Ανοδικά κινείται ο χρυσός τη Παρασκευή, αφού οι βασικές κεντρικές τράπεζες έκαναν αυστηρότερες τις νομισματικές τους πολιτικές

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Ανοδικά κινείται ο χρυσός τη Παρασκευή, αφού οι βασικές κεντρικές τράπεζες έκαναν αυστηρότερες τις νομισματικές τους πολιτικές στις αντίστοιχες συνεδριάσεις τους αυτή την εβδομάδα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού αυξάνονται κατά 0,40% στα 1.806 $, οριζόμενα για την καλύτερη τους εβδομάδα από τα μέσα Νοεμβρίου 2021. Το δολάριο που συνήθως κινείται αντίστροφα προς το χρυσό, σημειώνει πτώση την Παρασκευή μετά την πιό έντονη απόσυρση της Fed του οικονομικού κινήτρου για τον COVID-19.

Οι βασικές κεντρικές τράπεζες αυστηροποιούν τις νομισματικές πολιτικές για να κατευνάσουν τον υψηλό πληθωρισμό, ενώ παράλληλα παρακολουθούν τον αντίκτυπο της παραλλαγής της Omicron COVID-19.

Στην Ασία-Ειρηνικό, η Τράπεζα της Ιαπωνίας εξέδωσε την πολιτική της απόφαση νωρίτερα μέσα στην ημέρα, όπου διατήρησε το επιτόκιο αμετάβλητο στο -0,10%. Διατήρησε τον τόνο της, αλλά θα μπορούσε να μειώσει τη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης για τον COVID-19.

Σε μια κίνηση που εξέπληξε τις αγορές, η Τράπεζα της Αγγλίας (BOE) αύξησε το επιτόκιό της στο 0,25% όταν εξέδωσε την πολιτική της απόφαση την Πέμπτη, και έγινε η πρώτη κεντρική τράπεζα της ομάδας 7 (G7) που αύξησε τα επιτόκια μετά την έναρξη του COVID-19.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενίσχυσε τις τακτικές μηνιαίες αγορές ομολόγων για μισό χρόνο αφού εξέδωσε την πολιτική της απόφαση την ίδια ημέρα με την BOE.

Η Fed θα επιταχύνει το πρόγραμμα μείωσης των περιουσιακών της στοιχείων στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε μήνα, ανέφερε στη συνεδρίαση για την πολιτική της την Τετάρτη. Η κεντρική τράπεζα διατήρησε επίσης το επιτόκιό της αμετάβλητο, αλλά θα έχει αυξήσεις των επιτοκίων κατά τρεις μονάδες το 2022, τρεις το 2023 και άλλες δύο το 2024.

Υποστηρίζοντας την υπόθεση για τις αυξήσεις των επιτοκίων, τα στοιχεία των ΗΠΑ την Πέμπτη έδειξαν ότι ο αριθμός των αρχικών αιτημάτων ανεργίας για την εβδομάδα της 6ης Δεκεμβρίου ήταν υψηλότερος από το αναμενόμενο στις 206.000 αιτήματα.

Στα άλλα πολύτιμα μέταλλα, το ασήμι κερδίζει 0,27% στα 22,60$, η πλατίνα ισορροπεί, ενώ το παλλάδιο σημειώνει άλμα 3,30%.

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →