Ο χρυσός υποχωρεί τη Παρασκευή, με τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Ο χρυσός υποχωρεί τη Παρασκευή, με τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και επιθετικά σχόλια από έναν υπεύθυνο χάραξης πολιτικής της Federal Reserve να αυξάνουν τα στοιχήματα για σημαντική αύξηση των επιτοκίων. 

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού υποχωρούν 0,04% στα 1.826 $. Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων ήταν επίσης υψηλότερες μετά τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Τα στοιχεία της Πέμπτης στις ΗΠΑ έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε 7,5% σε ετήσια βάση και 0,6% σε μηνιαία βάση, τον Ιανουάριο. Ο βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,6% σε μηνιαία βάση και 6% σε ετήσια βάση. Ήταν η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση του πληθωρισμού τα τελευταία 40 χρόνια και επιτάχυνε τα στοιχήματα ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο του 2022.

Ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, δήλωσε μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων ότι θα ήθελε να δει μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα αύξησης των επιτοκίων από τη Fed κατά τις επόμενες τρεις συνεδριάσεις πολιτικής. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επιτοκίων έδειξαν πιθανότητα 62% ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο του 2022 μετά τις δηλώσεις του Bullard, υπερδιπλάσια από την πιθανότητα 30% που καταγράφηκε αργά την Τετάρτη.

Οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου αναφοράς παρέμειναν κοντά στο υψηλό της Πέμπτης του Αυγούστου 2019 στο 2%.

Εν τω μεταξύ, οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Ανατολική Ευρώπη συνεχίζονται επίσης καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία δεν κατάφεραν να επιτύχουν κάποια σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες με τη Γαλλία και τη Γερμανία. Οι συνομιλίες τελικά δεν πέτυχαν τον στόχο τους για τον τερματισμό της σύγκρουσης για την Ουκρανία, με το Ηνωμένο Βασίλειο να προσθέτει ότι η «πιο επικίνδυνη στιγμή» στις εντάσεις φαινεταί επικείμενη. Η Ρωσία διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις στη Λευκορωσία και τη Μαύρη Θάλασσα μετά τη συγκέντρωση των δυνάμεών της κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Στα άλλα πολύτιμα μέταλλα, το ασήμι υποχωρεί 0,80% ακροβατώντας στα 23 δολάρια, η πλατίνα υποχωρεί 1,17% και το παλλάδιο σημειώνει πτώση 2%.

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →