Οι τιμές του χρυσού σταθερά πάνω από τα 2.000 δολάρια μετά από ασταθή υψηλά ρεκόρ

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν ελαφρά άνοδο στο ασιατικό εμπόριο την Τρίτη, σταθεροποιώντας μετά την κούρσα σε υψηλά ρεκόρ νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, καθώς οι επίμονες προσδοκίες για μια λιγότερο επιβαρυμένη Federal Reserve και η αυξημένη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια στήριξαν το κίτρινο μέταλλο.

Το κίτρινο μέταλλο σημείωσε ένα ασυνήθιστα μεγάλο άλμα στις αρχές του εμπορίου τη Δευτέρα, με τις τιμές spot να αγγίζουν για λίγο ένα υψηλό επίπεδο ζωής στα 2.148,78 δολάρια η ουγγιά πριν υποχωρήσουν απότομα από την κορυφή.

Ένας συνδυασμός παραγόντων οδήγησε το κύμα, με το πιο σημαντικό να είναι κάπως λιγότερο επιθετικά μηνύματα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, τα οποία αύξησαν τις προσδοκίες για πρόωρη μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.

Η ζήτηση για ασφαλές καταφύγιο για το κίτρινο μέταλλο αυξήθηκε μετά την επίθεση σε αμερικανικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα ενίσχυσε τις ανησυχίες για μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Μια ξεχωριστή, άσχετη επίθεση σε ένα εξέχον ορυχείο χρυσού στο Περού ενίσχυσε επίσης ορισμένους φόβους για διαταραχές του εφοδιασμού στις αγορές χρυσού.

Όμως, ενώ ο χρυσός αποκλείστηκε απότομα από τις κορυφές του ρεκόρ, παρέμεινε πολύ πάνω από το πολυπόθητο επίπεδο των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά, υποδεικνύοντας ότι θα μπορούσαν να συνεχίσουν να υπάρχουν περισσότερα κέρδη. Ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο 0,2% στα 2.032,60 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού που λήγουν τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν 0,4% στα 2.050,35 δολάρια η ουγγιά στις 00:19 ET (05:19 GMT).

Οι αγορές επανεκτιμούν τα στοιχήματα μείωσης επιτοκίων πριν από τα δεδομένα μισθοδοσίας εκτός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων
Η πρόβλεψη για τα βασικά στοιχεία μισθοδοσίας μη γεωργικών στις ΗΠΑ αυτή την Παρασκευή είδε τις αγορές να μειώνουν κάπως την πρόσφατη αισιοδοξία σχετικά με τις πρόωρες μειώσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve.

Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης της Fed έδειξαν ότι οι επενδυτές τώρα τιμολογούν με πιθανότητα 49% ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια μόλις τον Μάρτιο του 2024, σημαντικά χαμηλότερα από την πιθανότητα 60% που παρατηρήθηκε στην αρχή της εβδομάδας.

Αυτή η αβεβαιότητα βοήθησε επίσης το δολάριο να ανακάμψει περαιτέρω από τα πρόσφατα χαμηλά, γεγονός που με τη σειρά του μείωσε τα πρόσφατα κέρδη του χρυσού.

Ωστόσο, το κίτρινο μέταλλο αναμένεται να παραμείνει σε μεγάλο βαθμό σε καλή προσφορά, καθώς οι αγορές παρέμειναν πεπεισμένες ότι η Fed ολοκλήρωσε την αύξηση των επιτοκίων σε αυτόν τον κύκλο. Τα αυξανόμενα επιτόκια αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας της επένδυσης σε χρυσό - ένα εμπόριο που είχε χτυπήσει το κίτρινο μέταλλο νωρίτερα φέτος.

Ο χρυσός σημείωσε επίσης ισχυρά κέρδη μέχρι τον Νοέμβριο.

Σταθερές οι τιμές του χαλκού εν μέσω ανάμεικτων κινεζικών συνθηκών
Μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων, οι τιμές του χαλκού αυξήθηκαν ελαφρά την Τρίτη, αν και οι έμποροι του κόκκινου μετάλλου έλαβαν ανάμεικτα στοιχεία από τον σημαντικό εισαγωγέα χαλκού στην Κίνα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού που έληξαν τον Μάρτιο αυξήθηκαν 0,1% στα 3,8303 δολάρια η λίβρα.

Μια ιδιωτική έρευνα έδειξε ότι η δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών της Κίνας αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Νοέμβριο, μόλις λίγες ημέρες αφότου μια ιδιωτική έρευνα έδειξε απροσδόκητη ανθεκτικότητα στον μεταποιητικό τομέα.

Ωστόσο, η αισιοδοξία για τις αναγνώσεις αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις αυξανόμενες ανησυχίες για μια νέα επιδημία στη χώρα, μετά από μια έξαρση των αναπνευστικών ασθενειών σε μεγάλες πόλεις της Κίνας. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Εθνική Επιτροπή Υγείας - η οποία βρισκόταν στο επίκεντρο των δρακόντειων μέτρων κατά του COVID-COVID - εξέταζε το ενδεχόμενο περιορισμού των κοινωνικών συγκεντρώσεων.

 

Disclamer: Το συγκεκριμένο άρθρο είναι προϊόν αυτόματης μετάφρασης από πρωτότυπη σημερινή δημοσίευση του investing.com

https://www.investing.com/news/commodities-news/gold-prices-steady-above-2000-after-volatile-record-highs-3249284

 


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →