Ανοδικά συνεχίζει ο χρυσός τη Πέμπτη, με το δολάριο να υποχωρεί μετά την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Ανοδικά συνεχίζει ο χρυσός τη Πέμπτη, με το δολάριο να υποχωρεί μετά την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ότι θα επιταχύνει τη μείωση του ενεργητικού της και θα αυξήσει τα επιτόκια στην τελευταία πολιτική της απόφαση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού αυξάνονται κατά 1,16% στα 1.797 $. Το δολάριο, το οποίο συνήθως κινείται αντίστροφα προς τον χρυσό, υποχωρεί την Πέμπτη.

Το κίτρινο μέταλλο επανήλθε μετά από μια αρχική πτώση σχεδόν 1% σε χαμηλό δύο μηνών αφότου η Fed εξέδωσε την πολιτική της απόφαση την Τετάρτη. Θα επιταχύνει το πρόγραμμα μείωσης του ενεργητικού της στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα. Άφησε επίσης το επιτόκιο αμετάβλητο, αλλά προβλέπει αυξήσεις των επιτοκίων κατά τρεις μονάδες το 2022, άλλες τρεις το 2023 και άλλες δύο το 2024.

Στις νέες οικονομικές προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας, η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στο 2,6% το 2022, σε σύγκριση με το 2,2% που προβλεπόταν τον Σεπτέμβριο του 2021.

«Η αγορά έψαχνε για μια hawkish κίνηση από τη Fed και την εξέλαβαν απο τον Πάουελ», δήλωσε στο Reuters ο έμπορος πολύτιμων μετάλλων Tai Wong.

«Η αγορά είναι χαρούμενη που η Fed είναι λίγο τρομαγμένη και δεν θέλει να μείνει πολύ πίσω από την καμπύλη. Για τον χρυσό, το βασικό τεχνικό επίπεδο είναι τα 1.750 $. με μία κίνηση χαμηλότερα από αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αδιέξοδο τις τελευταίες μέρες του χρόνου».

Άλλοι επενδυτές παρέμειναν αισιόδοξοι.

«Ο κίνδυνος να πέσει η οικονομία σε ύφεση το 2023 δεν φαίνεται τόσο παράλογος. Η αδυναμία του χρυσού μπορεί να πλησιάζει στο τέλος της, καθώς η Fed θα βρίσκεται σε αυτόματο πιλότο μέχρι τη συνεδρίαση πολιτικής του Μαρτίου», δήλωσε στο Reuters ο ανώτερος αναλυτής αγοράς του OANDA, Έντουαρντ Μόγια.

Άλλες κεντρικές τράπεζες που πρόκειται να εκδώσουν τις πολιτικές τους αποφάσεις εντός της εβδομάδας περιλαμβάνουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Τράπεζα της Αγγλίας και την Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Στα άλλα πολύτιμα μέταλλα, το ασήμι σημειώνει άνοδο 2,04% στα 22,58$, ενώ η πλατίνα κερδίζει 1,86% και το παλλάδιο εκτινάσεται κατά 7,30%.

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →