Week ahead -Η ευμετάβλητη τιμή του χρυσού ήρθε για να μείνει καθώς η αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου αναζωπυρώνεται.

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Ο χρυσός θα μπορούσε εύκολα να κάνει άλλη μια κίνηση στα 2.000 δολάρια η ουγκιά την επόμενη εβδομάδα, καθώς η γεωπολιτική κατάσταση δεν χαλαρώνει, αλλά η ευμετάβλητη κίνηση των τιμών είναι εδώ για να μείνει, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Αφού έκανε μια πορεία σε υψηλά ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, ο χρυσός έπεσε κάτω από τα 1.900 δολάρια η ουγκιά και κατάφερε να σταθεροποιηθεί λίγο κάτω από τα 1.930 δολάρια η ουγκιά την Παρασκευή. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού Comex Απριλίου ήταν τελευταία στα 1.927,70 $, σημειώνοντας πτώση 0,80% την ημέρα.

Κοιτάζοντας το μέλλον, η αγορά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ένα άλλο αβέβαιο Σαββατοκύριακο στο γεωπολιτικό μέτωπο, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να παραμένει ο κορυφαίος μοχλός για τα εμπορεύματα. "Παρακολουθούμε τι συμβαίνει στην Ουκρανία. Ειλικρινά, τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό για την αγορά. Θα μπορούσε να αλλάξει τον λογισμό ως προς τον κίνδυνο", δήλωσε ο επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής της TD Securities, Bart Melek.

Επίσης, πολλοί στο χώρο του χρυσού παραμένουν πεπεισμένοι ότι η Federal Reserve μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια έξι φορές ακόμη χωρίς να επιβραδύνει σημαντικά την οικονομία.

«Οι τιμές του χρυσού συνεχίζουν να διαπραγματεύονται πάνω από 1.900 δολάρια/ουγγκά, παρά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της Fed από το 2018. Η συνεδρίαση του Μαρτίου ήταν επιθετική, αλλά δεν εκτροχίασε το θετικό κλίμα προς τον χρυσό», δήλωσε η αναλυτής πολύτιμων μετάλλων της Standard Chartered, Suki Cooper. «Ο τρέχων γεωπολιτικός κίνδυνος έχει οδηγήσει σε ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να εκτιναχθεί ακόμη υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αναζωπυρώνοντας το μακροπρόθεσμο ενδιαφέρον για τον χρυσό».

Τις τελευταίες εβδομάδες, το ενδιαφέρον των επενδυτών για τον χρυσό εκτινάχθηκε - ένας μεγάλος παράγοντας για τις τιμές, σημείωσε ο Cooper, προειδοποιώντας για μεγαλύτερη αστάθεια. «Ενώ η φυσική αγορά έχει δεχθεί πιέσεις, η αύξηση του ενδιαφέροντος των επενδυτών υπεραντιστάθμισε αυτή την αδυναμία, υποδηλώνοντας ότι η ασταθής δράση των τιμών είναι εδώ για να μείνει», είπε.

Εκτός από τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, οι επενδυτές εξακολουθούν να χωνεύουν τη νέα επιθετική στάση της Fed.

"Ο χρυσός αντέδρασε αρνητικά στη Fed, αλλά είδαμε το μέταλλο να σβήνει τις περισσότερες απώλειές του μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας. Όσο επιθετική και αν ήταν η Fed, η αγορά εξακολουθεί να είναι δύσπιστη ότι θα υπάρξουν άλλες έξι αυξήσεις επιτοκίων. Αυτή είναι μια πολύ επιθετική πρόβλεψη που δεν ευθυγραμμίστηκε με τις προσδοκίες της Fed για τον πληθωρισμό 4,3% φέτος», δήλωσε ο ειδικός στα πολύτιμα μέταλλα της Gainesville Coins, Everett Millman.

Οποιαδήποτε υποχώρηση σε αυτές τις προσδοκίες θα ήταν θετική για τον χρυσό στο μέλλον, πρόσθεσε ο Millman. "Είμαι ανοδικός αυτή τη στιγμή. Είναι πολύ υγιές ότι ο χρυσός υποχώρησε αυτή την εβδομάδα. Ταυτόχρονα, πρέπει να προσέξουμε για περισσότερη αστάθεια", είπε.

Επιπλέον, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να είναι βέβαιο ότι θα επιδεινωθούν αφού τα στοιχεία του ΔΤΚ των ΗΠΑ του Φεβρουαρίου έδειξαν ότι ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 7,9% — ένα νέο υψηλό 40 ετών.

"Ακόμα δεν έχουμε δει την τεράστια άνοδο στις τιμές των τροφίμων να μεταφράζεται. Το πρόβλημα είναι ότι το 60% των στοιχείων ΔΤΚ αυξάνονται κατά 5% από έτος σε έτος", δήλωσε ο Melek. "Δεν είναι πλέον παροδικός πληθωρισμός. Είναι αθροιστικός. Οι πληθωριστικές προσδοκίες θα μπορούσαν να αποσταθεροποιηθούν. Όσον αφορά τον χρυσό, η υπόσχεση της Fed δεν γίνεται περιοριστική αρκετά γρήγορα για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό. Αυτό είναι ένα θετικό περιβάλλον για τον χρυσό."

Προειδοποίηση ΔΝΤ: Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία «μπορεί να αλλάξει θεμελιωδώς» την παγκόσμια οικονομική και γεωπολιτική τάξη
Δεν αποκλείεται μια πορεία προς τα 2.000 δολάρια ανά ουγκιά, αλλά το ερώτημα είναι εάν ο χρυσός μπορεί να παραμείνει εκεί, πρόσθεσε ο Melek. Οι αναλυτές σταμάτησαν επίσης να μιλούν για πτώση του χρυσού στα 1.400 δολάρια. «Και αυτό είναι το κόλπο», είπε ο Μελέκ. "Εάν η Fed γίνει πολύ περιοριστική, ο χρυσός θα ξεπουληθεί. Αλλά θα είναι ισχυρότερος από ό,τι νομίζαμε πριν από έναν μήνα, προς την αρνητική πλευρά."

Τα επίπεδα τιμών του χρυσού που πρέπει να παρακολουθήσετε αυτή την εβδομάδα είναι τα 1.920 $ ως υποστήριξη, ακολουθούμενα από τα $1.875, σημείωσε ο Melek. Η πρώτη μεγάλη αντίσταση έρχεται στα 1.980 $ περίπου.

Ο Millman εξετάζει τα 1.900 δολάρια η ουγκιά ως υποστήριξη και τα 2.000 δολάρια ως αντίσταση. «Μετά από τα 1.950 δολάρια, δεν θα εκπλαγώ αν δω ο χρυσός να σπάει γρήγορα τα 2.000 δολάρια», είπε.

Θα είναι μια ελαφριά εβδομάδα δεδομένων, με τις αγορές να παρακολουθούν τις πωλήσεις νέων κατοικιών της Τετάρτης και τις παραγγελίες διαρκών αγαθών της Πέμπτης, τις αξιώσεις ανεργίας και τον PMI παραγωγής.

"Τα δεδομένα περιλαμβάνουν παραγγελίες διαρκών αγαθών, οι οποίες θα συρθούν χαμηλότερα λόγω της πτώσης των παραγγελιών αεροσκαφών Boeing. Αφαιρέστε τις και η έκθεση θα πρέπει να είναι σταθερή, δεδομένου τα στοιχεία που έχουμε δει σε επιχειρηματικές έρευνες, όπως η έκθεση ISM. Υπάρχουν επίσης πολλά στοιχεία στέγασης , τα οποία θα πρέπει να είναι εντάξει», δήλωσε ο επικεφαλής διεθνής οικονομολόγος της ING Τζέιμς Νάιτλι.

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →