Week ahead - Η τιμή του χρυσού δυσκολεύεται στο δρόμο προς τα 2.000 $

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Ο χρυσός απέτυχε να διατηρήσει το επίπεδο των 1.900 δολαρίων ανά ουγγιά καθώς τελείωσε την εβδομάδα. Και οι τιμές λέγεται ότι θα παραμείνουν ασταθείς έως ότου φτάσει το επίπεδο των 1.950 δολαρίων ανά ουγγιά, όπου οι νέοι αγοραστές θα έρθουν για να πάνε το χρυσό στα 2.000 δολάρια, σύμφωνα με αναλυτές.

Ο χρυσός έπεσε θύμα κερδοφορίας την Παρασκευή καθώς το δολάριο ΗΠΑ και οι αποδόσεις του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ αυξήθηκαν υψηλότερα. "Το δολάριο ΗΠΑ αυξάνεται, οι αποδόσεις του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών ανεβαίνουν λίγο. Ο χρυσός βλέπει ένα εμπόριο συσχέτισης. Αυτό φαίνεται ότι οδήγησε μερικούς επενδυτές να πάρουν κέρδη", δήλωσε ο επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής της TD Securities Bart Melek.

Αυτή η ανάκαμψη στα τέλη της εβδομάδας έχει τραβήξει πολλούς εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας, ειδικά αφού βλέπουν τον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Ωστόσο, οι αναλυτές θεωρούν τον πληθωρισμό 5% από έτος σε έτος του Μαΐου σε μεγάλο βαθμό παροδικό.

"Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα συγκλονιστεί από τον πληθωρισμό. Μεγάλο μέρος του άλματος οφείλεται στις βασικές επιπτώσεις. Ο Απρίλιος και ο Μάιος του περασμένου έτους ήταν οι χειρότεροι COVID-19 μήνες για τον πληθωρισμό. Έτσι, αυτή τη στιγμή, συγκρίνουμε χρόνο με το χρόνο επίπεδα από εκείνη τη χαμηλή περίοδο », εξήγησε ο Melek.

Μια κρίσιμη εξέλιξη που πρέπει να παρακολουθήσουμε αυτό το καλοκαίρι είναι αν ο πληθωρισμός θα παραμείνει κάπως αυξημένος ή θα υποχωρήσει πίσω στο στόχο της Fed για 2%. "Πολλά από τα βασικά αποτελέσματα θα πρέπει να εξαφανιστούν και τα ζητήματα εφοδιασμού θα βελτιωθούν. Αλλά εξακολουθεί να υπάρχει διαρροή τιμών στην παραγωγή. Δηλαδή οι τιμές της ενέργειας, οι τιμές των μετάλλων, ορισμένα έξοδα εξοπλισμού αυξάνονται", επεσήμανε ο Melek. "Το ερώτημα είναι αν θα μειωθεί ο πληθωρισμός από 5% σε 2% ή θα παραμείνει στο 4-3%."

Ο κίνδυνος εδώ είναι ότι η μακροπρόθεσμη εύκολη νομισματική πολιτική θα ενσωματώσει τους υψηλότερους αριθμούς πληθωρισμού στο γενικό ΔΤΚ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. "Δεν θα είναι 5%, αλλά θα είναι πάνω από τον στόχο για λίγο", εξήγησε ο Melek. "Η τρέχουσα εστίαση της Fed είναι περισσότερο στην πλήρη απασχόληση ως μέρος της εντολής παρά στον αυστηρό έλεγχο του πληθωρισμού."

Αυτό είναι ένα εξαιρετικό περιβάλλον για τον χρυσό, επειδή ο κάπως αυξημένος πληθωρισμός και τα χαμηλά επιτόκια μεταφράζονται σε αρκετά αρνητικά πραγματικά επιτόκια. «Ο χρυσός πρέπει να τα πάει καλά», είπε ο Μέλεκ.

Το πρόβλημα του χρυσού στο επίπεδο των 1.900 δολαρίων είναι περισσότερο «ένα χτύπημα ταχύτητας» και όχι «μια απότομη κίνηση χαμηλότερα», σημείωσε ο Melek.

Υπάρχει υποστήριξη γύρω στα 1,881 δολάρια ανά ουγγιά. "Θα μπορούσαμε ακόμα να κινηθούμε λίγο χαμηλότερα. Θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το τι θα πει η Fed την Τετάρτη. Η κεντρική τράπεζα μπορεί να αρχίσει να μιλάει για μείωση. Οποιαδήποτε πραγματική ανακοίνωση δεν θα συμβεί μέχρι τον Σεπτέμβριο", είπε.

Οι χρυσοί ταύροι εξακολουθούν να βρίσκονται στη θέση του οδηγού από τεχνική άποψη, δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής της FXTM, Lukman Otunuga. "Τα 1.855 $ είναι το επίπεδο υποστήριξης με τα 1.916 $ να λειτουργούν ως το πρώτο επίπεδο ενδιαφέροντος αν αποδειχθεί ότι τα 1.900 $ είναι αδύναμη αντίσταση. Πέρα από τα 1.916 $, ο χρυσός έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει τα 1.927 $ και το υψηλό του έτους στα 1.959 $", έγραψε ο Otunuga. .

Τι θα πει η Fed;

Όλα τα μάτια θα είναι στη συνάντηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα, με την ανακοίνωση των βασικών επιτοκίων να προγραμματίζεται την Τετάρτη.

"Η Fed θα παραμείνει ευνοϊκή προς τα εμπρός παρά τους θερμότερους από τους αναμενόμενους αριθμούς πληθωρισμού. Αλλά την επόμενη εβδομάδα, θα έχουμε μια ελαφρώς λιγότερο dovish κεντρική τράπεζα μαζί με την αρχή της συρρίκνωσης της συζήτησης", δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής της OANDA, Edward Moya.

Αυτή η βραχυπρόθεσμη άποψη ζύγιζε επίσης τον χρυσό αυτήν την εβδομάδα, δίνοντας στους επενδυτές έναν λόγο να πουλήσουν βραχυπρόθεσμα, πρόσθεσε ο Moya. Ωστόσο, η Fed θα είναι μία από τις τελευταίες κεντρικές τράπεζες που θα ενισχύσουν τη νομισματική πολιτική, είπε, η οποία θα δώσει αρκετό χώρο για τον χρυσό να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το επίπεδο των 1.950 δολαρίων ανά ουγγιά αυτό το καλοκαίρι.

"Αυτή τη στιγμή, η αγορά χρυσού βρίσκεται σε στάση ανάπαυσης. Αλλά βαθύτερα στο καλοκαίρι, οι τιμές θα κινηθούν", σημείωσε. "Όλοι βλέπουν τα 1.950 $. Θα ενθουσιάσει τους εμπόρους που δεν έχουν χρυσό να επιστρέψουν. Στο τέλος, ο χρυσός θα οδηγήθει τελικά στα 1.950 $ και, στη συνέχεια, σε κάποιο σημείο, θα φτάσει τα 2.000 $."

Ο Moya βλέπει τους αγοραστές χρυσού να αναδύονται στο επίπεδο των 1.870 δολαρίων, αλλά προειδοποίησε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι ασταθής για το πολύτιμο μέταλλο.

Η Fed αναμένεται επίσης να ξεκινήσει να περιγράφει πώς θα προχωρήσει με τη μείωση. Θα βασίζεται αυστηρά στην οικονομική πρόοδο - η οποία θα μπορούσε να συμβεί με την επερχόμενη έκθεση για την απασχόληση από τον Ιούνιο. "Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τους ανθρώπους να αρχίσουν να περιμένουν μειώσεις μέχρι το τέλος του έτους", δήλωσε ο Moya.

Η Fed θα ενημερώσει επίσης τις οικονομικές της προβλέψεις κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

"Θα λαμβάνουμε ενημερωμένες προβλέψεις, συμπεριλαμβανομένου του διαγράμματος 'dot plot' της Fed με αγορές που αναζητούν να δουν αν υπάρχουν σημάδια ρωγμών στη θέση της Fed ότι οι αυξημένες τιμές του πληθωρισμού θα είναι« παροδικές »», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING, James Knightley. . "Με τον πρωτογενή πληθωρισμό σε υψηλό 13 ετών και τον βασικό πληθωρισμό σε υψηλό σχεδόν 30 ετών, υποψιαζόμαστε ότι θα είναι λίγο πιο ισορροπημένοι στην εκτίμησή τους"

Περισσότερα δεδομένα

Άλλες βασικές αγορές μακροοικονομικών δεδομένων που επικεντρώνονται την επόμενη εβδομάδα περιλαμβάνουν τις λιανικές πωλήσεις της Τρίτης, τον ΔΤΙ και τη βιομηχανική παραγωγή, τις κατοικίες της Τετάρτης και τις άδειες οικοδομής, καθώς και τις αξιώσεις ανεργίας της Πέμπτης και το Philadelphia Fed Manufacturing Index.

"Όσον αφορά τα δεδομένα, θα παρακολουθούμε στενά το λιανικό εμπόριο, τις πωλήσεις και τη βιομηχανική παραγωγή. Το πρώτο θα μπορούσε να εκτυπώσει έναν αρνητικό αριθμό δεδομένης της επιβράδυνσης των πωλήσεων αυτοκινήτων μετά από μια ισχυρή πορεία. Οι τιμές των οχημάτων αυξάνονται και η παραγωγή λείπει, λόγω των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας αυτοκινήτων, "πρόσθεσε ο Knightley.


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →