Οι τιμές του χρυσού παρέμειναν σταθεροποιημένες την Παρασκευή και πρόκειται να κλείσουν την εβδομάδα σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού παρέμειναν σταθεροποιημένες την Παρασκευή και πρόκειται να κλείσουν την εβδομάδα σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες, καθώς η πίεση πώλησης από μια hawkish Federal Reserve φαίνεται να έχει μειωθεί.

Οι τιμές του χρυσού έδειξαν εκπληκτική ανθεκτικότητα αυτή την εβδομάδα, αφού η Fed αύξησε τα επιτόκια και χτύπησε έναν πιο επιθετικό τόνο από ό,τι περίμεναν πολλοί, με τα επιτόκια των ΗΠΑ τώρα να κλείνουν το έτος πολύ πάνω από το 4%.

Αλλά οι τιμές του κίτρινου μετάλλου εξακολουθούσαν να διαπραγματεύονται κάτω από τα 1.700 δολάρια - ένα βασικό επίπεδο στήριξης που έχασε αυτή την εβδομάδα. Αυτό ώθησε επίσης κάποιες αγορές για χρυσό.

Ο χρυσός σποτ παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητος γύρω στα 1.672 δολάρια η ουγκιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού διατηρήθηκαν περίπου στα 1.680 δολάρια ανά ουγκιά στις 07:40 π.μ. Η ανθεκτικότητα στις τιμές ήρθε επίσης καθώς το δολάριο υποχώρησε ελαφρά από το νέο υψηλό των τελευταίων 20 ετών την Πέμπτη.

Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τον χρυσό εξακολουθούν να περιορίζονται από την προοπτική αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων, τα οποία ενίσχυσαν το δολάριο υψηλά ρεκόρ φέτος.

Αλλά οι προσδοκίες για περισσότερες οικονομικές καταστροφές από τις επιθετικές κινήσεις της Fed έχουν αυξήσει τις προσδοκίες ότι το κίτρινο μέταλλο μπορεί τελικά να ανακτήσει το καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου. Οι έμποροι τιμολογούν επίσης το ενδεχόμενο η Fed να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια στα τέλη του 2023 για να αποτρέψει ευρύτερα οικονομικά σοκ από τα υψηλά επιτόκια.

«Οι hawkish προβλέψεις της Fed είναι μια μάλλον ζοφερή προοπτική για την οικονομία και αυτό θα μπορούσε τελικά να προκαλέσει την επανέναρξη του ρόλου του χρυσού ως καταφύγιο. Αυτή η μάχη με τον πληθωρισμό θα γίνει άσχημη για την οικονομία, αλλά αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι η Fed δεν θα κάνει πίσω εως τον Φεβρουάριο», έγραψαν αναλυτές της Oanda σε σημείωμα αυτή την εβδομάδα. Έδειξαν επίσης ότι ο χρυσός μπορεί να βρήκε πάτο.

Μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού αυξήθηκαν 0,2% στα 3,4690 δολάρια η λίβρα την Παρασκευή.

Οι τιμές του κόκκινου μετάλλου επρόκειτο να κλείσουν την εβδομάδα κατά 1,4% χαμηλότερα, υποχωρώντας για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, καθώς οι έμποροι φοβούνταν ότι η αύξηση των επιτοκίων σε όλο τον κόσμο θα επιβαρύνει τη βιομηχανική δραστηριότητα.

Εκτός από τη Fed, η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε επίσης τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα για να καταπολεμήσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό, όπως έκαναν οι κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη και την Ασία.

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →