Week ahead -  Δυσκολία με τη Μαζική αντίσταση στα 1.800 δολάρια 

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Ο χρυσός αντιμετώπισε «μαζική αντίσταση» στα 1.800 δολάρια ανά ουγγιά, προκαλώντας υποχώρηση 30 δολαρίων την Παρασκευή. Και οι αναλυτές λένε ότι ο χρυσός δεν θα κάνει κάποιο ράλι μέχρι να υπάρξει αρκετό ενδιαφέρον για να ξεπεράσει τα βασικά τεχνικά εμπόδια.

Η τιμή του χρυσού υποχώρησε από τις καλύτερες από τις αναμενόμενες οικονομικές προοπτικές μετά από τις ισχυρές λιανικές πωλήσεις, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού Comex να υποχωρούν στα 1.769 δολάρια η ουγγιά, μειωμένα κατά 1,61%.

Η πτώση ακύρωσε το ράλι στα μέσα της εβδομάδας στα 1,801 δολάρια, το οποίο προκλήθηκε από τα καυτά στοιχεία του πληθωρισμού που έδειξαν ότι οι τιμές αυξήθηκαν κατά 5,4% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, αντιστοιχώντας στη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση τιμών από το 2008.

Η πτώση του χρυσού προήλθε από τις υψηλότερες αποδόσεις του αμερικανικού ταμείου, τις προσδοκίες για πιο επιθετική Federal Reserve και τη διάθεση κινδύνου στις μετοχές, δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικός διευθυντής της Blue Line Futures Phillip Streible.

"Ο χρυσός αντιμετώπισε μαζική αντίσταση. Τα μοντέλα επιτοκίων της Federal Reserve δείχνουν αύξηση το επόμενο έτος περίπου τον Νοέμβριο. Υπάρχει συρρίκνωση, οι αποδόσεις αυξάνονται και ο κίνδυνος των μετοχών επανέρχεται. Άλλα εμπορεύματα είναι πολύ καλύτερα πληθωριστικά. Βαμβάκι και χαλκός ξεσπούν, είπε ο Streible. «Ο χρυσός έχει τόση γενική αντίσταση στα $ 1.800, $ 1.805, $ 1.815, κλπ. Το κρίσιμο επίπεδο για να κρατήσετε είναι τα $ 1.750. Αν σπάσουμε εκεί, τότε θα μπορούσαμε να δούμε τα $ 1.720 ακόμα και τα $ 1.685 ».

Το Bitcoin που έφτασε τα 60.000 δολάρια και έφτασε στα υψηλά όλων των εποχών για πρώτη φορά σε έξι μήνες, πρόσθεσε επίσης πίεση, με τον χρυσό να συνεχίζει να ανταγωνίζεται το δημοφιλές κρυπτονόμισμα ως στοιχείο αντιστάθμισης πληθωρισμού.

"Το Bitcoin πρόκειται να προσελκύσει πολλή προσοχή. Το Bitcoin έγινε ένα στιλέτο στο πλευρό του χρυσού όταν άρχισε να αποκτά μεγαλύτερη δημοσιότητα. 

Πολλοί αναλυτές που παρακολουθούν τον χώρο του χρυσού παραμένουν αρκετά αισιόδοξοι παρά τις αποτυχίες του χρυσού, σημειώνοντας ότι η ζήτηση για χρυσό θα επανέρθει.

"Πάντα ήταν πάντα δύσκολο για τον χρυσό να ξεπεράσει τα 1.800 $. Αλλά αυτή η πτώση είναι μια ευκαιρία αγοράς. Ο φόβος συσσωρεύεται και πολλοί άνθρωποι αναζητούν ασφάλεια. Ο χρυσός, τα κρυπτονομίσματα και τα θησαυροφυλάκια είναι συνήθως εκεί που θα πάνε τα χρήματα. Βλέπω το χρυσό βόρεια από τα 1,800 $ την επόμενη εβδομάδα. Αυτό θα βασίζεται στους φόβους για τον πληθωρισμό καθώς και σε ζητήματα αλυσίδας εφοδιασμού ", δήλωσε ο ανώτερος μεσίτης εμπορευμάτων της RJO Futures, Bob Haberkorn.

Ο χρυσός θα μάθει να συνυπάρχει με το bitcoin, πρόσθεσε ο Haberkorn. "Το Bitcoin φαίνεται πιο λαμπρό αυτή τη στιγμή, αλλά στο τέλος της ημέρας, ο χρυσός είναι χρυσός."

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια με το πολύτιμο μέταλλο είναι οι προσδοκίες της αγοράς ότι η Federal Reserve θα είναι πιο επιθετική όταν πρόκειται να μειώσει τις αγορές ομολόγων και να αυξήσει τα επιτόκια.

"Οι έμποροι χρυσού γνωρίζουν ότι έρχονται αυξήσεις επιτοκίων. Αυτός είναι ο λόγος που ο χρυσός έχει μείνει κάτω από τα 1.800 $ τόσο καιρό. Αλλά οι αυξήσεις των επιτοκίων που θα έρθουν θα είναι ελάχιστες. Με όλο το χρέος των ΗΠΑ, η Fed δεν είναι σε θέση να ξεκινήσει επιθετικά το tapering », είπε ο Haberkorn.

Τεχνική ανάλυση

Μεγάλο μέρος της αγωνίας στον χρυσό αυτή τη στιγμή μπορεί να αποδοθεί στις τεχνικές εξελίξεις, δήλωσε ο επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής της TD Securities, Μπαρτ Μελέκ. Ο χρυσός αντιδρά στην εξέλιξη των λιανικών πωλήσεων. Υπάρχουν οι προσδοκίες μιας πιο ενεργής Fed.

"Το σημαντικό πράγμα, από τεχνική άποψη είναι ότι δεν ξεπεράσαμε τα 1.800 $. Ο χρυσός αυξήθηκε λίγο πάνω από τα 1.796 $, που είναι ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών, αλλά δεν κατάφερε να το ξεπεράσει. Και αυτό έδωσε στους ανθρώπους άδεια να πουλήσουν ξανά", περιέγραψε ο Melek. "Αυτός είναι ένας συνδυασμός αποτυχίας να κινηθεί πειστικά πάνω από το βασικό τεχνικό επίπεδο και η καμπύλη αποδόσεων να αυξάνεται, με τις αποδόσεις των 10 ετών να αυξάνονται. Το αμερικανικό δολάριο ανέβηκε επίσης."

Επίπεδα τιμών για παρακολούθηση

Ο Μελέκ πρόσθεσε ότι ο χρυσός θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 1.800 δολάρια ανά ουγγιά σύντομα. Αλλά πρώτα, η αγορά πρέπει να καταλάβει ότι η Fed δεν μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια πολύ.

"Η Fed είναι άνετη να έχει πραγματικά επιτόκια εκεί που είναι και είναι άνετο να έχει πληθωρισμό στα τρέχοντα επίπεδα", είπε. "Η αγορά πρέπει να πιστέψει ότι η Fed δεν θα σφίξει. Η άποψη τώρα είναι ότι η Fed θα ανταποκριθεί στις πληθωριστικές πιέσεις. Αλλά η μείωση των τιμών είναι ένα πράγμα και το να σπρώχνει τη σκανδάλη στις αυξήσεις των επιτοκίων ήδη από το επόμενο έτος είναι άλλο."

Στοιχεία για παρακολούθηση την επόμενη εβδομάδα

Δευτέρα: ποσοστό αξιοποίησης της παραγωγικής ικανότητας, βιομηχανική παραγωγή

Τρίτη: οικοδομικές άδειες, έναρξη στέγασης

Πέμπτη: αξιώσεις ανέργων, δείκτης κατασκευής της Fed Φιλαδέλφειας, υφιστάμενες πωλήσεις κατοικιών

Παρασκευή: PMI κατασκευής

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →