Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν την Πέμπτη κάτω από το βασικό ψυχολογικό επίπεδο των 1.900 δολαρίων για πρώτη φορά από τα μέσα Μαρτίου

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν την Πέμπτη κάτω από το βασικό ψυχολογικό επίπεδο των 1.900 δολαρίων για πρώτη φορά από τα μέσα Μαρτίου, λόγω των ισχυρών αναγνώσεων της οικονομίας των ΗΠΑ που ενίσχυσαν τις αποδόσεις του δολαρίου και των ομολόγων.

Ο χρυσός σποτ υποχώρησε 0,6% στα 1.896 $ ανά ουγκιά στις 9:12 π.μ., σημειώνοντας νέο χαμηλό  3-1/2 μηνών. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ υποχώρησαν σχεδόν 1% στα 1.904 δολάρια.

Οι αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα, υποδεικνύοντας τη συνεχιζόμενη ισχύ της αγοράς εργασίας που συνέβαλε επίσης στη στήριξη του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το πρώτο τρίμηνο.

Ο δείκτης του δολαρίου ενισχύθηκε στο 0,4%, καθιστώντας το χρυσό λιγότερο ελκυστικό για τους ξένους αγοραστές, ενώ οι αποδόσεις του δείκτη αναφοράς του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκαν. 

«Ήταν δύο γροθιές που έριξαν τον χρυσό ένα ακόμα πόδι χαμηλότερα… και μετά οι επιθετικές κεντρικές τράπεζες δεν βοήθησαν καθόλου», δήλωσε ο Phillip Streible, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της Blue Line Futures στο Σικάγο.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, δήλωσε ότι οι περισσότεροι από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας αναμένουν ότι θα χρειαστεί να αυξήσουν τα επιτόκια τουλάχιστον δύο φορές ακόμη μέχρι το τέλος του έτους, με τον πληθωρισμό των ΗΠΑ πολύ πάνω από τον στόχο του 2% και μια αγορά εργασίας που εξακολουθεί να είναι πολύ σφιχτή.

Οι τιμές δέχθηκαν πίεση από την ισχύ του δολαρίου, τις εκροές ETF και τις ανθεκτικές αγορές μετοχών, πρόσθεσε ο Streible. 

Ενώ ο χρυσός θεωρείται αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού, η αύξηση των επιτοκίων αμβλύνει την ελκυστικότητα του χρυσού που δεν αποδίδει.

Ο χρυσός έχει υποχωρήσει περισσότερο από 3% μέχρι στιγμής τον Ιούνιο και φαίνεται έτοιμος να κλείσει το τρίμηνο σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2022, καθώς οι επενδυτές απώθησαν τις προσδοκίες για ένα τέλος στον κύκλο αύξησης των επιτοκίων.

Οι επενδυτές περίμεναν τώρα τα στοιχεία για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες (PCE) του Μαΐου, τον ευνοημένο μετρητή πληθωρισμού της Fed, που αναμένεται την Παρασκευή.

Στο υπόλοιπο συγκρότημα των πολύτιμων μετάλλων, το ασήμι υποχώρησε 0,82% στα 22,53 δολάρια ανά ουγκιά, ενώ η πλατίνα υποχώρησε 1,8% στο χαμηλό οκτώ μηνών στα 894 δολάρια. Το παλλάδιο υποχώρησε 2,2% στα 1.222 δολάρια, κυμαινόμενο κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2018.


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →