Week ahead -  Η γεωπολιτική σοκάρει τις αγορές, οι προοπτικές ανάπτυξης βρίσκονται σε κίνδυνο

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Μην εκπλαγείτε αν δείτε κάποιες υπερβολικές κινήσεις στο χρυσό καθώς η αγορά περνά σε ένα γεωπολιτικά τεταμένο μακρύ Σαββατοκύριακο, είπαν αναλυτές τη Παρασκευή. Ωστόσο, οι προοπτικές για τον χρυσό παραμένουν ανοδικές καθώς το πολύτιμο μέταλλο δοκιμάζει τα 1.900 δολάρια η ουγκιά.

Ήταν χαοτικές οι συναλλαγές στη χρηματιστηριακή αγορά αυτή την εβδομάδα με τις ενημερώσεις σχετικά με τη γεωπολιτική κατάσταση στην Ουκρανία που διατηρούν τους επενδυτές σε διάθεση κινδύνου. Επίσης, η επανεκτίμηση των αυξήσεων των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού τεσσάρων δεκαετιών οδήγησε τους επενδυτές να εγκαταλείπουν επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία και να αγκαλιάζουν ασφαλή καταφύγια όπως ο χρυσός.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις της Ρωσίας έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν την Κυριακή, με τις κινήσεις των στρατευμάτων να είναι η βασική εξέλιξη που παρακολουθείται. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν παραμένει πεπεισμένος ότι η Μόσχα σχεδιάζει μια «επικείμενη εισβολή».

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα.

"Αυτή τη στιγμή, οι επενδυτές δυσκολεύονται να χειριστούν όλους αυτούς τους γεωπολιτικούς κινδύνους, τους τίτλους και τις σταδιακές ενημερώσεις. Δεν πρόκειται να υπάρξει άμεση λύση για την κατάσταση της Ουκρανίας", δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής του OANDA, Έντουαρντ Μόγια.

Εκτός από τη γεωπολιτική γωνία, ο μεγάλος μοχλός του χρυσού είναι οι ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη λόγω της επιθετικής σύσφιξης από τις κεντρικές τράπεζες.

Οι χώρες βγαίνουν επιτέλους από την πανδημία, αλλά αντιμετωπίζουν ένα πολύ κολλώδη πληθωρισμό. Αυτό θέτει σε κίνδυνο τις προοπτικές ανάπτυξης, επεσήμανε ο Moya. Και αυτό που έχει κάνει αυτή η γεωπολιτική ιστορία είναι να ρίχνει επιπλέον καύσιμο στην παγκόσμια ενεργειακή κρίση επιταχύνοντας τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο επιθετική σύσφιξη της κεντρικής τράπεζας.

"Στο τέλος, θα βλάψει την ανάπτυξη και αυτό θα πρέπει να είναι υποστηρικτικό για τον χρυσό. Θα μιλάμε για μια ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων που συχνά θεωρείται ως πρόδρομος ύφεσης, πολύ νωρίτερα από ό,τι περίμενε κανείς. Οι προοπτικές της Wall Street μετατοπίζονται γρήγορα», σημείωσε.

Πολλοί επενδυτές ανησυχούν για το πού θα βρίσκεται η οικονομία σε 12-24 μήνες καθώς η Wall Street δείχνει ύφεση.

"Θα δούμε ότι υπάρχει αυτή η προσπάθεια για τα μετρητά σε πολλούς επενδυτές. Η πτήση προς την ασφάλεια αυξάνεται. Ακόμη και αν έχουμε μια εκτεταμένη περίοδο αβεβαιότητας όσον αφορά το τι θα συμβεί στην Ουκρανία, θα συνεχίσετε να βλέπετε τη μετακίνηση προς την ασφάλεια, κάτι που ωφελεί τον χρυσό», είπε ο Μόγια.

Το επιχείρημα του πληθωρισμού κάνει τον χρυσό να φαίνεται πολύ ελκυστικός για τους επενδυτές που εγκαταλείπουν τις επικίνδυνες μετοχές και την αγορά κρυπτονομισμάτων, δήλωσε ο πρόεδρος της Phoenix Futures and Options LLC, Kevin Grady.

"Πολλές από τις κινήσεις της τιμής του χρυσού προέρχονται από την ιστορία του πληθωρισμού. Βλέπουμε τον πληθωρισμό να αγγίζει το 7,5%, που είναι υψηλό 40 ετών. Αν όμως χρησιμοποιήσουμε την ίδια μέτρηση για τη μέτρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) όπως το 1980, ο πληθωρισμός μας θα ήταν πιο κοντά στο 15%. Οι άνθρωποι το συνειδητοποιούν, γι' αυτό και ο χρυσός επιτέλους κάνει ράλι. «Όλοι περιμένουν αυτή τη συνεδρίαση της Federal Reserve τον Μάρτιο για να δουν πώς θα προσεγγίσει η κεντρική τράπεζα τον πληθωρισμό».

Ο χρυσός δοκίμασε το επίπεδο των 1.900 δολαρίων ανά ουγκιά την Πέμπτη, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου. Κατά τη στιγμή της γραφής, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού Comex Απριλίου διαπραγματεύονταν στα 1.899,10 δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 3% την εβδομάδα.

Υπάρχουν περισσότερες ανοδικές δυνατότητες για το χρυσό την επόμενη εβδομάδα, επεσήμανε ο Μόγια. "Υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι για το μακρύ Σαββατοκύριακο. Το αίσθημα κινδύνου επιδεινώθηκε και δεν υπάρχουν πολλά που θα μπορούσαν να το επαναφέρουν γρήγορα", είπε.

Όσον αφορά τα επίπεδα υποστήριξης και αντίστασης για τον χρυσό, τα 1.930 δολάρια θα είναι το κρίσιμο επίπεδο αντίστασης προς τα πάνω, σύμφωνα με το Moya. Στα αρνητικά, ο χρυσός έχει υποστήριξη στα 1.880 δολάρια. «Δεδομένης της αργίας της Δευτέρας, δεν πρέπει να εκπλαγείτε αν δείτε κάποιες υπερβολικές ταλαντεύσεις», πρόσθεσε.

Υπάρχει κίνδυνος υποχώρησης του χρυσού εάν αποκλιμακωθούν οι γεωπολιτικές εντάσεις. "Την περασμένη Παρασκευή, είδαμε τις μετοχές να καταρρέουν και τον χρυσό να εκρήγνυται μετά την προειδοποίηση των ΗΠΑ ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί στην Ουκρανία οποιαδήποτε μέρα". Στη συνέχεια, τη Δευτέρα, είχαμε μια αντιστροφή καθώς η ένταση ηρεμούσε. Και μετά ο κύκλος επαναλήφθηκε για άλλη μια φορά". 

Τα μακροοικονομικά δεδομένα της επόμενης εβδομάδας

Στο μέτωπο των δεδομένων, οι αγορές θα κοιτάξουν τη Fed για τις προσδοκίες τους για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Μαρτίου στο 33%, σύμφωνα με το CME FedWatch Tool.

Η ατζέντα ομιλίας της Fed περιλαμβάνει μερικές hawkish φωνές (Bostic, Mester και Waller), οι οποίες θα μπορούσαν να ανανεώσουν τις εικασίες σχετικά με την προκαταρκτική αύξηση των επιτοκίων και να βοηθήσουν περαιτέρω να υποχωρήσει το δολάριο», δήλωσε ο στρατηγός της ING FX Francesco Pesole.

Τρίτη: PMI παραγωγής, καταναλωτική εμπιστοσύνη της CB, μιλάει ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Atlanta, Raphael Bostic 

Πέμπτη: ΑΕΠ τέταρτο τρίμηνο, αρχικές αιτήσεις ανεργίας, πωλήσεις νέων κατοικιών, ομιλεί η πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Cleveland, Loretta Mester

Παρασκευή: Δείκτης τιμών PCE, προσωπικές δαπάνες, παραγγελίες διαρκών αγαθών

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →