Week ahead - Έχουν οι αρκούδες τον έλεγχο της τιμής του χρυσού;

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Η ανακοίνωση της Fed της επόμενης εβδομάδας θα είναι σοκαριστική;

Μετά την πτώση των $ 40 αυτήν την εβδομάδα, οι χρυσές αρκούδες έχουν τον έλεγχο της αγοράς με όλα τα βλέμματα στραμμένα προς το τι θα μπορούσε να είναι μια γεμάτη συνεδρίαση της Federal Reserve την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Ο χρυσός υποχώρησε στα χαμηλά των τεσσάρων εβδομάδων την Πέμπτη, υποχωρώντας από πάνω από τα 1.790 δολάρια η ουγγιά στα 1.750 δολάρια η ουγγιά μετά από τους πολύ ισχυρότερους αριθμούς λιανικής στις ΗΠΑ. Αυτό είναι μεγάλη είδηση ​​πριν από την ανακοίνωση των επιτοκίων της Fed την Τετάρτη, διότι μπορεί να σημαίνει ότι θα μειώσει νωρίτερα παρά αργότερα.

"Οι αρκούδες έχουν τον έλεγχο τώρα. Είχαμε μια πλήρη ανατροπή στις λιανικές πωλήσεις. Αυτό ενισχύει την ιδέα ότι το χέρι της Fed αναγκάζεται να μειωθεί", δήλωσε ο ανώτερος στρατηγικός αγοραστής της RJO Futures, Frank Cholly. "Αυτή τη στιγμή, ο χρυσός βρίσκεται σε ένα νέο εύρος συναλλαγών. Η βραχυπρόθεσμη τάση είναι πτωτική."

Εάν τα οικονομικά δεδομένα των ΗΠΑ συνεχίσουν να εκπλήσσουν ανοδικά, ο χρυσός θα μπορούσε να δεχτεί ένα ακόμα ξεπούλημα. "Βλέπουμε ότι οι αποδόσεις αρχίζουν να αυξάνονται και το δολάριο ΗΠΑ είναι ισχυρό. Αυτό ασκεί πίεση στον χρυσό. Θα μπορούσαμε να δούμε τα $ 1.720 την επόμενη εβδομάδα. Δεν νομίζω ότι θα είναι δύσκολο να βγάλουμε άλλα $ 30 από την αγορά", δήλωσε ο Cholly.

Ένα άλλο πρόβλημα για τον χρυσό αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος από νέους αγοραστές, δήλωσε ο επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής της TD Securities, Μπαρτ Μελέκ.

"Οι έμποροι είναι έτοιμοι να πουλήσουν με κάθε είδους υπόδειξη ότι η οικονομική δραστηριότητα είναι καλύτερη από την αναμενόμενη, διότι αυτό τους κάνει να πιστεύουν ότι η Fed δεν θα έχει κανένα δισταγμό να αρχίσει να μειώνει", είπε ο Μελέκ.

Ο χρυσός αγνόησε επίσης τους συνηθισμένους οδηγούς του και αντίθετα επικεντρώθηκε σε μακρο-δεδομένα, σημείωσε ο ειδικός στα πολύτιμα μέταλλα Gainesville Coins Everett Millman.

"Ο χρυσός είναι άνετος μεταξύ 1.700 και 1.800 $ ανά ουγγιά. Αν δεν έχουμε εκπληκτικά δεδομένα, δεν περιμένω ότι το πολύτιμο μέταλλο θα έχει μια εξωφρενική ταλάντευση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο", δήλωσε ο Millman. "Το επίπεδο των 1.740 $ είναι υποστήριξη και η αντίσταση είναι στα 1.770 $-1.800 $."

Τι να περιμένετε από τη Fed

Το επίκεντρο είναι τώρα στη δήλωση της Fed την Τετάρτη, με τις αγορές να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της κάλυψης αγοράς ομολόγων, δήλωσε ο Millman. "Η Fed έχει θέσει τις βάσεις και όλοι γνωρίζουν ότι η στροφή θα γίνει σύντομα. Η κεντρική τράπεζα δεν χρειάζεται να προχωρήσει σε αυτό τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο", είπε.

Προχωρώντας, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα δώσει μεγάλη προσοχή στα στοιχεία του πληθωρισμού και της απασχόλησης των ΗΠΑ όταν ενημερώνει την αγορά για τα μελλοντικά της σχέδια για tapering.

"Εάν η Fed δεν κάνει τίποτα την Τετάρτη, αλλά δίνει σήμα ότι έχει σχέδιο και θα κάνει κάτι τον Δεκέμβριο, αυτό θα είναι ελαφρώς καλό για τον χρυσό. Η αγορά χρυσού θέλει να δει τα επιτόκια να παραμένουν χαμηλά", πρόσθεσε ο Millman.

Ο χρυσός είναι απίθανο να πέσει πολύ χαμηλότερα ακόμη και αν η Fed ανακοινώσει κάτι, επεσήμανε ο Μελέκ.

"Δεν νομίζω ότι διατρέχουμε τεράστιο κίνδυνο πώλησης εδώ. Υπάρχει ακόμα η πεποίθηση ότι τα επιτόκια δεν αυξάνονται πραγματικά. Έχουμε μια κεντρική τράπεζα στις ΗΠΑ που επικεντρώνεται στην πλήρη απασχόληση και μας λέει ότι ο πληθωρισμός δεν είναι για μένα, υποδηλώνει ότι το κωνικό θα συμβεί, αλλά δεν θα είναι υπερβολικά επιθετικό », είπε. "Παρακολουθώντας τη συνάντηση της FOMC την επόμενη εβδομάδα, θα μπορούσαμε να δούμε αρκετά ισχυρούς υπαινιγμούς. Από την άλλη πλευρά, τα $ 1,740 εξακολουθούν να είναι αρκετά αξιοπρεπή υποστήριξη. Ενδέχεται να περάσουμε στο επίπεδο των $ 1,730. Αλλά δεν βλέπω ξεκάθαρη πορεία."

Η Fed θα ανακοινώσει επίσης τις επικαιροποιημένες οικονομικές προβλέψεις της και το dot plot.

"Οι νέες προβλέψεις θα δείχνουν μια μικρή αναθεώρηση της ανάπτυξης προς τα κάτω με μια αναθεώρηση του πληθωρισμού προς τα πάνω. Η μεγάλη ιστορία θα μπορούσε να είναι οι προβλέψεις της Fed για τις αυξήσεις των επιτοκίων. Επί του παρόντος, 7 από τους 18 αξιωματούχους θα ξεκινήσουν για το 2022 ως σημείο εκκίνησης για αυξήσεις και θα μπορούσαμε να δούμε ένα ή δύο ακόμη να προωθήσουν την πρόβλεψή τους για το 2022. Υποψιαζόμαστε ότι ο μέσος όρος παραμένει στο 2023 προς το παρόν, αλλά θα είναι μια στενή κλήση », δήλωσε ο επικεφαλής διεθνής οικονομολόγος της ING, Τζέιμς Νάιτλι.

Δεδομένα για παρακολούθηση

Άλλα στοιχεία που πρέπει να παρακολουθήσετε την επόμενη εβδομάδα περιλαμβάνουν τις οικοδομικές άδειες της Τρίτης και την έναρξη κατοικίας, τις υπάρχουσες πωλήσεις κατοικιών της Τετάρτης, την ανακοίνωση επιτοκίου της Τράπεζας της Αγγλίας της Πέμπτης και τις αξιώσεις ανέργων στις ΗΠΑ, καθώς και τις νέες πωλήσεις κατοικιών της Παρασκευής.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell θα δώσει εναρκτήριες παρατηρήσεις στην εικονική εκδήλωση της Παρασκευής της Fed με τίτλο «Προοπτικές για την ανάκαμψη της πανδημίας».

Ο Καναδάς πηγαίνει επίσης στις κάλπες τη Δευτέρα αφού ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντό προκήρυξε πρόωρες εκλογές προκειμένου να αποκτήσει κυβέρνηση πλειοψηφίας. Το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα θα μπορούσε να διατηρήσει την ισορροπία δυνάμεων, πράγμα που θα συνεπαγόταν υψηλότερες πιθανότητες για φόρους και δαπάνες », επεσήμανε ο Νάιτλι.


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →