Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν υψηλό ρεκόρ πάνω από τα 2.100 δολάρια σε στοιχήματα για πρόωρες περικοπές της Fed

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού εκτινάχθηκαν σε υψηλό ρεκόρ στην Ασία τη Δευτέρα, επεκτείνοντας μια σειρά από πρόσφατα κέρδη καθώς οι αγορές στοιχηματίζουν ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από τον Μάρτιο του 2024, παρόλο που οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας παρέμειναν επιφυλακτικοί.

Το κίτρινο μέταλλο ανατιμήθηκε απότομα στις πρόσφατες συνεδριάσεις, καθώς η χαλάρωση του πληθωρισμού, τα ήπια δεδομένα για την αγορά εργασίας και ορισμένα λιγότερο αυθόρμητα μηνύματα από τη Fed τροφοδότησαν την εικασία ότι η τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια στις αρχές του 2024.

Η βραχυπρόθεσμη ζήτηση για χρυσό τροφοδοτήθηκε επίσης από μια επίθεση σε αμερικανικό πολεμικό πλοίο και εμπορικά σκάφη στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία ενίσχυσε τις ανησυχίες για μια κλιμάκωση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας την Παρασκευή, επανέλαβε τη θέση του ότι τα επιτόκια στις ΗΠΑ θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, ορισμένες αλλαγές στη σηματοδότηση του - ιδιαίτερα ότι αναγνώρισε την πρόοδο που σημειώθηκε προς τον περιορισμό του πληθωρισμού και τη δυνατότητα για «ήπια προσγείωση» για την οικονομία των ΗΠΑ- ενίσχυσαν τις προσδοκίες ότι η Fed δεν θα αυξήσει πλέον τα επιτόκια τον Δεκέμβριο και πιθανώς θα αρχίσει να τα μειώνει έως τον Μάρτιο του 2024.

Ο χρυσός σποτ εκτινάχθηκε σχεδόν 2% σε υψηλό ρεκόρ των 2.148,78 δολαρίων ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού Φεβρουαρίου σημείωσαν άλμα 2% σε υψηλό ρεκόρ των 2.151,20 δολαρίων ανά ουγγιά. Και τα δύο μέσα διαπραγματεύονταν ελαφρώς από τα υψηλά τους στις 19:16 ET (00:16 GMT).

Το κίτρινο μέταλλο σημείωσε ισχυρά κέρδη την περασμένη εβδομάδα και επίσης ανέβηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Νοέμβριο.

Η Fed είδε μειώσεις των επιτοκίων τον Μάρτιο, αλλά περισσότερες οικονομικές ενδείξεις αυτή την εβδομάδα
Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης της Fed Fund δείχνουν πιθανότητα 97% η Fed να διατηρήσει τα επιτόκια σε αναμονή τον Δεκέμβριο και 60% πιθανότητα η κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης σε ένα εύρος από 5% έως 5,25%, σύμφωνα με το Fedwatch του Ομίλου CME εργαλείο. Αυτό συγκρίνεται με την τιμολόγηση των εμπόρων με πιθανότητα 21% για μείωση Μαρτίου πριν από μία εβδομάδα.

Η προοπτική χαλάρωσης των επιτοκίων προμηνύεται καλά για τον χρυσό, δεδομένου ότι τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας της επένδυσης στο κίτρινο μέταλλο. Αυτή η ιδέα είχε χτυπήσει τις τιμές των χρυσών χρυσών κατά το περασμένο έτος καθώς η Fed άρχισε επιθετικά να αυξάνει τα επιτόκια.

Ωστόσο, οι αγορές εξακολουθούν να έχουν μια σειρά από οικονομικά σήματα για να αντιμετωπίσουν στο ενδιάμεσο. Τα στοιχεία μισθοδοσίας εκτός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων για τον Νοέμβριο - βασικός δείκτης μέτρησης της αγοράς εργασίας - ανακοινώνονται αργότερα αυτή την εβδομάδα, ενώ οι μετρήσεις του πληθωρισμού για το υπόλοιπο του έτους αναμένεται επίσης τις επόμενες εβδομάδες.

Ορισμένες πτυχές της αγοράς εργασίας παραμένουν ισχυρές, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει επίσης άνετα πάνω από τον ετήσιο στόχο της Fed - μια τάση που αν συνεχιστεί, μειώνει την προοπτική πρόωρης μείωσης των επιτοκίων.

Η Fed πρόκειται να συνεδριάσει στα μέσα Δεκεμβρίου.

 

Disclamer: Το συγκεκριμένο άρθρο είναι προϊόν αυτόματης μετάφρασης από πρωτότυπη σημερινή δημοσίευση του investing.com

https://www.investing.com/news/commodities-news/gold-prices-hit-record-high-above-2100-on-bets-of-early-fed-cuts-3248250


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →