Week ahead - Γιατί το ξεπούλημα του χρυσού δεν έχει τελειώσει: Ζώνη κινδύνου τα 1.600 $ για την τιμή του χρυσού

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Ο χρυσός διαπραγματεύεται κοντά στα χαμηλά 2,5 ετών, αφού μια επιθετική Federal Reserve έστειλε το δολάριο ΗΠΑ και τις αποδόσεις του Δημοσίου υψηλότερα. Αυτό το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι πιθανό να ωθήσει περισσότερους ανθρώπους μακριά από τον χρυσό, δημιουργώντας μια εξαιρετική ευκαιρία αγοράς, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Η αστάθεια στις αγορές και τα δραματικά παιχνίδια FX δεν άφησαν ασυγκίνητο τον χρυσό καθώς το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε άλλο 1,7% αυτή την εβδομάδα. Αφού αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης για τρίτη συνεχή φορά, η Fed αύξησε το επιτόκιο κεφαλαίων της στο 4,4% μέχρι το τέλος του 2022 και στο 4,6% το 2023.

Για τις αγορές, αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μια άλλη αύξηση 75 μονάδων βάσης τον Νοέμβριο και μια επιπλέον αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο.

"Έχουμε δει σημαντικές αυξήσεις στις εκτιμήσεις των αγορών για το τι θα κάνει το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Είναι αρκετά μεγάλη διαφορά από πριν από έναν μήνα και είναι σύμφωνη με το γεγονός ότι η Fed είναι πιο επιθετική," δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής για τις αγορές εμπορευμάτων παγκοσμίως της TD Securities, Bart Melek. "Τα πραγματικά επιτόκια αυξάνονται. Αυτό είναι αρνητικό για τον χρυσό. Το υψηλό κόστος μεταφοράς και το υψηλό κόστος ευκαιρίας πιθανότατα θα απομακρύνουν το κεφάλαιο."

Επίσης, αυτός ο τύπος επιθετικότητας σημαίνει ότι η κορύφωση στο ράλι του δολαρίου των ΗΠΑ απέχει ακόμα λίγο, κάτι που είναι άσχημα νέα για τον χρυσό.

"Φαίνεται ότι αυτό το ράλι του δολαρίου δεν κορυφώνεται. Το τρέχον περιβάλλον της αγοράς πιθανότατα θα παραμείνει ανησυχητικό. Οι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων της Fed κυμαίνονται ευρέως. Δεν πρόκειται να δούμε αυτή τη χαλάρωση μέχρι να δούμε τον πληθωρισμό να πέφτει", είπε ο ανώτερος αναλυτής αγοράς του OANDA Edward Moya. "Το πρόβλημα είναι ότι δεν βλέπουμε την οικονομία να αποδυναμώνεται γρήγορα. Όταν το δούμε, τότε θα δούμε και την κορύφωση του δολαρίου. 

Με τον Dow να αγγίζει το χαμηλότερο επίπεδο του έτους την Παρασκευή και με μεγαλύτερη αστάθεια μπροστά, ο χρυσός είναι απίθανο να δει ισχυρό ράλι βραχυπρόθεσμα. "Δεν βιαζόμαστε ακόμη να αγοράσουμε χρυσό. Υπάρχουν μέσα χαμηλής μεταβλητότητας εκεί έξω που σας δίνουν τώρα κάποια απόδοση. Αυτό αφαιρεί από τον χρυσό", πρόσθεσε ο Μόγια.

Τελικά, ο χρυσός θα γίνει ξανά ένα ασφαλές καταφύγιο καθώς η όρεξη για μετοχές θα εξασθενεί. Αλλά πριν συμβεί αυτό, η οικονομία πρέπει να επιβραδυνθεί και ο πληθωρισμός πρέπει να επιβραδυνθεί. "Μόλις αρχίσουμε να βλέπουμε τον πληθωρισμό να κινείται σε ένα πιο ευνοϊκό επίπεδο, η Fed μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε dovish. Καθώς πήγαν γρήγορα από dovish σε hakwish, μπορούν να πάνε επίσης γρήγορα από την άλλη πλευρά. Αλλά αυτό είναι απίθανο να συμβεί σύντομα", επεσήμανε ο Melek.

Ο μεγάλος κίνδυνος για το πολύτιμο μέταλλο είναι η πτώση κάτω από τα 1.600 δολάρια η ουγκιά. «Αν σπάσουμε τα 1.600 δολάρια, τότε τα 1.540 δολάρια θα είναι η γραμμή στην άμμο όπου αρχίζουμε να βλέπουμε τους αγοραστές να εμφανίζονται. Ο χρυσός θα επωφεληθεί από τις ασφαλείς ροές στο εξωτερικό», δήλωσε ο Μόγια.

Ο Melek βλέπει επίσης ότι ο χρυσός θα πέσει κάτω από τα 1.600 δολάρια η ουγκιά ως πιθανό σενάριο. "Η μεταβλητότητα θα είναι υψηλότερη στο μέλλον. Καθώς αυξάνεται η αστάθεια, αυξάνονται οι κλήσεις περιθωρίου. Οι θέσεις με μεγάλη διάρκεια δεν μπορούν να επεκταθούν. Δεν πρόκειται να δούμε μεγάλη επανείσοδο θέσεων. Άσχημο περιβάλλον για τον χρυσό", περιέγραψε.

Ο χρυσός παρακολουθεί τα επερχόμενα στοιχεία για την απασχόληση και τον πληθωρισμό από τον Σεπτέμβριο. «Η αγορά εξακολουθεί να εξετάζει τις πολύ αυστηρές συνθήκες εργασίας στις ΗΠΑ και συνεπάγεται ότι οι μισθολογικές πιέσεις θα συνεχίσουν να αποτελούν πρόβλημα», είπε ο Melek.

Οι συναινέσεις της αγοράς αναζητούν η οικονομία των ΗΠΑ να έχει δημιουργήσει 300.000 θέσεις τον Σεπτέμβριο, με το ποσοστό ανεργίας στο 3,5%, το οποίο είναι κοντά στα χαμηλά 50 ετών.

Σε μια θετική σημείωση, ο χρυσός σε αυτά τα επίπεδα είναι ένα εξαιρετικό σημείο εισόδου για τους αγοραστές.

"Αυτό καθιστά τον φυσικό χρυσό φθηνότερο. Είναι μια ευκαιρία αγοράς. Η Fed έχει τονίσει ότι έχει διπλή εντολή. Και καθώς ο πληθωρισμός τίθεται υπό έλεγχο, η Fed θα μπορούσε να αντιστρέψει την πορεία της γρήγορα το 2023. Τα πραγματικά επιτόκια θα είναι πολύ πιο φιλικά προς τον χρυσό. Περιμένω ότι ο χρυσός θα τα πάει καλά μακροπρόθεσμα», είπε ο Melek.

Ωστόσο, προς το παρόν, η αντίσταση είναι στα 1.678-80 δολάρια και η υποστήριξη είναι περίπου στα 1.580 δολάρια ανά ουγκιά, πρόσθεσε.

Τα στοιχεία της επόμενης εβδομάδας

  • Τρίτη: Μιλάει ο πρόεδρος της Fed Powell, παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ, εμπιστοσύνη των καταναλωτών CB, πωλήσεις νέων κατοικιών
  • Τετάρτη: Εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ
  • Πέμπτη: Αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ, ΑΕΠ 2ο τρίμηνο
  • Παρασκευή: Προσωπικό εισόδημα των ΗΠΑ και δείκτης τιμών PCE, καταναλωτικό συναίσθημα Μίσιγκαν

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →