Ο χρυσός παραμένει σχεδόν σταθερός τη Δευτέρα, μετά τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από τον Ιούνιο

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Ο χρυσός παραμένει σχεδόν σταθερός τη Δευτέρα, μετά τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από τον Ιούνιο, καθώς οι επενδυτές ζύγιζαν τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ έναντι των επιπτώσεων του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ο χρυσός διαπραγματεύεται 0,14% θετικός περίπου στα 1.925 δολάρια η ουγκιά μετά την πτώση 3,4% την περασμένη εβδομάδα, καθώς η Federal Reserve αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2018. Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot σημειώνει άνοδο 0,1%.

Η Fed θα χρειαστεί να αυξήσει το κόστος δανεισμού υψηλότερα από ό,τι προβλέπουν επί του παρόντος οι αξιωματούχοι - σε 4% έως 5% - εάν θέλει να επαναφέρει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο, δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λόρενς Σάμερς. Τα αυξημένα επιτόκια συνήθως επιβαρύνουν τον άτοκο χρυσό. Ο Πρόεδρος Jerome Powell θα μιλήσει στην ετήσια συνάντηση της Εθνικής Ένωσης για την Οικονομική των Επιχειρήσεων τη Δευτέρα.

Το βασικό επιτόκιο δανείου ενός έτους της Κίνας, το de facto επιτόκιο αναφοράς δανεισμού, θα παρακολουθείται επίσης στενά για ενδείξεις χαλάρωσης της κεντρικής τράπεζας αφού κορυφαίοι ηγέτες υποσχέθηκαν μέτρα για την τόνωση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ασίας.

Οι επενδυτές σταθμίζουν επίσης τα ανάμεικτα μηνύματα για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Τουρκία είπε ότι η Μόσχα και το Κίεβο είναι κοντά σε συμφωνία σε βασικά σημεία, ενώ ένας κορυφαίος Ουκρανός αξιωματούχος είπε ότι η Ρωσία έχει στραφεί σε «πιο καταστροφικό πυροβολικό». Η Ουκρανία, εν τω μεταξύ, απέρριψε ένα ρωσικό αίτημα να παραδοθεί η εμπόλεμη πόλη της Μαριούπολης στο νότιο λιμάνι.

Στα άλλα πολύτιμα μέταλλα το ασήμι σημειώνει άνοδο 0,10% λίγο πάνω από τα 25 δολάρια, το παλλάδιο σημειώνει άνοδο 2,32% στα 2625 δολάρια, ενώ η πλατίνα σημειώνει άνοδο 0,88% στα 1039 δολάρια.


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →