Week ahead - Η τιμή του χρυσού στα 1.700 δολάρια βρίσκεται σε επικίνδυνη ζώνη καθώς οι αγορές εισέρχονται στην περίοδο της συνεδρίασης της Fed.

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Ο χρυσός είχε μια δύσκολη εβδομάδα καθώς οι αγορές ανατιμολόγησαν τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων και το ισχυρό δολάριο ΗΠΑ έκλεψε μεγάλο μέρος της απήχησης του χρυσού ως καταφύγιο. Την επόμενη εβδομάδα, οι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί καθώς το επίπεδο των 1.700 δολαρίων ανά ουγκιά είναι μια επικίνδυνη περιοχή για τον χρυσό.

«Ο χρυσός υποχώρησε σε χαμηλό 11 μηνών καθώς οι επενδυτές απέφευγαν το πολύτιμο μέταλλο υπέρ του δολαρίου ΗΠΑ εν μέσω του τόνου κινδύνου σε όλες τις αγορές», δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής εμπορευμάτων της ANZ, Daniel Hynes.

Το πολύτιμο μέταλλο ολοκληρώνει την εβδομάδα με πτώση άνω του 2%, την πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών του, κάτι που δεν έχει συμβεί εδώ και πολλά χρόνια. Από έτος σε έτος, ο χρυσός υποχωρεί περίπου 7%. Κατά τη στιγμή της γραφής, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Αυγούστου Comex διαπραγματεύονταν στα 1.702,50 δολάρια η ουγκιά.

Το κύριο έναυσμα πίσω από την έκπτωση των 40 δολαρίων αυτής της εβδομάδας ήταν η εκπληκτική έκθεση για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, η οποία έδειξε ότι οι ετήσιες πιέσεις τιμών αυξήθηκαν κατά 9,1% τον Ιούνιο και οδήγησαν στην ανατιμολόγηση των προσδοκιών για αύξηση επιτοκίων για τον Ιούλιο.

Πριν από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, οι αγορές αναζητούσαν αύξηση 75 μονάδων βάσης. Ωστόσο, μετά τα νούμερα του πληθωρισμού, οι αγορές δεν απέκλειαν πλέον μια υπερμεγέθη αύξηση 100 μονάδων βάσης.

Και αυτό ήρθε αφού η Τράπεζα του Καναδά εξέπληξε την αγορά με την αύξηση των 100 μονάδων βάσης. "Η αύξηση αυτού του μεγέθους είναι πολύ ασυνήθιστη. Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και περισσότεροι άνθρωποι ανησυχούν ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι εδώ για να μείνει", δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ο διοικητής της Τράπεζας του Καναδά, Tiff Macklem.

Σε απάντηση, ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ διαπραγματευόταν σε υψηλά 20 ετών, οι αποδόσεις αυξήθηκαν και ο χρυσός υποχώρησε και διαπραγματεύτηκε για λίγο κάτω από το επίπεδο των 1.700 δολαρίων ανά ουγκιά.

"Οι επενδυτές που ανησυχούν για την προοπτική μιας παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης αποφεύγουν το περιουσιακό στοιχείο, αντί να αναζητούν καταφύγιο στο USD. Οι επενδυτές μειώνουν την έκθεση στο πολύτιμο μέταλλο", περιέγραψε ο Hynes. "Μια αύξηση του ΔΤΚ θα μπορούσε να ενισχύσει την αποφασιστικότητα της Fed να προχωρήσει σε άλλη μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων αργότερα αυτόν τον μήνα. Οι καθαρές θέσεις long στο Comex έχουν φτάσει σε χαμηλό τριετίας, ενώ τα ETF που υποστηρίζονται από χρυσό μείωσαν τις συμμετοχές τους κατά 29 τόνους την περασμένη εβδομάδα ."

Είτε πρόκειται για αύξηση 100 μονάδων βάσης είτε για αύξηση 75 μονάδων βάσης, η Fed θα επιδείξει τη δέσμευσή της για την καταπολέμηση του πληθωρισμού στη συνεδρίαση του Ιουλίου, δήλωσε ο επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής εμπορευμάτων της TD Securities, Bart Melek. «Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να είναι πρόβλημα και θα απαιτήσει από τη Fed να πιέσει, κάτι που είναι αρνητικό για τον χρυσό».

Και με τις λιανικές πωλήσεις του Ιουνίου να ξεπερνούν τις προσδοκίες, η Fed έχει περιθώρια να σφίξει. «Τα επιτόκια μπορεί να πάνε υψηλότερα από ό,τι πιστεύουν οι άνθρωποι, εάν η Fed παραμείνει πραγματικά προσηλωμένη στον πληθωρισμό 2%».

Γιατί η περιοχή των 1.700 δολαρίων είναι επικίνδυνη για τον χρυσό;

Δεδομένου ότι έχει περάσει τόσος καιρός από τότε που ο χρυσός διαπραγματεύεται κάτω από τα 1.700 δολάρια η ουγκιά, δεν υπάρχουν πολλά επίπεδα στήριξης ακριβώς κάτω από αυτό, γι' αυτό θα μπορούσε να υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη πώληση, σύμφωνα με τους αναλυτές.

"Ο χρυσός έπεσε περισσότερο από ό,τι περίμενα. Για εβδομάδες πολλοί από εμάς λέγαμε ότι τα 1.700 δολάρια ήταν ένα πιθανό επίπεδο υποστήριξης, σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή", δήλωσε ο ειδικός στα πολύτιμα μέταλλα της Gainesville Coins, Everett Millman. "Ο κίνδυνος για την πτώση παραμένει αρκετά υψηλός. Θα χρειαστεί λίγος περισσότερος χρόνος για να αφομοιώσουν οι αγορές πλήρως τις νέες προσδοκίες της Fed και το υψηλότερο δολάριο."

Υπάρχει πιθανότητα ο χρυσός να αγγίξει τα 1.600-1.550 δολάρια βραχυπρόθεσμα, αλλά αυτό δεν αλλάζει τη μακροπρόθεσμη προοπτική της Millman ότι ο χρυσός θα κινηθεί υψηλότερα προς το τέλος του έτους.

Η τελευταία φορά που ο χρυσός διαπραγματεύτηκε κάτω από το επίπεδο των 1.700 δολαρίων ανά ουγκιά ήταν λίγο πριν το χτύπημα της πανδημίας. Και τώρα, κινδυνεύει να οδηγήσει τις τιμές εκεί για άλλη μια φορά, προειδοποίησε ο Millman.

Τα 1.700 δολάρια είναι ένα κρίσιμο σημείο για τον χρυσό και οι κυνηγοί ευκαιριών αγοράζουν τη βουτιά αυτή τη στιγμή, δήλωσε ο ανώτερος χρηματιστής εμπορευμάτων της RJO Futures, Bob Haberkorn. «Ο χρυσός θα δυσκολευτεί σε αυτό το περιβάλλον», είπε ο Haberkorn. «Η αύξηση των 100 bps από τη Fed είναι πιο σημαντική από ό,τι κάναμε παλιά και θα επηρεάσει τον χρυσό».

Ο Melek πρόσθεσε ότι παρακολουθεί τα $1.679 ως το πρώτο μεγάλο επίπεδο υποστήριξης και τα $1.818-$1.812 ως επίπεδα αντίστασης.

Η αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης θα μπορούσε να βοηθήσει τον χρυσό

Ένας πιθανός θετικός παράγοντας για τον χρυσό στο μέλλον είναι η αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης, πρόσθεσαν οι αναλυτές.

Οι ΗΠΑ είδαν τις αποδόσεις των 10ετών και 2ετών ομολόγων τους να αντιστρέφονται, που σημαίνει ότι οι αποδόσεις των διετών αμερικανικών ομολόγων είναι πλέον υψηλότερες από τις αποδόσεις του δεκαετούς. Στο παρελθόν, αυτό έδειξε μια επερχόμενη ύφεση, κάτι που οι αγορές αρχίζουν να τιμολογούν όλο και περισσότερο αυτές τις μέρες.

«Η διαφορά στις αποδόσεις είναι επί του παρόντος μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη στιγμή τα τελευταία 22 χρόνια», ανέφεραν οι αναλυτές της Commerzbank. "Ο χρυσός πρέπει πραγματικά να επωφεληθεί από αυτό ως ασφαλές καταφύγιο. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο αναμένουμε υψηλότερες τιμές χρυσού τους επόμενους μήνες και τρίμηνα."

Δεδομένα για παρακολούθηση

Η εστίαση θα παραμείνει στις προσδοκίες της Fed για αύξηση των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα. Αλλά η Fed θα είναι σιωπηλή για το θέμα καθώς εισέρχεται στην περίοδο μπλακάουτ το Σάββατο. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει πρόσθετη πληροφόρηση από τους αξιωματούχους της Fed ενόψει της συνεδρίασης της 27ης Ιουλίου.

  • Τρίτη: Έναρξη οικοδομικών αδειών και στέγασης στις ΗΠΑ
  • Τετάρτη: Πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ
  • Πέμπτη: Απόφαση για το επιτόκιο της ΕΚΤ, αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ, δείκτης μεταποίησης της Fed της Φιλαδέλφειας

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →