Week ahead - Η τιμή του χρυσού ψάχνει κατεύθυνση μετά την επιθετική στάση του Πάουελ 

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Καθώς οι αγορές έρχονται αντιμέτωπες με τους φόβους της Federal Reserve και της Omicron, μπορεί ο χρυσός να βρει τη θέση του ως ασφαλές καταφύγιό την επόμενη εβδομάδα; Το επίκεντρο τον Δεκέμβριο θα είναι η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για τη νομισματική πολιτική, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Μετά από μια ταραχώδη εβδομάδα για τον χρυσό και τις αμερικανικές μετοχές, οι αγορές χτυπήθηκαν με μια μικτή έκθεση απασχόλησης από τον Νοέμβριο. Παρά τη μεγάλη αστοχία στον αριθμό του τίτλου, οι λεπτομέρειες ήταν αρκετά αισιόδοξες. Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία των ΗΠΑ πρόσθεσε μόνο 210.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα έναντι των αναμενόμενων 535.000.

"Οι αλγόριθμοι είδαν για πρώτη φορά τον μεγάλο τίτλο και ο χρυσός έσκασε. Αλλά καθώς οι αναλυτές διάβασαν την έκθεση, τελικά ήταν αρκετά θετική. Η απασχόληση των μειονοτήτων αυξήθηκε και το ποσοστό συμμετοχής αυξήθηκε. Αυτό έδειξε ότι η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση. Συνολικά, η έκθεση ήταν σύμφωνη με τον στόχο της Fed να επιταχύνει το tapering», δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής αγοράς του OANDA, Έντουαρντ Μόγια.

Την επόμενη εβδομάδα, η έκθεση για τον πληθωρισμό θα είναι το κρίσιμο σημείο δεδομένων που θα καθορίσει πόσο επιθετική θα μπορούσε να γίνει η Fed.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα ότι η κεντρική τράπεζα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ολοκληρώσει τη μείωση λίγους μήνες νωρίτερα, επικαλούμενη τον πιο προβληματικό πληθωρισμό. Ο Πάουελ απέσυρε επίσης τη φράση του «ο πληθωρισμός είναι προσωρινός», σημειώνοντας ότι η απειλή για επίμονα υψηλότερο πληθωρισμό έχει αυξηθεί.

"Ο αριθμός του πληθωρισμού την επόμενη εβδομάδα θα μπορούσε να δει τη Fed να αυξάνει κατά 5-10 δισεκατομμύρια δολάρια την μείωση των αγορών της. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί έμποροι αναμένουν ότι κάποια ισχύς του δολαρίου θα διαρκέσει λίγο περισσότερο και γι' αυτό ο χρυσός έχει κολλήσει κάτω από τα 1.800 δολάρια η ουγγιά", δήλωσε ο Μόγια. .

Επίσης, η συνεδρίαση της Fed στις 15 Δεκεμβρίου είναι πολύ σημαντική, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να κάνει ένα λάθος πολιτικής, δήλωσε ο ειδικός στα πολύτιμα μέταλλα της Gainesville Coins, Everett Millman.

"Ο χρυσός κινείται πάνω-κάτω λόγω της αβεβαιότητας που έχει εισαγάγει η Fed με μια πιο επιθετική στάση. " είπε ο Millman. "Έχω μιλήσει πολύ για το ενδεχόμενο η Fed να κάνει ένα λάθος πολιτικής. Και ο Πάουελ σχολιάζοντας την επιτάχυνση της μείωσης μπορεί να ήταν ήδη αυτό το λάθος. Ο χρυσός είναι στο πίσω μέρος του και προσπαθεί να αντιδράσει."

Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι ο τελευταίος μήνας του έτους είναι δύσκολος στις συναλλαγές, σημείωσε η Moya, προειδοποιώντας για ισχνές συναλλαγές και απροσδόκητους καταλύτες.

"Φτάνουμε στο τέλος της χρονιάς και θα μπορούσαμε να δούμε κάποια σημαντική επανατοποθέτηση όσον αφορά την ανάληψη κερδών και τις περιορισμένες συνθήκες. Μπορεί να δείτε τους επενδυτές να κλειδώνουν πραγματικά ορισμένες από τις κερδοφόρες συναλλαγές τους. Υπάρχει φόβος ότι όταν είστε πέρα ​​από το μέγιστο των νομισματικών δημοσιονομική στήριξη, θα δείτε μια υποχώρηση. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη πώληση στο χρηματιστήριο», δήλωσε ο Moya.

Ο Μίλμαν υπενθύμισε επίσης στους επενδυτές ότι πλησιάζει η λήξη του συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού Δεκεμβρίου, δηλώνοντας ότι «όποτε είμαστε κοντά σε αυτό, μπορούμε να περιμένουμε μεγαλύτερη αστάθεια».

Τόσο ο Moya όσο και ο Millman προβλέπουν ότι ο χρυσός θα μπορέσει να διατηρήσει ένα πιο πειστικό ράλι στις αρχές του επόμενου έτους, όπως ξεκαθαρίζει η κατάσταση της Fed.

"Μακροπρόθεσμα, δεν βλέπετε τις πραγματικές αποδόσεις να βελτιώνονται πραγματικά. Η αγορά χρυσού θα έχει μια σημαντική κίνηση μόλις υπάρξει ισχυρή συναίνεση για το πότε θα γίνει αυτή η πρώτη αύξηση επιτοκίων και εάν θα είναι δύο ή τρεις εντός του πρώτου έτους. Μόλις αυτό ξεκαθαρίσει, τότε θα δείτε τον χρυσό να προσελκύει κάποιες ροές», εξήγησε ο Μόγια.

Επίπεδα για παρακολούθηση

Ο χρυσός τελειώνει την εβδομάδα σχετικά σταθερά, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού Comex του Φεβρουαρίου να διαπραγματεύονται τελευταία στα 1.783,90 δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 1,20% την ημέρα.

Εξετάζοντας την τεχνική εικόνα, η υποστήριξη είναι στα 1.770 $ και στη συνέχεια στα 1.750 $ η ουγγιά. Και η αντίσταση παραμένει στα 1.800 δολάρια η ουγγιά.

"Εάν η τιμή του χρυσού σπάσει κάτω από τα 1.750 δολάρια, θα μπορούσαμε να δούμε περαιτέρω απώλειες. Τα 1.680 δολάρια θα μπορούσαν να μπουν στο παιχνίδι. Αυτό είναι το χαμηλό για φέτος", δήλωσε ο Millman. "Το κλειδί είναι να παρακολουθείτε εάν ο χρυσός μπορεί ή όχι να συνεχίσει να κάνει αυτά τα υψηλότερα χαμηλά. Αυτό είναι ένα πράγμα από το οποίο με ενθαρρύνει - σταδιακή οικοδόμηση θετικής δυναμικής."

Προς το παρόν, η αγορά βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής όσον αφορά τον πληθωρισμό και την παραλλαγή omicron, σημείωσε ο Moya.

"Θα είναι μια ασταθής περίοδος. Υπάρχει ακόμα πολλή αισιοδοξία ότι δεν θα έχουμε τον ίδιο αριθμό lockdown όπως στην αρχή της πανδημίας, αλλά ορισμένες πολιτείες θα δυσκολευτούν. Ο χρυσός μπορεί να παγιωθεί μεταξύ 1.750 και 1.800 $. μέχρι την έκθεση για τον πληθωρισμό και τη συνεδρίαση της Fed», πρόσθεσε.

Τα στοιχεία της επόμενης εβδομάδας

Στο ραντάρ την επόμενη εβδομάδα θα είναι οι αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ την Πέμπτη και η έκθεση για τον πληθωρισμό την Παρασκευή.

"Το πιο σημαντικό σημείο δεδομένων θα είναι ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή τον Νοέμβριο. Η αύξηση των τιμών της βενζίνης, των κατοικιών και των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων θα είναι οι μεγάλοι κινητήριες δυνάμεις, αλλά αυξανόμενες ενδείξεις για την αύξηση της ισχύος των εταιρικών τιμών είναι επίσης πιθανόν να είναι προφανές», δήλωσε ο επικεφαλής διεθνής οικονομολόγος της ING Τζέιμς Νάιτλι. «Αυτό είναι πιθανό να αφήσει τα ετήσια ποσοστά κοντά στο 7% για τον συνολικό πληθωρισμό με τη δυνατότητα ο δομικός πληθωρισμός να ξεπεράσει το 5%.

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →