Week ahead - Η τιμή του χρυσού εκτοξεύτηκε σχεδόν 25 δολάρια, είναι αυτή η αρχή ενός ξεσπάσματος;

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Με τη μείωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και τα νέα δεδομένα για την απασχόληση να έχουν απομακρυνθεί, η αγορά χρυσού κινείται επιτέλους.

Ο χρυσός εκτινάχθηκε 25 δολάρια την Παρασκευή, καθώς οι αγορές άρχισαν να αναμένουν μια πιο υπομονετική Fed. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού Comex του Δεκεμβρίου ήταν τελευταία στα 1.818,60 $, σημειώνοντας αύξηση 1,40% την ημέρα.

Παρά την έναρξη της μείωσης αυτόν τον μήνα, ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, αναγνώρισε την αβεβαιότητα γύρω από τον πληθωρισμό.

"Η αστάθεια για τον χρυσό εντός της ημέρας βρίσκεται σε άνοδο. Η αγορά προσπαθεί να χωνέψει πόσο επιθετική είναι στην πραγματικότητα η Fed. Τα σχόλια του Πάουελ άφησαν άφθονο περιθώριο για να απομακρυνθεί αυτή η επιθετικότητα. Η κεντρική τράπεζα είναι πιο πιθανό να παραμείνει υπομονετική Βοηθήστε την οικονομία, η οποία είναι θετική για τον χρυσό. Η Fed μπορεί να περιμένει περισσότερο για αυξήσεις επιτοκίων ή μπορεί ακόμη και να σταματήσει τη μείωση του QE", δήλωσε ο ειδικός στα πολύτιμα μέταλλα της Gainesville Coins, Everett Millman.

Από την πλευρά των οικονομικών δεδομένων, ο χρυσός σημείωσε ράλι παρά το γεγονός ότι η οικονομία των ΗΠΑ πρόσθεσε 531.000 θέσεις και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 4,6% τον Οκτώβριο.

Ο λόγος για αυτό ήταν το αμετάβλητο ποσοστό συμμετοχής, το οποίο παρέμεινε στο 61,6%, δήλωσε ο επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής της TD Securities, Bart Melek.

«Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό εξακολουθεί να είναι σε προβληματικά χαμηλά επίπεδα και δεν είμαστε πουθενά κοντά στην πλήρη απασχόληση», είπε ο Μελέκ. "Αυτός είναι ο λόγος που οι αγορές δεν τιμολογούν την πιθανότητα σύσφιξης της Fed ως επικείμενη. Επιπλέον, είναι αμφίβολο ότι ο ισχυρός ρυθμός αύξησης της απασχόλησης θα συνεχιστεί για τους επόμενους έξι μήνες ή ένα χρόνο."

Έχοντας κατά νου την κάπως περιστασιακή ανακοίνωση της Fed και τα δεδομένα για τις θέσεις εργασίας, η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων του Ιουνίου δεν φαίνεται πολύ πιθανή.

"Η Fed θα διατηρήσει τη νομισματική πολιτική αρκετά εύκολη για παρατεταμένη περίοδο, επειδή δεν είμαστε κοντά στην πλήρη απασχόληση. Η άποψη της Fed είναι ότι η διατήρηση της οικονομίας ζεστή θα προκαλέσει τελικά την απορρόφηση περισσότερων ανθρώπων στο εργατικό δυναμικό. Πρέπει να ανατρέψουν αυτές τις μαζικές παραιτήσεις. "είπε ο Μελέκ.

Ο Μίλμαν πρόσθεσε επίσης ότι ο θετικός αριθμός απασχόλησης που δεν επηρεάζει τον χρυσό είναι ένα σημάδι ότι οι αγορές αναμένουν από την κεντρική τράπεζα να είναι υπομονετική. «Ο χρυσός, το δολάριο, οι αποδόσεις κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, κάτι που είναι ασυνήθιστο, αλλά είναι μια ασφαλής απάντηση σε περίπτωση που η Fed δεν μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια», είπε.

Επίπεδα για παρακολούθηση

Ο χρυσός θα μπορούσε να σημειώσει κάποια αύξηση κερδών πάνω από τα 1.800 δολάρια η ουγγιά, είπε ο Melek. "Το επίπεδο των 1.809 $ είναι αρκετά σταθερή αντίσταση. Μόλις το περάσουμε, μπορούμε να πάμε ψηλότερα." Εν τω μεταξύ, το επίπεδο των $1.786 συνεχίζει να λειτουργεί ως υποστήριξη.

Εάν ο χρυσός σπάσει πάνω από τα 1.800 δολάρια, θα μπορούσε να δει μια κίνηση 50 δολαρίων την επόμενη εβδομάδα, σημείωσε ο Millman. "Το κλειδί που πρέπει να προσέξουμε στις εξωτερικές αγορές θα είναι το δολάριο και η αγορά ομολόγων. Εάν και τα δύο παραμείνουν σταθερά, ο χρυσός θα συνεχίσει να παραμένει κολλημένος στο εύρος του. Εάν δούμε μεγάλη ζήτηση για το δολάριο και τα ομόλογα, για μένα, αυτό θα έδειχνε μια ασφαλή απάντηση που θα ακολουθούσε ο χρυσός», πρόσθεσε.

Επίσης, προς όφελος του χρυσού λειτουργεί η αγορά που δυνητικά αντιλαμβάνεται τη Fed ότι κάνει λάθος πολιτικής.

"Αυτό θα ήταν ως απάντηση στην αδυναμία της οικονομίας να χειριστεί την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής. Θα σήμαινε ότι η Fed κάνει ένα λάθος πολιτικής. Το δολάριο ΗΠΑ, οι αποδόσεις και ο χρυσός που κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση θα ήταν μια αντανάκλαση του τρόπου η αγορά πιστεύει ότι η Fed κάνει τη δουλειά της. Και τα τρία θεωρούνται ασφαλή καταφύγια».

Βασικά δεδομένα

Την επόμενη εβδομάδα, η δημοσιοποίηση των μεγάλων δεδομένων θα είναι ο αριθμός πληθωρισμού της Τετάρτης, με τη συναίνεση της αγοράς να ζητά ο ΔΤΚ του Οκτωβρίου να φτάσει στο 5,8% σε ετήσια βάση.

«Η αύξηση του κόστους στέγασης, του εργατικού κόστους, του ενεργειακού κόστους και των τιμών των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων είναι πιθανό να σημαίνει ότι ο συνολικός πληθωρισμός στη συνέχεια θα ξεπεράσει το 6% τον Δεκέμβριο, με τον πυρήνα να κινείται πάνω από το 5%,» δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING International, James Knightley. «Η Federal Reserve υποθέτει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί απότομα το 2ο και 3ο τρίμηνο του επόμενου έτους, αλλά είμαστε επιφυλακτικοί ότι οι ελλείψεις στην αγορά εργασίας, τα σημεία συμφόρησης στην παραγωγή και τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας θα μπορούσαν να διαρκέσουν και το επόμενο έτος».

Οι αγορές θα παρακολουθούν επίσης τον Δείκτη Τιμών Παραγωγού (PPI) την Τρίτη και τις αρχικές αιτήσεις ανεργίας την Τετάρτη.

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →