Week ahead - Η τιμή του χρυσού θα παλέψει τα 1.850 δολάρια καθώς οι αγορές φοβούνται την έκτακτη κίνηση της Fed

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Ο χρυσός δείχνει δυνατός καθώς οι αγορές ανησυχούν ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να επιλέξει μια έκτακτη αύξηση επιτοκίων ακόμα και πριν από τη συνεδρίαση του Μαρτίου για να προσπαθήσει να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Ο χρυσός σημείωσε άνοδο σχεδόν 2% την εβδομάδα καθώς περισσότεροι επενδυτές στρέφονται στο πολύτιμο μέταλλο εν μέσω ενός ευρέως διαδεδομένου κλίματος κινδύνου στην αγορά. Κατά τη στιγμή της γραφής, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού Comex Απριλίου διαπραγματεύονταν πάνω από τα 1.841 δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 0,21%.

Η έκθεση για τον σοκαριστικά υψηλό πληθωρισμό των ΗΠΑ αυτής της εβδομάδας πρόσθεσε μεγαλύτερη αβεβαιότητα σχετικά με τα σχέδια σύσφιξης της Fed.

Με τις τιμές καταναλωτή να αυξάνονται κατά 7,5% τον Ιανουάριο, το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 40 ετών, η Goldman Sachs προβλέπει τώρα επτά αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης φέτος. Υπάρχει επίσης αυξανόμενη συναίνεση για αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Μάρτιο. Και ορισμένοι δεν αποκλείουν ακόμη και μια έκτακτη κίνηση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα πριν από τη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Ο Πρόεδρος της Federal Reserve Bank of St. Louis, James Bullard, ενθάρρυνε περαιτέρω αυτές τις επιθετικές απόψεις, δηλώνοντας ότι υποστηρίζει το επιτόκιο να φτάσει στο 1% μετά από μόλις τρεις συνεδριάσεις.

Εν τω μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε περαιτέρω πάνω από το 2%, ένα επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από τον Αύγουστο του 2019.

"Το διάγραμμα τιμών του χρυσού φαίνεται εποικοδομητικό. Η άμεση αιτία ήταν τα καυτά στοιχεία για τον πληθωρισμό. Η Fed χάνει τώρα την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Φαίνεται ότι προσπαθούν να διορθώσουν αυτό που είναι ήδη ένα λάθος πολιτικής. Και ο χρυσός επωφελείται από αυτόν τον πανικό", δήλωσε ο Έβερετ Μίλμαν της Gainesville - ειδικός στα πολύτιμα μέταλλα.

Είναι δυνατή μια αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Μάρτιο, αλλά αυτό που είναι ακόμη πιο πιθανό είναι η Fed να επιλέξει να κάνει αύξηση επιτοκίων μεταξύ των συνεδριάσεων της FOMC.

"Υπάρχει κάποιο προηγούμενο για αυτό. Η άμεση αντίδραση σε οποιαδήποτε από αυτές τις κινήσεις θα ήταν ένα ξεπούλημα για τον χρυσό. Αλλά συνολικά, η αρχή ενός κύκλου επιτοκίων θα είναι ανοδική για τον χρυσό", δήλωσε ο Millman. «Βάσει ιστορικών παρατηρήσεων, κάθε φορά που η Fed ξεκινά αυξήσεις επιτοκίων αφού τις τηλεγραφεί εκ των προτέρων, ο χρυσός είχε καλή απόδοση στην αρχή».

Ενώ οι πιθανότητες αυξάνονται για την αύξηση των 50 μονάδων βάσης, ο ανώτερος αναλυτής στρατηγικής της RJO Futures, Frank Cholly, δήλωσε ότι μια έκτακτη αύξηση των επιτοκίων πριν από τη συνεδρίαση είναι απίθανη.

"Η άνοδος κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο είναι πιο πιθανή. Αλλά ο χρυσός δεν το έχει αποτιμήσει πλήρως ακόμα. Τα ομόλογα το έχουν κάνει, αλλά ο χρυσός κινήθηκε ακόμα υψηλότερα. Ο χρυσός εξακολουθεί να αναζητά τη Fed να παραμείνει αυθόρμητη", σημείωσε ο Cholly.

Η τιμή του χρυσού παραμένει μειωμένη καθώς ο ετήσιος ΔΤΚ των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 7,5% τον Ιανουάριο, σε υψηλό 40 ετών
Το επίπεδο του χρυσού που πρέπει να ξεπεράσει την επόμενη εβδομάδα θα είναι τα 1.850 δολάρια η ουγκιά. Το πολύτιμο μέταλλο προσπάθησε ήδη να προσεγγίσει αυτήν την αντίσταση πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά χωρίς επιτυχία.

"Ο χρυσός είναι δύσκολο να ξεπεράσει τα $1.850, αλλά θα μπορούσαμε να το δούμε να παραβιάζεται στην επόμενη προσπάθεια", επεσήμανε ο Cholly. "Είχαμε ένα εντυπωσιακό ράλι υπό το φως όλων των πληθωριστικών δεδομένων. Ο χρυσός αρχίζει να αγκαλιάζει το γεγονός ότι τα επιτόκια κινούνται υψηλότερα καθώς ο πληθωρισμός διαρκεί περισσότερο. Αυτός είναι ο πραγματικός πληθωρισμός και ο χρυσός αρχίζει επιτέλους να συμβιβάζεται με αυτό. 


Εν τω μεταξύ, το εύρος ασφαλείας του χρυσού είναι μεταξύ 1.800 και 1.850 δολαρίων. Μακροπρόθεσμα, ο Cholly αναζητά το πολύτιμο μέταλλο να κινηθεί πάνω από τα 1.900 δολάρια μέχρι τα μέσα του έτους.

Πρακτικά συνάντησης FOMC και άλλα δεδομένα για παρακολούθηση

Το μεγάλο θέμα στην ημερήσια διάταξη την επόμενη εβδομάδα είναι τα πρακτικά της συνεδρίασης FOMC Ιανουαρίου. Οι αγορές θα αναζητήσουν ενδείξεις σχετικά με το πόσο επιθετική θα μπορούσε να να είναι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

"Τα πρακτικά της συνεδρίασης της FOMC τον Ιανουάριο, που θα δημοσιευθεί την επόμενη Τετάρτη, θα βοηθήσουν να διευκρινιστεί εάν οι αξιωματούχοι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο αύξησης 50 bp. Αν υποθέσουμε ότι η υποψηφιότητά του κερδίσει την έγκριση της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας στην ψηφοφορία που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Φεβρουαρίου, αναμένουμε επίσης τον Πρόεδρο της Fed Ο Τζερόμ Πάουελ θα προγραμματίσει την εξαμηνιαία μαρτυρία του «Humphrey-Hawkins» για λίγο αργότερα αυτόν τον μήνα», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics για τη Βόρεια Αμερική, Paul Ashworth.

Η εξαμηνιαία μαρτυρία του Πάουελ θα ήταν ο καταλληλότερος χώρος για να πραγματοποιηθούν ορισμένες σημαντικές αλλαγές πολιτικής, πρόσθεσε ο Ashworth.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η ασυνήθιστα επίπεδη καμπύλη απόδοσης θα αποτρέψει τη Fed από το να μπορέσει να ανέβει πολύ επιθετικά φέτος και θα την αναγκάσει να στηριχθεί περισσότερο στη χρήση ποσοτικής σύσφιξης για να αυξήσει τις αποδόσεις μεγάλης διάρκειας. Παρόλο που η απόδοση των 10 ετών ανέβηκε τελικά πάνω από 2% αυτή την εβδομάδα, το spread 10s-2s μειώνεται σε λιγότερο από 50 bp τώρα», είπε.

Άλλα δεδομένα για να παρακολουθείτε στενά την επόμενη εβδομάδα.

Τρίτη: PPI, NY Empire State Manufacturing Index

Τετάρτη: λιανικές πωλήσεις, βιομηχανική παραγωγή, πρακτικά συνεδρίασης της FOMC

Πέμπτη: οικοδομικές άδειες, ενάρξεις στέγασης, αιτήσεις ανεργίας, Philadelphia Fed Manufacturing Index

Παρασκευή: υφιστάμενες πωλήσεις κατοικιών


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →