Οι τιμές του χρυσού υποχωρούν περαιτέρω από τα υψηλά ρεκόρ. Η Fed περιορίζει την εστίαση

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού κινήθηκαν ελάχιστα στο ασιατικό εμπόριο την Τετάρτη, αφού υποχώρησαν απότομα από τα υψηλά ρεκόρ αυτή την εβδομάδα, με τους επενδυτές να αναζητούν τώρα περισσότερα στοιχεία για το πότε η Federal Reserve θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Ένα πιο ήπιο από το αναμενόμενο ανάγνωση ανοίγματος θέσεων εργασίας JOLTs για τον Οκτώβριο ώθησε κάποιες ελπίδες για μια δροσερή αγορά εργασίας. Ωστόσο, η εστίαση παρέμεινε καθαρά σε μια επερχόμενη ανάγνωση μισθοδοσίας εκτός γεωργικών εκμεταλλεύσεων για τον Νοέμβριο, που αναμένεται αυτή την Παρασκευή.

Το κίτρινο μέταλλο είχε ξεκινήσει την εβδομάδα σε υψηλά ρεκόρ άνω των 2.100 δολαρίων η ουγγιά, ενισχυμένο από τα φαινομενικά λιγότερο επιθετικά σχόλια του προέδρου της Fed Jerome Powell, καθώς και από την αυξημένη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια μετά την έξαρση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Στη συνέχεια, όμως, είχε υποχωρήσει απότομα από τα ρεκόρ, καθώς η αβεβαιότητα για τη Fed βοήθησε το δολάριο να ανακτήσει κάποιο χαμένο έδαφος. Οι τιμές του χρυσού εξακολουθούσαν να διαπραγματεύονται πολύ πάνω από τα επίπεδα των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά.

Ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο 0,1% στα 2.021,61 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού που λήγουν τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν 0,1% στα 2.039,00 δολάρια η ουγγιά έως τις 00:08 ET (05:08 GMT).

Αβέβαιες οι αγορές για τις μειώσεις των επιτοκίων της Fed
Ενώ οι επενδυτές ήταν πεπεισμένοι ότι η Fed δεν θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια, παρέμειναν αβέβαιοι ακριβώς όταν η κεντρική τράπεζα σχεδίαζε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης της Fed Funds δείχνουν ότι οι επενδυτές τιμολογούν με πιθανότητα άνω του 50% η Fed να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από τον Μάρτιο του 2024. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης έδειξαν επίσης πιθανότητα άνω του 90% η Fed να διατηρήσει τα επιτόκια σε αναμονή τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα δεν έδωσε καμία τέτοια ένδειξη και δήλωσε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αποκλείοντας περαιτέρω, έντονες μειώσεις του πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον ετήσιο στόχο του 2% της Fed, ενώ η αγορά εργασίας παραμένει σχετικά ισχυρή.

Η οικονομία των ΗΠΑ παρέμεινε επίσης σε μεγάλο βαθμό ανθεκτική το τρίτο τρίμηνο, εν μέσω σταθερών καταναλωτικών δαπανών.

Η αβεβαιότητα σχετικά με τα σχέδια της Fed για μειώσεις επιτοκίων διατήρησε τα περαιτέρω κέρδη του χρυσού κάπως αμφίβολα, δεδομένου ότι τα υψηλά επιτόκια αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας της επένδυσης στο κίτρινο μέταλλο.

Ωστόσο, σημάδια επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών σε ολόκληρο τον κόσμο - ιδιαίτερα στην Κίνα και την ευρωζώνη - θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ορισμένες ασφαλείς ροές σε χρυσό.

Ο χαλκός ανακάμπτει μετά τους φόβους της Κίνας για δύο ημέρες απωλειών
Μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων, οι τιμές του χαλκού σημείωσαν άνοδο την Τετάρτη, ανακάμπτοντας από τη διήμερη καταστροφή που προκλήθηκε από τις αυξημένες ανησυχίες για τον κορυφαίο εισαγωγέα Κίνα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού που λήγουν τον Μάρτιο αυξήθηκαν 0,6% στα 3,8068 δολάρια η ουγγιά, αφού έχασαν σχεδόν 4% τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις.

Οι ανησυχίες για την Κίνα αυξήθηκαν αυτή την εβδομάδα αφού ο οίκος αξιολόγησης Moody's επισήμανε μια πιθανή υποβάθμιση στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, επικαλούμενος αυξημένους κινδύνους από ύφεση της αγοράς ακινήτων, καθώς και έλλειψη σαφούς πολιτικής υποστήριξης από το Πεκίνο.

Η προειδοποίηση, σε συνδυασμό με ενδείξεις συνεχιζόμενης οικονομικής αδυναμίας στην Κίνα, ενέτεινε τις ανησυχίες για τη μείωση της ζήτησης χαλκού το 2024.

 

Disclamer: Το συγκεκριμένο άρθρο είναι προϊόν αυτόματης μετάφρασης από πρωτότυπη σημερινή δημοσίευση του investing.com

https://www.investing.com/news/commodities-news/gold-prices-pull-back-further-from-record-highs-fed-cuts-in-focus-3250212


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →