσχυσαν τις κυρώσεις στη Ρωσία ως απάντηση στην επίθεσή της στην Ουκρανία, ωθώντας τη ζήτηση για το περιουσιακό στοιχείο που λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο.

Η απόφαση για να τιμωρηθεί η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας και να αποκλειστούν ορισμένες ρωσικές τράπεζες από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT, που χρησιμοποιείται για συναλλαγές αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε όλο τον κόσμο, ανακοινώθηκε το Σάββατο σε κοινή δήλωση των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Αγγλίας και του Καναδά.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης μέτρα για να εμποδίσει την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας να αναπτύξει τα διεθνή της αποθέματα για να υπονομεύσει τις κυρώσεις. Η Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει ξανά να αγοράζει χρυσό, σχεδόν δύο χρόνια αφότου τερμάτισε μια μακρά σειρά αγορών.

Ο χρυσός οδεύει προς το μεγαλύτερο μηνιαίο κέρδος από τον Μάιο, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία ρίχνουν βαριά σκιά στις αγορές. Εκτός από τον ρόλο του ως καταφύγιο, ο χρυσός αποτελεί επίσης αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού, ο οποίος θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω από τις αυξανόμενες τιμές του σιταριού, της ενέργειας και των μετάλλων.

Ο χρυσός spot σημειώνει άνοδο 0,55% στα 1.901 δολάρια η ουγκιά. Το παλλάδιο κερδίζει 4,55% αφού ανέβηκε τη νύχτα έως και 7,8% λόγω ανησυχιών για πιθανές διακοπές του εφοδιασμού. Η Ρωσία παράγει περίπου το 40% του παλλαδίου που εξορύσσεται παγκοσμίως. Το ασήμι ακροβατεί στα 24,30 δολάρια χάνοντας 0,06%, ενώ η πλατίνα είναι σχεδόν ακίνητη στα 1058 δολάρια.

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →