Week ahead - Η τιμή του χρυσού διατηρεί τα1.800 δολάρια, αλλά μπορεί η Fed να πυροδοτήσει selloff;

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Η αγορά χρυσού έχει κολλήσει στα πολύ γνωστά επίπεδα των 1.800 δολαρίων ανά ουγκιά καθώς οι αγορές αρχίζουν να τιμολογούνται με τη δυνατότητα αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο. Η εστίαση την επόμενη εβδομάδα είναι στους πιο πρόσφατους αριθμούς για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Το πιο αναμενόμενο σημείο δεδομένων της εβδομάδας συγκλόνισε τις αγορές την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν την οικονομία των ΗΠΑ αναφέροντας ισχυρές προσλήψεις και υψηλότερους μισθούς, με 467.000 θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τον Ιανουάριο.

"Πολλοί στη Wall Street περίμεναν έναν αρνητικό αριθμό. Αντ 'αυτού, είδαμε ισχυρές προσλήψεις, υψηλότερους μισθούς και περισσότερους Αμερικανούς να επιστρέφουν στο εργατικό δυναμικό. Οι αποδόσεις των ομολόγων εκτοξεύθηκαν στα ύψη παράλληλα με το δολάριο", δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής αγοράς του OANDA, Edward Moya.

Σε απάντηση, ο χρυσός υποχώρησε, αλλά το ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον κάτω από το επίπεδο των 1.800 δολαρίων ανά ουγκιά βοήθησε τον χρυσό να ανακάμψει. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού Comex Απριλίου διαπραγματεύονταν τελευταία στα 1.806,20 $, σημειώνοντας αύξηση 0,12% την ημέρα.

Υπό το πρίσμα των ισχυρών στοιχείων για την απασχόληση, οι αγορές αρχίζουν να τιμολογούνται με αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο.

«Για τον χρυσό, ο μεγαλύτερος αντίθετος άνεμος ήταν πάντα το πόσο επιθετική θα πρέπει να είναι η Fed με μία αυστηρότερη πολιτική», δήλωσε ο Moya. «Με μερικές πιο καυτές αναφορές για τον πληθωρισμό που έρχονται πριν από τη συνεδρίαση της FOMC του Μαρτίου, η βασική περίπτωση γίνεται γρήγορα η αύξηση του πρώτου επιτοκίου να είναι μια αύξηση κατά μισή μονάδα».

Και ένα περιβάλλον με αυξανόμενες παγκόσμιες αποδόσεις ομολόγων δεν είναι ποτέ καλό για τον χρυσό. Αλλά αυτό που δείχνει το πρόσφατο μοτίβο συναλλαγών είναι ότι με τις αποδόσεις του χρυσού και των ομολόγων, δεν είναι πλέον μονόδρομο εμπόριο. "Εάν μιλάμε για τις αποδόσεις του Δημοσίου να ανέβουν άλλες 30 μονάδες βάσης, αυτό θα σήμαινε συνήθως χρυσό στα 1.650 δολάρια. Αλλά αυτό δεν ισχύει και δεν συμβαίνει αυτό που συμβαίνει τώρα", είπε ο Μόγια.

Ο χρυσός θα πάρει τα 1.900 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους, αλλά το «βαρετό» επίπεδο των 1.800 δολαρίων θα είναι κολλώδες - StoneX


Τα καλά νέα για τον χρυσό είναι ότι υπάρχουν αγοραστές κάτω από το επίπεδο των 1.800 δολαρίων. Ωστόσο, εάν αυτό αλλάξει, το πολύτιμο μέταλλο μπορεί να έχει πρόβλημα.

"Θα είναι μια αταλάντευτη περίοδος για τις μετοχές και τον χρυσό που θα ξεκινήσει τον Μάρτιο. Πιθανότατα θα δούμε περισσότερες εισροές σε χρυσό μόνο λόγω σημαντικών γεωπολιτικών κινδύνων και πληθωριστικών πιέσεων. Το Bitcoin αρχίζει να ανταγωνίζεται ξανά τον χρυσό καθώς το θεσμικό χρήμα προσπαθεί να πιάσει μια προσφορά», είπε ο Μόγια. «Αλλά οι αγοραστές χρυσού εμφανίζονται σε βουτιές, δείχνοντας ότι για πολλούς επενδυτές, ο χρυσός εξακολουθεί να είναι αντιστάθμιση του πληθωρισμού και ένα ασφαλές καταφύγιο».

Εκτός από την αβεβαιότητα της Fed, οι αγορές αντιμετωπίζουν επίσης μια hawkish κλίση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας.

Παρά το γεγονός ότι διατήρησε το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο στο -0,5% αυτή την εβδομάδα, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είπε στους δημοσιογράφους ότι ανησυχεί περισσότερο για την πρόσφατη άνοδο του πληθωρισμού.

Τα σχόλιά της έρχονται αφού τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης έδειξαν ότι το κόστος ζωής εκτοξεύτηκε κατά 5,1% τον Ιανουάριο.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ενίσχυσε επίσης τον αγώνα της κατά του υψηλού πληθωρισμού τριών δεκαετιών στο Ηνωμένο Βασίλειο με την πρώτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων από το 2004, αυξάνοντας το βασικό επιτόκιο στο 0,5%.

"Οι χρηματοπιστωτικές αγορές τιμολογούν την BoE αυξάνοντας κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο. Η μεγάλη σύσφιξη είναι δύσκολη για τον χρυσό", επεσήμανε ο Moya.

Ο χρυσός παραμένει κολλημένος με τις πλευρικές κινήσεις των τιμών, προς το παρόν, δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής στρατηγικής της RJO Futures, Frank Cholly. "Μια αύξηση 50 μονάδων βάσης θα μπορούσε να βλάψει τον χρυσό. Οι αποδόσεις κινούνται υψηλότερα αυτή τη στιγμή, αλλά ο χρυσός διατηρείται πάνω από 1.800 δολάρια και αυτό είναι ενθαρρυντικό. Ο χρυσός θα πρέπει να μπορεί να κινηθεί υψηλότερα λόγω των παγκόσμιων πιέσεων τιμών, αλλά δεν θα ποντάρω ανοδικά έως ότου ο χρυσός φτάσει πάνω από τα 1.900 δολάρια».

Οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μαζί με την άνοδο των τιμών της ενέργειας θα βοηθήσουν τον χρυσό να συνεχίσει, πρόσθεσε ο Cholly.

"Ο πληθωρισμός θα ωφελήσει τελικά τον χρυσό - η υψηλή τιμή της ενέργειας κυματίζει ολόκληρη την οικονομία. Όλα απαιτούν ενέργεια για την παραγωγή και την εξόρυξή του. Περιμένω ότι το υψηλότερο κόστος ενέργειας θα διογκώσει το κόστος των πολύτιμων μετάλλων", εξήγησε. «Οι γεωπολιτικές εντάσεις με τη Ρωσία θα μπορούσαν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις τιμές της ενέργειας».

Οι αγορές θα μπορούσαν να κοιτάζουν για πετρέλαιο Brent 100 δολαρίων την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο Moya. "Αυτή η τροχιά αποκτά έλξη. Οι γεωπολιτικές εντάσεις εντείνονται ξανά", είπε. «Η ενεργειακή ιστορία είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή».

Ένα κρίσιμο επίπεδο χρυσού για παρακολούθηση είναι τα 1.780 δολάρια η ουγκιά, τόνισε ο Μόγια. Ο χρυσός είναι πιθανό να διαπραγματευτεί μεταξύ $1.780-$1.820 την επόμενη εβδομάδα. Αν σπάσουμε κάτω από τα 1.780 δολάρια, μπορεί να γίνει άσχημο. Θα ήμουν πολύ ανήσυχος όσον αφορά τις πιθανές πτωτικές πωλήσεις».

Τα στοιχεία της επόμενης εβδομάδας

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στους πιο πρόσφατους αριθμούς πληθωρισμού για τις ΗΠΑ, που έχει προγραμματιστεί να ανακοινωθούν την Πέμπτη. Οι προσκλήσεις συναίνεσης της αγοράς προβλέπουν ετήσιο τύπωμα τίτλου 7,3% για τον Ιανουάριο.

«Η αφήγηση της εντατικοποίησης των πληθωριστικών πιέσεων στην αγορά εργασίας και της ισχυρής αύξησης της απασχόλησης καθιστά πιο πιθανό ότι η Fed θα ξεκινήσει μια επιθετική σειρά αυξήσεων των επιτοκίων. Είμαστε αμφίβολοι για την ιδέα μιας αύξησης 50 bp τον Μάρτιο ως ένδειξη πρόθεσης να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός, με βάση τα σχόλια των αξιωματούχων, αλλά αναμένουμε πλήρως πέντε αυξήσεις 25 bp φέτος, ξεκινώντας από τον Μάρτιο», δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος της διεθνούς οικονομίας της ING, James Knightley.


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →