Week ahead - Δείτε τι ακολουθεί για την τιμή του χρυσού μετά το Fed-selloff αυτής της εβδομάδας.

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Αφού έχασε περισσότερα από 35 δολάρια αυτήν την εβδομάδα ως απάντηση στα πιο επιθετικά πρακτικά συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, το hawkish κλίμα μπορεί να είναι στο αποκορύφωμά του, σύμφωνα με αναλυτές. Και αυτό είναι ένα μήνυμα που οι επενδυτές παρακολουθούν στενά.

Η μεγάλη είδηση ​​που τάραξε την αγορά χρυσού αυτή την εβδομάδα ήταν τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed τον Δεκέμβριο, τα οποία έδειξαν ότι μια «σφιχτή» αγορά εργασίας στις ΗΠΑ και ο προβληματικός πληθωρισμός θα μπορούσαν να απαιτήσουν ταχύτερες αυξήσεις επιτοκίων και μείωση του ισολογισμού.

«Οι συμμετέχοντες γενικά σημείωσαν ότι, δεδομένων των μεμονωμένων προοπτικών τους για την οικονομία, την αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό, μπορεί να δικαιολογηθεί η αύξηση του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων νωρίτερα ή με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι περίμεναν οι συμμετέχοντες», αναφέρεται στα πρακτικά. «Ορισμένοι συμμετέχοντες σημείωσαν επίσης ότι θα ήταν σκόπιμο να αρχίσει να μειώνεται το μέγεθος του ισολογισμού της Federal Reserve σχετικά σύντομα μετά την έναρξη της αύξησης του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων».

Οι αναλυτές επεσήμαναν ότι αυτή η άποψη μπορεί να είναι ήδη χρονολογημένη, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση των περιπτώσεων που σχετίζονται με την Omicron τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.

"Η Omicron έχει αντίκτυπο. Αυτό έχουμε ήδη αρχίσει να το βλέπουμε στα δεδομένα απασχόλησης", δήλωσε ο επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής της TD Securities, Bart Melek.

Οι μισθοδοσίες των μη γεωργικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν μόνο κατά 199.000 τον Δεκέμβριο, πολύ λιγότερο από τις συναινετικές εκτιμήσεις για 400.000. Τα στοιχεία του Νοεμβρίου αναθεωρήθηκαν έως και 249.000 θέσεις που προστέθηκαν. Εν τω μεταξύ, το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκε στο 3,9%, ξεπερνώντας τις συναινέσεις της αγοράς για μείωση στο 4,1%.

"Σήμερα ήταν μια μεγάλη απογοήτευση. Αλλά παρά την αδύναμη απασχόληση, η σχετική συναίνεση είναι ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πληθωριστικές πιέσεις εκεί έξω. Ο χρυσός μπορεί να σημειώσει λίγο ράλι το 1ο τρίμηνο, άλλα $40-$50. Αλλά μετά, ο χρυσός είναι πιθανό να υποχωρήσει πιο χαμηλά», είπε ο Melek. "Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η Fed θα γίνει περιοριστική. Η αγορά πιστεύει ότι η Fed θα ενεργήσει σθεναρά, αλλά δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι θα μπορέσει."

Υπό το πρίσμα των αλλαγών στα μακροοικονομικά δεδομένα και την κατάσταση της όμικρον, αυτή η εβδομάδα μπορεί να σηματοδότησε μια κορύφωση στο πόσο hawkish θεωρείται η Fed, δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της Blue Line Futures, Phillip Streible.

"Ο χρυσός θα ανακάμψει από αυτό το ξεπούλημα. Χρησιμοποιούμε αυτή τη διόρθωση για να αγοράσουμε ξανά χρυσό. Αυτή τη στιγμή, διαπραγματεύεται στο χαμηλότερο τμήμα του εύρους του. Αξίζει τον κόπο να παρέμβουμε σε αυτά τα επίπεδα τιμών.. Ωστόσο, βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα της επιθετικότητας".

Το ερώτημα που θα απασχολήσει τις αγορές, είναι σε πόσες αυξήσεις επιτοκίων μπορεί να δεσμευτεί η Fed το 2022;

"Η Wall Street αγωνίζεται τώρα να ανακαλύψει ποιο θα είναι τελικά το ουδέτερο επιτόκιο. Μερικές αυξήσεις επιτοκίων έχουν ήδη τιμολογηθεί για το 2022, αλλά το ερώτημα που έχουν όλοι είναι, εάν κάποια από τις απορροές του ισολογισμού θα καταλήξουν να αντικαταστήσουν μέρος των μελλοντικών αυξήσεων επιτοκίων», δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής αγοράς του OANDA, Έντουαρντ Μόγια. "Ο χρυσός είχε μια κακή εβδομάδα, αλλά θα μπορούσε να ήταν πολύ χειρότερα αν σκεφτεί κανείς ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε από το 1,53% στο 1,75%.

Ο Moya βλέπει τα 1.770 δολάρια ως καλό επίπεδο στήριξης για τον χρυσό την επόμενη εβδομάδα. Κατά τη στιγμή της γραφής, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού Comex Φεβρουαρίου διαπραγματεύονταν στα 1.792 $, σημειώνοντας αύξηση 0,43% την ημέρα.

Οι μακροπρόθεσμοι οδηγοί εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις υψηλότερες τιμές του χρυσού, σημείωσε ο ειδικός στα πολύτιμα μέταλλα της Gainesville Coins, Everett Millman.

"Ακόμη και αν αυξηθούν τα επιτόκια, ο υψηλός πληθωρισμός εξακολουθεί να σημαίνει ότι τα πραγματικά επιτόκια είναι αρνητικά. Αυτό είναι θετικό για τον χρυσό", δήλωσε ο Millman. "Επίσης, στους δύο τελευταίους κύκλους αύξησης των επιτοκίων, ο χρυσός είχε πολύ καλή απόδοση στην αρχή αυτών των αυξήσεων. Θα μπορούσαμε να δούμε μια επανάληψη αυτού όταν η Fed αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια αργότερα φέτος. Θα ωθήσει τον χρυσό πιο κοντά στα 1.900 $."

Δεδομένα για παρακολούθηση

Την επόμενη εβδομάδα, μία από τις μακροοικονομικές εκδόσεις που πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή θα είναι ο πιο πρόσφατος αριθμός πληθωρισμού στις ΗΠΑ, που έχει προγραμματιστεί να δημοσιευτεί την Τετάρτη. Οι συναινέσεις της αγοράς προβλέπουν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα αυξηθεί στο 7% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο.

"Οι αριθμοί της επόμενης εβδομάδας πρόκειται να δείξουν ότι ο CPI θα ξεπεράσει το 7% από έτος σε έτος - προσεγγίζοντας γρήγορα το υψηλό 40 ετών - με το βασικό επιτόκιο να αυξάνεται πολύ πάνω από το 5% ετησίως. Αυτό μόνο θα εντείνει την πίεση στη Fed να ξεκινήσει...», δήλωσε ο επικεφαλής διεθνής οικονομολόγος της ING Τζέιμς Νάιτλι.

Επίσης, ο PPI των ΗΠΑ και οι αιτήσεις ανεργίας, που έχουν προγραμματιστεί για την Πέμπτη, καθώς και οι λιανικές πωλήσεις της Παρασκευής στις ΗΠΑ, θα είναι βασικές ειδήσεις.

Οι αγορές θα προσέξουν επίσης την ακρόαση υποψηφιότητας του προέδρου της Fed Jerome Powell ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζών, Στέγασης και Αστικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ. Η κατάθεση έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη.

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →