«Το ασήμι είναι ο νέος χρυσός» καθώς οι Αιγύπτιοι προσπαθούν να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι Αιγύπτιες γυναίκες λαμβάνουν παραδοσιακά ένα σετ χρυσών κοσμημάτων, ή «shabka», στον αρραβώνα τους. Όμως, καθώς οι αυξανόμενες τιμές και η αποδυνάμωση του νομίσματος έχουν αυξήσει τη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο, ορισμένοι παίρνουν ασήμι.

Η τάση είναι ένα μέτρο μιας οικονομικής κρίσης κατά την οποία ο πληθωρισμός κυμάνθηκε σε περισσότερο από 30% και η κεντρική τράπεζα επέτρεψε στο νόμισμα να αποδυναμωθεί κατά 50% έναντι του δολαρίου, με την αναμενόμενη μεγαλύτερη υποτίμηση.

«Το ασήμι είναι ο νέος χρυσός», είπε ένας πωλητής σε ένα κατάστημα ασημιού στο Κάιρο, ο οποίος έδωσε μόνο το μικρό του όνομα, Abanob.

Το έτος έως τις 30 Ιανουαρίου, η τιμή ενός γραμμαρίου χρυσού 21 καρατίων αυξήθηκε περισσότερο από 120% στις 3.875 αιγυπτιακές λίρες (126 δολάρια), σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Αιγυπτιακών Εμπορικών Επιμελητηρίων.

Η ζήτηση για νομίσματα και ράβδους χρυσού αυξήθηκε σχεδόν κατά 58% από το 2022 έως το 2023, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού.

Η Eman Mahmoud, μια 51χρονη μητέρα τριών παιδιών, είπε ότι έπρεπε να επιλέξει το ασήμι όταν αγόραζε κοσμήματα για το νέο μωρό ενός φίλου της.

"Ένα μικρό σκουλαρίκι 18 καρατίων που ζυγίζει λιγότερο από ένα γραμμάριο είναι πάνω από 3.000 λίβρες. Δεν μπορώ να το αντέξω οικονομικά πλέον ως δώρο, οπότε αγόρασα ένα ασημένιο κολιέ για περίπου 1.900", είπε.

«Δεν είναι το ίδιο, το ξέρω, αλλά εξακολουθεί να έχει αξία».

Όσοι μπορούν να έχουν αναζητήσει ασφάλεια σε ξένο νόμισμα ή περιουσία.

Ωστόσο, το επιτόκιο αγοράς δολαρίων στη μαύρη αγορά εκτινάχθηκε έως και τις 71 αιγυπτιακές λίρες τον περασμένο μήνα, έναντι επίσημης ισοτιμίας 30,85, πριν πέσει κάτω από τις 60 λίρες τις τελευταίες ημέρες, εν μέσω ελπίδων για περισσότερη χρηματοδότηση από το ΔΝΤ και επενδύσεις στα Εμιράτα.

Και σε μια χώρα όπου περίπου το 60% του πληθυσμού των 105 εκατομμυρίων εκτιμάται ότι είναι κάτω ή κοντά στο όριο της φτώχειας, λίγοι μπορούν να αντέξουν οικονομικά να επενδύσουν σε ακίνητα υψηλής ποιότητας όπου οι πωλήσεις έχουν ανθεί.

Η τιμή ενός γραμμαρίου ασημιού υπερδιπλασιάστηκε σε ένα χρόνο, αλλά με περίπου 47 αιγυπτιακές λίρες, παραμένει πολύ φθηνότερο από τον χρυσό.

Ο Ramy Zahran, ένας 18χρονος μαθητής γυμνασίου που θέλει να εργαστεί στην επιχείρηση ασημιού όπως ο θείος του, αγόρασε αργυρόχρυσο για 31 λίβρες ανά γραμμάριο λίγο περισσότερο από μισό χρόνο πριν.

«Τα χρήματά μου θα μου έφερναν μόνο 10 γραμμάρια χρυσού», είπε.

($1 = 30,8500 αιγυπτιακές λίρες)

 

Disclaimer: Το συγκεκριμένο άρθρο είναι προϊόν αυτόματης μετάφρασης από πρωτότυπη σημερινή δημοσίευση του investing.com

https://www.investing.com/news/economy/silver-is-the-new-gold-as-egyptians-try-to-protect-savings-3296898


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →