Week ahead - Ανοδικό ξέσπασμα ή πλάγια παγίδα; Όλα τα βλέμματα στραμμένα στην αστάθεια της Fed και των μετοχών.

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Η αγορά χρυσού εξέπληξε με άνοδο άνω των 1.830 δολαρίων η ουγκιά αυτή την εβδομάδα. Και οι αναλυτές λένε ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστική για το εάν ο χρυσός θα ξεσπάσει ή θα κολλήσει ξανά στην γνωστή πλάγια κίνηση της τιμής του.

Σε μια απροσδόκητη κίνηση, το πολύτιμο μέταλλο εκτινάχθηκε στα υψηλά δύο μηνών αυτή την εβδομάδα, με τους επενδυτές να συρρέουν σε ασφαλή καταφύγια καθώς η αστάθεια συγκλόνισε τις αγορές μετοχών ενόψει της συνεδρίασης της Federal Reserve την επόμενη εβδομάδα.

Με τις μετοχές και τον χώρο των κρυπτονομισμάτων να ξεπουλάνε, τα χρήματα πρέπει να πάνε κάπου, δήλωσε ο ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της RJO Futures, Frank Cholly.

"Ο χρυσός σημείωσε ράλι αυτή την εβδομάδα λόγω όλης της αδυναμίας στην αγορά μετοχών. Το Bitcoin έχει επίσης πολύ μεγάλη πτώση", δήλωσε ο Cholly. "Έχουμε έναν πάτο στην τιμή του χρυσού. Το ερώτημα είναι, θα πάμε χαμηλότερα και θα μείνουμε σε πλάγια κίνηση ή θα ανέβουμε προς τα 1.900 δολάρια. Το πολύτιμο μέταλλο χρειάζεται άλλο ένα κλείσιμο πάνω από τα 1.830 δολάρια. Είναι κρίσιμο να διατηρήσουμε αυτό το επίπεδο πριν από μια κίνηση πάνω από τα 1.850 δολάρια."

Η κίνηση του χρυσού εξέπληξε ορισμένους αναλυτές λόγω του πόσο γρήγορη ήταν, δήλωσε ο ειδικός στα πολύτιμα μέταλλα της Gainesville Coins, Everett Millman.

"Η αγορά χρυσού κινείται λοξά εδώ και αρκετούς μήνες. Το να δει κανείς μια έκρηξη προς οποιαδήποτε κατεύθυνση ήταν λίγο περίεργο. Φτάνοντας σε αυτήν την εβδομάδα, το κλίμα στην αγορά χρυσού ήταν πολύ αρνητικό. Πολλές μεγάλες τράπεζες προέβλεπαν την πτώση της τιμής του χρυσού. Αυτό κατέληξε να παίζει υπέρ του χρυσού καθώς το αρνητικό συναίσθημα μας οδήγησε σε μια αναστροφή προς άλλη κατεύθυνση», είπε ο Millman.

Επίσης, η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και η ισχυρή λιανική ζήτηση συνέβαλαν σε υψηλότερα επίπεδα τιμών του χρυσού. "Το υψηλότερο πετρέλαιο καθιστά ακριβότερο την εξαγωγή χρυσού από το έδαφος. Θα μπορούσαμε να δούμε περιορισμούς στην προσφορά χρυσού. Επιπλέον, η πραγματική ζήτηση για χρυσό είναι ακόμα ισχυρή. Το νομισματοκοπείο των ΗΠΑ σημείωσε υψηλά 12 ετών στις πωλήσεις χρυσού, ενώ το Νομισματοκοπείο του Perth σημείωσε υψηλά 10 ετών. Οι μέσοι μικροεπενδυτές εξακολουθούν να αγοράζουν χρυσό με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δέκα ετών», πρόσθεσε ο Millman.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο πώς θα αντιδράσουν οι αγορές στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για τη νομισματική πολιτική, που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη. Ο Cholly εκτιμά ότι θα δει ένα πιο απότομο ξεπούλημα στις μετοχές των ΗΠΑ, καθώς η κεντρική τράπεζα διατηρεί το ίδιο επίπεδο επιθετικότητας.

"Θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε μια πιο ουσιαστική διόρθωση στις μετοχές. Θα έχουμε περισσότερα στοιχεία για την κατεύθυνση της Fed. Και στο χρηματιστήριο αρέσει να εκρήγνυται για να τραβήξει την προσοχή της Fed. Την επόμενη εβδομάδα, η ισχύς του χρυσού θα εξαρτηθεί από την πτώση των μετοχών και την ανακατανομή. Το ασήμι μπορεί ακόμη και να γίνει ο ηγέτης καθώς προχωράμε», επεσήμανε o Cholly.

Εάν ο χρυσός σπάσει πάνω από 1.850 δολάρια, ανοίγει την πόρτα για τα 1.870-80 δολάρια και τελικά για τα 1.900 δολάρια, πρόσθεσε.

Η Fed στο επίκεντρο

Η συνεδρίαση της Fed, την οποία θα ακολουθήσει η συνέντευξη Τύπου του προέδρου της κεντρικής τράπεζας Jerome Powell, είναι το μεγαλύτερο μακροοικονομικό γεγονός την επόμενη εβδομάδα.

Οι αναλυτές αναμένουν να λάβουν περισσότερες επιθετικές ενδείξεις όσον αφορά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο και περισσότερη σαφήνεια γύρω από την πιθανή απορροή του ισολογισμού. Επί του παρόντος, οι αγορές τιμολογούν με τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων το 2022.

«Με το κύμα Omicron να έχει πλέον ξεπεράσει το αποκορύφωμά του σε εθνικό επίπεδο, δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει τη Fed, ιδιαίτερα εάν η επόμενη εβδομάδα φέρει νέα για περαιτέρω επιτάχυνση της αύξησης των μισθών», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics για τη Βόρεια Αμερική, Paul Ashworth. «Μια αντίθετη ψήφος, για την άμεση αύξηση των επιτοκίων, από έναν από τους περιφερειακούς Προέδρους της Fed –ο οποίος θα ψηφίσει ως μέρος της ετήσιας εναλλαγής– θα μπορούσε επίσης να προσθέσει λάδι στο πρόσφατο ξεπούλημα στην αγορά ομολόγων».

Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος η Fed να γίνει ακόμη πιο επιθετική ανακοινώνοντας την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας μείωσης, δήλωσε ο επικεφαλής διεθνής οικονομολόγος της ING, James Knightley.

«Η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας θα είναι το κύριο επίκεντρο και υποψιαζόμαστε έντονα ότι θα μπορούσαμε να δούμε την ανακοίνωση του τερματισμού των αγορών περιουσιακών στοιχείων QE από το τελικό σημείο των μέσων Μαρτίου που σηματοδοτείται επί του παρόντος, σε μια άμεση διακοπή», έγραψε ο Knightley. «Σε ένα περιβάλλον όπου η οικονομία έχει ανακτήσει πλήρως τη χαμένη παραγωγή από την πανδημία, όπου η ανεργία έχει επιστρέψει κάτω από το 4% και όπου ο πληθωρισμός βρίσκεται κοντά στα υψηλά των 40 ετών, φαίνεται τουλάχιστον παράξενο να συνεχίσουν να τονώνουν την οικονομία. "

Άλλες βασικές ανακοινώσεις δεδομένων που πρέπει να παρακολουθείτε θα είναι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών CB της Τρίτης, ο αριθμός ΑΕΠ του 4ου τριμήνου της Πέμπτης, οι αξιώσεις ανεργίας και οι παραγγελίες διαρκών αγαθών, καθώς και ο δείκτης τιμών PCE της Παρασκευής.

"Αναμένουμε να μάθουμε ότι η αύξηση του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο ήταν ελαφρώς απογοητευτική, στο 4,0% σε ετήσια βάση. Όμως οι αγορές μπορεί να επικεντρωθούν περισσότερο στον Δείκτη Κόστους Απασχόλησης (ECI). Η αύξηση των ιδιωτικών μισθών έφτασε στο 4,6% ετησίως το τρίτο τρίμηνο και θα μπορούσε να είχε ανέβει ως υψηλό 5% στο τέταρτο, γεγονός που θα καθιστούσε μια αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο σχεδόν σίγουρη», σημείωσε ο Ashworth.


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →