Week ahead - Θα επωφεληθεί η τιμή του χρυσού από το bear market στις μετοχές;

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Υπάρχει μια νέα μάχη στην αγορά χρυσού καθώς το πολύτιμο μέταλλο συνεχίζει να επωφελείται από το ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ και την πτώση των αποδόσεων των ομολόγων. Ωστόσο, η μετατόπιση του κλίματος κινδύνου, καθώς οι αγορές μετοχών ολοκληρώνουν το σερί απωλειών επτά εβδομάδων με ράλι 6%, παρουσιάζει ένα νέο αντίθετο άνεμο για το πολύτιμο μέταλλο.

Η αγορά χρυσού κατάφερε να παραμείνει σταθερή γύρω από το κρίσιμο ψυχολογικό επίπεδο των 1.850 δολαρίων αυτή την εβδομάδα, καθώς το δολάριο ΗΠΑ έπεσε από τα υψηλά του στις αρχές του μήνα. Ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ έκλεισε την εβδομάδα κάτω από τις 102 μονάδες και υποχωρεί κατά 3% από το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών.

Εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν στο 2,74%, κάτω από περισσότερο από 13% από τα πρόσφατα υψηλά τους πάνω από το 3%.

Ο Nicky Shiels, επικεφαλής στρατηγικής μετάλλων στο MKS PAMP Group, δήλωσε ότι το αδύναμο δολάριο ΗΠΑ και η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον χρυσό να φτάσει σταθερά πάνω από τα 1.850 δολάρια τη συντομευμένη εβδομάδα διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το συναίσθημα κινδύνου μεταξύ των επενδυτών μετοχών θα είναι μπαλαντέρ.

«Το κομμάτι που λείπει είναι ότι οι μετοχές εισέρχονται σε ένα φαύλο βραχυπρόθεσμο ράλι τώρα και υπάρχει περιορισμένος πανικός είτε για ύφεση, κατάρρευση μετοχών ή αυξήσεις της Fed», είπε.

Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές της αγοράς, το κλίμα κινδύνου στην αγορά έχει βελτιωθεί, οι φόβοι για τον πληθωρισμό έχουν υποχωρήσει. Οι επενδυτές ανέπνευσαν λίγο πιο εύκολα την Παρασκευή, αφού το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 4,9% τον περασμένο μήνα, από 5,2% τον Μάρτιο και από το ανώτατο όριο του Φεβρουαρίου στο 5,3%. Ο πληθωρισμός υποχώρησε σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς.

Τα δεδομένα ανέφεραν επίσης υγιεινή κατανάλωση. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι σημειώνουν ότι οι καταναλωτές των ΗΠΑ συνεχίζουν να βυθίζονται στις αποταμιεύσεις τους για τον COVID-19, κάτι που θα μπορούσε να είναι μη βιώσιμο.

Ορισμένοι οικονομολόγοι είπαν ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δίνουν στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κάποιο περιθώριο να αυξήσει τα επιτόκια λιγότερο επιθετικά το φθινόπωρο και στο τέλος του έτους. Την Τετάρτη, η Federal Reserve σηματοδότησε ότι επιδιώκει να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στις επόμενες δύο συνεδριάσεις, σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς.

Ωστόσο, για πολλούς αναλυτές, το τρέχον κλίμα κινδύνου δεν είναι βιώσιμο, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις δεν έχουν τελειώσει, εν τέλει υποστηρίζουν τον χρυσό.

Ο δισεκατομμυριούχος Bill Ackman λέει ότι η Fed πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια τώρα για να νικήσει τον πληθωρισμό και να προστατεύσει την οικονομία
«Οι τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να αυξάνονται και θα αυξήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις», δήλωσε ο Sean Lusk, Συνδιευθυντής Εμπορικής Αντιστάθμισης της Walsh Trading. «Ο πληθωρισμός θα προσθέσει στους αυξανόμενους φόβους για την ύφεση, καθιστώντας τον χρυσό ένα ελκυστικό ασφαλές καταφύγιο».

Ο Phillip Streible, Chief Market Strategist της Blue Line Futures, είπε ότι βλέπει το άλμα στις αγορές μετοχών ως ένα κλασικό ράλι bear market. Πρόσθεσε ότι θεωρεί επίσης τον χρυσό ένα κρίσιμο ασφαλές καταφύγιο.

«Τεχνικά, ο χρυσός που κρατά 1.850 δολάρια η ουγκιά φαίνεται καλός», είπε. "Όχι μόνο ο χρυσός σημείωσε σταθερή αναπήδηση από τα χαμηλά της περασμένης εβδομάδας, αλλά η μέτρηση της μεταβλητότητάς του έχει πέσει. Ο χρυσός τα πάει καλά όταν βλέπει χαμηλή αστάθεια. Οι επενδυτές ελκύονται από αυτή τη σταθερότητα όταν υπάρχει παντού αβεβαιότητα."

Δεν είναι όλοι οι αναλυτές αισιόδοξοι ότι οι τιμές του χρυσού θα μπορέσουν να διατηρήσουν τη γραμμή στα 1.850 δολάρια η ουγκιά.

Ενώ ο πληθωρισμός μπορεί να έχει κορυφωθεί, ο Bark Melek, επικεφαλής στρατηγικής για τα εμπορεύματα στην TD Securities, δήλωσε ότι θα παραμείνει αρκετά σταθερός μέχρι το 2022.

«Είναι πιθανώς πιο ευσεβής πόθος ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί σημαντικά και ότι η Federal Reserve θα σταματήσει να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια», είπε. «Η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και αυτό θα είναι αρνητικό για τον χρυσό».

Ο Μελέκ πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να του αρέσει να πουλάει το ράλι στην αγορά χρυσού.

Ορισμένοι αναλυτές έχουν σημειώσει ότι ένα οροπέδιο του πληθωρισμού εντός του επιθετικού κύκλου σύσφιξης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας θα ωθήσει τις πραγματικές αποδόσεις υψηλότερα, καθιστώντας τον χρυσό λιγότερο ελκυστικό ως περιουσιακό στοιχείο που δεν αποδίδει.

«Σε ό,τι αφορά τον χρυσό, ειδικότερα, η απόδοση των αμερικανικών TIPS βρίσκεται πλέον άνετα σε θετικό έδαφος, γεγονός που θα μειώσει τη ζήτηση για επενδύσεις για χρυσό δεδομένου ότι δεν προσφέρει καμία απόδοση», δήλωσαν οι οικονομολόγοι εμπορευμάτων της Capital Economics.

Τα δεδομένα των ΗΠΑ παρέχουν μικρή κατεύθυνση για τις αγορές

Αν και οι αγορές των ΗΠΑ είναι κλειστές τη Δευτέρα για την Ημέρα Μνήμης, θα είναι μια πολυάσχολη εβδομάδα για τα οικονομικά δεδομένα.

Την Παρασκευή, οι οικονομολόγοι και οι αναλυτές θα ανυπομονούν να δουν την πιο πρόσφατη έκθεση μισθοδοσίας εκτός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων για να δουν πώς λειτουργεί η αγορά εργασίας στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον.

Ενώ σημαντικές εκθέσεις δεδομένων θα δημοσιευτούν την επόμενη εβδομάδα, οι αναλυτές της αγοράς είπαν ότι θα έχουν μικρό αντίκτυπο στις προσδοκίες των επιτοκίων.

Οι οικονομολόγοι είπαν ότι η κεντρική τράπεζα φαίνεται έτοιμη να κινηθεί κατά 50 μονάδες βάσης στις δύο επόμενες συνεδριάσεις νομισματικής πολιτικής, ανεξάρτητα από το τι λένε τα στοιχεία.

Δεδομένα της επόμενης εβδομάδας

  • Τρίτη: Καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ
  • Τετάρτη: Απόφαση νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας του Καναδά. ISM Manufacturing PMI
  • Πέμπτη: ADP Non-Farm Employ Αλλαγή      
  • Παρασκευή: Μισθοδοσία μη αγροτικών προϊόντων στις ΗΠΑ. Τομέας υπηρεσιών ISM PMI

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →