Week ahead - Είναι η τιμή του χρυσού σε παγίδα ταύρων; "Ο Δεκέμβριος είναι ο πιο δύσκολος μήνας για συναλλαγές"

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Η αγορά χρυσού έχει ανταποκριθεί πολύ καλά σε μια πιο επιθετική στάση σύσφιξης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, με άνοδο περίπου 40 $ από την Τετάρτη. Αλλά αυτό που θα ακολουθήσει θα είναι κρίσιμο, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Αφού το πολύτιμο μέταλλο ξεπέρασε τα 1.800 δολάρια η ουγγιά αυτή την εβδομάδα, το επόμενο σημαντικό σήμα θα είναι τι κάνει ο χρυσός σε αυτό το ισχυρό επίπεδο αντίστασης.

Ο χρυσός σημείωσε άνοδο μετά την ανακοίνωση της Fed, η οποία είδε το μειούμενο χρονοδιάγραμμά του να επιταχύνεται και τρεις πιθανές αυξήσεις επιτοκίων για το 2022. 

"Το περιβάλλον που οδήγησε στην απόφαση της FOMC ήταν δύσκολο για τον χρυσό. Το πολύτιμο μέταλλο χρειαζόταν να συμφωνήσει η Wall Street ως προς το πώς θα είναι αυτή η πολιτική σύσφιξης βραχυπρόθεσμα. Μόλις οι αγορές ήταν σε θέση να επεξεργαστούν την επιτάχυνση της μείωσης, η Wall Street γνώριζε για το τεράστιο σοκ που πρόκειται να δείτε όταν η Fed τελειώσει με την αγορά περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής αγοράς του OANDA, Έντουαρντ Μόγια. "Για τον χρυσό, μόλις είδατε ότι η ραγδαία έκπτωση προς τα 1.750 δολάρια, ήταν η στιγμή που αποτιμήθηκε η πλειονότητα της βραχυπρόθεσμης αδυναμίας του χρυσού."

Τώρα, η αγορά θα μπορούσε να μετατοπιστεί σε μια πιο ασφαλή λειτουργία, με πολλούς να παραμένουν πεπεισμένοι ότι η Fed θα μπορούσε να κάνει τρεις αυξήσεις επιτοκίων το επόμενο έτος.

"Υπάρχει κάποιος σκεπτικισμός σχετικά με το εάν η Fed θα μπορέσει να ακολουθήσει όσα υπέδειξαν η FOMC και ο Πάουελ αυτήν την εβδομάδα. Τρεις αυξήσεις επιτοκίων μπορεί να είναι απίθανες. Υπάρχει μια εντύπωση ότι η Fed ετοιμάζεται να υπολείπεται αυτών των προσδοκιών. " είπε ο ειδικός στα πολύτιμα μέταλλα της Gainesville Coins, Έβερετ Μίλμαν.

Αυτός είναι ο κλασικός οδηγός για τη Fed — προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε ρητορική και δημόσιες επικοινωνίες για να επηρεάσετε τη συμπεριφορά της αγοράς χωρίς να χρειάζεται να αλλάξετε τη νομισματική πολιτική. Και αυτό είναι που μπορεί να συμβαίνει με τις τρεις αυξήσεις επιτοκίων. «Αυτή είναι η ιδανική κατάσταση για τη Fed», είπε ο Millman. «Και στηρίζοντας τις προσδοκίες όλων για την επιθετικότητα για το επόμενο έτος, ο χρυσός είναι ανοδικός επειδή υπάρχει ακόμα κάποια αντίσταση στην αγορά».

Οι αγορές είναι επίσης προσεκτικές καθώς η παραλλαγή Omicron COVID-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται. "Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι το επόμενο έτος, όπου η Fed θα μπορούσε να αποχωρήσει από αυτήν την επιθετικότητα και να έχει πολύ εύλογους λόγους να πει ότι θα διατηρήσει τα κίνητρα ή δεν θα αυξήσει τα επιτόκια. Επομένως, η πιθανότητα να γίνει αυτό είναι μέρος του γιατί ανεβαίνει ο χρυσός», πρόσθεσε ο Μίλμαν.

Υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με το πόσο ισχυρή θα είναι η οικονομική ανάκαμψη το επόμενο έτος λόγω της παραλλαγής Omicron και των υψηλότερων επιτοκίων.

"Όταν κοιτάζεις την καμπύλη του Υπουργείου Οικονομικών, οι αποδόσεις δεν ανεβαίνουν υψηλότερα", είπε ο Μόγια. Το 2023, επιστρέφουμε σε ανάπτυξη περίπου 2% και εξακολουθούμε να έχουμε αρκετούς κινδύνους για τις προοπτικές. Έχετε ήδη πολλούς ανθρώπους που μιλούν για πιθανές υφέσεις το 2023-24. Αυτό είναι κάτι που θα είναι υποστηρικτικό για τον χρυσό».

Ο Δεκέμβριος είναι ένας από τους δυσκολότερους μήνες για διαπραγμάτευση, και με την αστάθεια εξαιρετικά χαμηλή από την επόμενη εβδομάδα, οι τιμές του χρυσού θα μπορούσαν να είναι σε έξαρση.

"Ο Δεκέμβριος είναι ο πιο δύσκολος μήνας για συναλλαγές. Οι συνήθεις συσχετίσεις μπορούν να πεταχτούν από το παράθυρο. Θα απέφευγα από δεδομένα υψηλής συχνότητας καθώς δεν θα οδηγούσε απαραίτητα σε μια ξεκάθαρη αντίδραση για τον χρυσό. Το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους θα είναι μάλλον ήσυχο αλλά οι κίνδυνοι για τις προοπτικές θα προσελκύσουν εισροές για το χρυσό επειδή οι άνθρωποι θα θέλουν αυτή την προστασία. Οποιαδήποτε ένδειξη μη ισορροπημένης οικονομικής ανάκαμψης ή καθυστέρησης στους κύκλους σύσφιξης θα ήταν υποστηρικτική για τον χρυσό», σημείωσε ο Μόγια.

Ο Moya είναι ουδέτερος σε σχέση με το χρυσό για το υπόλοιπο του έτους, λόγω των αραιών συνθηκών της αγοράς που παρατηρούνται από την επόμενη εβδομάδα. "Ένα πράγμα που θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια ισχυρή κίνηση στον χρυσό είναι εάν δούμε ότι η νευρικότητα λόγω Omicron εγκαθίσταται, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό στις αγορές. Οι επενδυτές μπορεί να καταφύγουν στην πώληση χρυσού", είπε.

Ο Millman προειδοποιεί για μια πιθανή παγίδα ταύρων για το χρυσό την επόμενη εβδομάδα, επικαλούμενος το χρονοδιάγραμμα. "Βρισκόμαστε στο τέλος του μήνα, στο τέλος του τριμήνου και πλησιάζουμε στο τέλος του έτους. Αναμένω πολύ χαμηλούς όγκους συναλλαγών την επόμενη εβδομάδα με τις διακοπές να πλησιάζουν", είπε. «Ο χρυσός θα μπορούσε να υποχωρήσει κάτω από τα 1.800 δολάρια μόνο και μόνο επειδή θα υπάρξουν χαμηλοί όγκοι συνναλαγών».

Μόλις ξεκινήσει ο Ιανουάριος, ο Millman είναι πιο ανοδικός, αλλά επισημαίνει ότι ο χρυσός θα μπορούσε να παραμείνει κολλημένος στο εύρος συναλλαγών του μεταξύ 1.850 και 1.750 δολαρίων η ουγγιά. «Αυτό θα συνεχιστεί, αλλά κλίνω περισσότερο προς το ότι ο χρυσός κρατά το κεφάλι του πάνω από το επίπεδο των 1.800 δολαρίων», είπε.

Δεδομένα για παρακολούθηση την επόμενη εβδομάδα

Την επόμενη εβδομάδα, οι κυκλοφορίες που πρέπει να παρακολουθείτε είναι το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου των ΗΠΑ, ο δείκτης τιμών PCE και οι παραγγελίες διαρκών αγαθών.

"Τις τελευταίες δύο εβδομάδες του 2021 θα κυκλοφορήσουν παραγγελίες διαρκών αγαθών, οι οποίες ανακάμπτουν εντυπωσιακά. Ο βασικός αριθμός, που αφαιρεί τις ασταθείς παραγγελίες άμυνας και αεροσκαφών, δείχνει μια πολύ θετική προοπτική για τις δαπάνες κεφαλαίου το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ οι ισχυροί αριθμοί προσωπικού εισοδήματος θα επιτρέψουν στους καταναλωτές να συνεχίσουν να ξοδεύουν επιθετικά», δήλωσε ο επικεφαλής διεθνής οικονομολόγος της ING, Τζέιμς Νάιτλι.

Ιδού το πρόγραμμα:

Τετάρτη — ΑΕΠ των ΗΠΑ 3ο τρίμηνο, υφιστάμενες πωλήσεις κατοικιών

Πέμπτη — Δείκτης τιμών PCE, αξιώσεις ανεργίας

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →