Week ahead - Η επόμενη κίνηση της Fed θα καθορίσει τι θα κάνει η τιμή του χρυσού μετά την ασταθή πτώση σε επίπεδα πανδημίας

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Η αστάθεια του χρυσού συγκλόνισε την αγορά αυτή την εβδομάδα καθώς τα κρίσιμα επίπεδα στήριξης έσπασαν και οι τιμές υποχώρησαν στα 1.650 δολάρια η ουγκιά. Ωστόσο, το τι θα κάνει το πολύτιμο μέταλλο στη συνέχεια θα εξαρτηθεί από τη γλώσσα που θα χρησιμοποιήσει ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας για τη νομισματική πολιτική την επόμενη εβδομάδα.


Ο χρυσός σημείωσε κίνηση 80 δολαρίων αυτή την εβδομάδα, υποχωρώντας στα 1.661 δολάρια — το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού Comex Δεκεμβρίου διαπραγματεύονταν τελευταία στα 1.682,60 δολάρια, σημειώνοντας πτώση 2,7% την εβδομάδα.

"Ο χρυσός υποχώρησε εν μέσω προσδοκιών για πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed... αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι η ζήτηση για εργαζομένους στις ΗΠΑ παραμένει ισχυρή. Οι λιανικές πωλήσεις ήταν επίσης καλές. Αυτό είναι πιθανό να κρατήσει τη Fed σε κύκλο σύσφιξης για το άμεσο μέλλον."

Προσδοκίες αύξησης επιτοκίων της Fed

Οι προσδοκίες για αύξηση του επιτοκίου κατά 75 μονάδες βάσης την Τετάρτη και στη συνέχεια νέα αύξηση 75 bps τον Νοέμβριο επιβαρύνουν σημαντικά τον χρυσό καθώς οι αποδόσεις του δολαρίου ΗΠΑ και του δημοσίου συνεχίζουν να ανεβαίνουν.

"Η ισχύς στην ευρύτερη οικονομία αφαίρεσε το ασφαλές καταφύγιο από τον χρυσό. Εν τω μεταξύ, οι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων αυξάνουν το πραγματικό επιτόκιο, κάτι το οποίο δεν είναι ευνοϊκό για τον χρυσό. Όσο περισσότερο αυξάνει η Fed, τόσο περισσότερο ο χρυσός θα δει αδυναμία σε σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο ειδικός στα πολύτιμα μέταλλα της Gainesville Coins,Everett Millman.

Δεν αποκλείεται μια ακόμη βαθύτερη υποχώρηση του χρυσού, σημείωσε ο ανώτερος αναλυτής αγοράς του OANDA, Έντουαρντ Μόγια.

"Εάν η Fed εκπλήξει με 100 bps την επόμενη εβδομάδα, εξετάζουμε το σπάσιμο των 1.600 δολαρίων και οι προοπτικές για τον χρυσό χειροτερεύουν. Αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι πιθανό να επιμείνουν σε μια αύξηση 75 bps", δήλωσε ο Moya. "Αλλά οι αγορές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες ώστε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να διατηρήσει αυτόν τον ρυθμό στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου. Και αυτό θα κρατήσει τον χρυσό υπό πίεση".

Η οικονομία πρέπει να δείξει σημάδια επιβράδυνσης για να ξεκινήσει η ανάκαμψη του χρυσού. Ωστόσο, προς το παρόν, τα εισερχόμενα μακροοικονομικά στοιχεία δείχνουν μια αγορά εργασίας που είναι ακόμα ισχυρή.

«Εάν τα οικονομικά δεδομένα επιδεινωθούν τους επόμενους δύο μήνες, η Fed είναι πιθανό να υποχωρήσει», πρόσθεσε ο Μόγια. "Πρέπει επίσης να δούμε τον πληθωρισμό να μειώνεται. Η Fed πρέπει να ανησυχεί για μια πράξη εξισορρόπησης. Δεν μπορεί να ανεβάσει τα επιτόκια στο 5% ή πολύ υψηλότερα χωρίς να αισθανθεί πολύ πόνο."

Ορισμένοι αναλυτές, ωστόσο, είναι πολύ πιο πτωτικοί για τον χρυσό στο μέλλον. Η TD Securities επέκτεινε την τακτική short θέση της στο χρυσό την Παρασκευή, επικαλούμενη αυξανόμενους κινδύνους ενός γεγονότος συνθηκολόγησης.

"Ξεκινήσαμε τις συναλλαγές εν αναμονή ότι μια ανατίμηση των προσδοκιών της Fed θα επιδεινώσει τις συνεχιζόμενες εκροές στο κίτρινο μέταλλο εν μέσω ολοένα και πιο επίμονου πληθωρισμού... Η ανάλυσή μας δείχνει ότι οι τιμές του χρυσού δεν τιμολογούνται στο επόμενο στάδιο του κύκλου αυξήσεων", δήλωσε η Senior Commodity Strategist της TD Securities, Daniel Ghali. «Αναμένουμε ότι οι συνεχείς εκροές από διαχειριστές χρήματος και συμμετοχές ETF θα επιβαρύνουν τις τιμές».

Το νέο επίπεδο στόχου χρυσού της TD Securities είναι 1.580 δολάρια, με εντολή stop-loss στα 1.720 δολάρια η ουγκιά.

Το μονοπάτι της ελάχιστης αντίστασης παραμένει κάτω για τον χρυσό, παρόλο που η παύση της μεταβλητότητας είναι το πιο πιθανό σενάριο μετά το selloff, δήλωσε ο ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της RJO Futures, Frank Cholly.

"Η σημαντική υποστήριξη είναι τώρα πιο κοντά στα 1.650 $. Είναι το επίπεδο για τις αγορές να δοκιμάσουν εάν οι αγοραστές είναι έτοιμοι να παρέμβουν", δήλωσε ο Cholly. "Η αγορά έχει τώρα τιμολογηθεί σε 75 bps την επόμενη εβδομάδα και πιθανώς άλλα 75 bps μετά από αυτήν. Ίσως ο Powell θα πει κάτι κατά τη διάρκεια των Q&A της Τετάρτης που θα αμβλύνει τον φόβο ότι η Fed θα το παρακάνει. Αυτό θα αρέσει στον χρυσό. Δεν μπορεί να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια χωρίς να δώσει στην οικονομία χρόνο να δείξει περαιτέρω στοιχεία επιβράδυνσης.

Εάν η Fed θέλει μια ήπια προσγείωση, θα πρέπει να επιβραδύνει τις αυξήσεις επιτοκίων, πρόσθεσε.

Αντιστροφή καμπύλης απόδοσης

Υπάρχει επίσης μια αναστροφή της καμπύλης απόδοσης που πρέπει να μας ανησυχεί την επόμενη εβδομάδα. Μια αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων συμβαίνει όταν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια του Δημοσίου κινούνται πάνω από τις πιο μακροπρόθεσμες αποδόσεις. Η αγορά θεωρεί συχνά την αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων 2 ετών και 10 ετών ως αξιόπιστο προληπτικό σημάδι ύφεσης. Και έχει χειροτερέψει.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ήταν τελευταία στο 3,46%, ενώ η απόδοση του 2ετούς ήταν στο 3,88%. Το χάσμα αποδόσεων είναι τώρα στο μείον 42 μονάδες βάσης, το μεγαλύτερο σε διάστημα ενός μήνα.

Τα στοιχεία της επόμενης εβδομάδας

  • Τρίτη: οικοδομικές άδειες στις ΗΠΑ
  • Τετάρτη: Απόφαση για το επιτόκιο της Fed, οικονομικές προβλέψεις, πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών στις ΗΠΑ
  • Πέμπτη: Απόφαση για το επιτόκιο της BoE, αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ,
  • Παρασκευή: Μιλάει ο πρόεδρος της Fed Πάουελ

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →