Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν σε χαμηλό δύο εβδομάδων την Πέμπτη, καθώς οι αποδόσεις του δολαρίου και των αμερικανικών ομολόγων ανέβηκαν

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν σε χαμηλό δύο εβδομάδων την Πέμπτη, καθώς οι αποδόσεις του δολαρίου και των αμερικανικών ομολόγων ανέβηκαν αφού τα επιθετικά σχόλια του προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell διέλυσαν τις ελπίδες για χαλάρωση της νομισματικής σύσφιξης από τον Δεκέμβριο.

Ο χρυσός spot υποχώρησε 0,5% στα 1.626 δολάρια ανά ουγκιά έως τις 09.01π.μ., ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού στις ΗΠΑ υποχώρησαν 1,3% στα 1.628 δολάρια.

«Το κλίμα στην αγορά χρυσού είναι σαφώς αρνητικό. Σε περίπτωση συνεχιζόμενης επιθετικής σύσφιξης, οι πωλήσεις με γνώμονα το συναίσθημα και το δολάριο παραμένουν ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον χρυσό. Οι τιμές θα μπορούσαν να υποχωρήσουν», δήλωσε ο αναλυτής της Julius Baer Carsten Menke.

«Λαμβάνοντας υπόψη πόσο πτωτική είναι η διάθεση στις αγορές χρυσού και ασημιού σήμερα, πιστεύουμε ότι οι τιμές θα πρέπει να παραμείνουν μάλλον περιορισμένες σε αυτό το σενάριο –δηλαδή μεταξύ 1.650 και 1.600 δολαρίων», πρόσθεσε ο Menke.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης την Τετάρτη και έδειξε ότι μπορεί να πλησιάζει σε ένα σημείο καμπής.

Ο χρυσός αυξήθηκε έως και 1,3% μετά τη δημοσίευση της δήλωσης πολιτικής της Fed, αλλά πριν τελειώσει η συνεδρίαση, με τις επιθετικές δηλώσεις του Πάουελ τελικά έκλεισε 0,8% χαμηλότερα.

Τα υψηλότερα επιτόκια των ΗΠΑ αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας της διατήρησης του περιουσιακού στοιχείου χωρίς απόδοση και ενισχύουν το δολάριο.

Το δολάριο ενισχύθηκε κατά 1,2% έναντι των αντιπάλων του, καθιστώντας τον χρυσό πιο ακριβό για άλλους κατόχους νομισμάτων. Οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων αναφοράς αυξήθηκαν επίσης.

Η προσοχή στρέφεται τώρα στα δεδομένα μισθοδοσίας των μη γεωργικών εκμεταλλεύσεων της Παρασκευής, τα οποία θα μπορούσαν να παρέχουν περισσότερες ενδείξεις για την ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας και την πορεία αύξησης των επιτοκίων της Fed.

«Για τους ταύρους του χρυσού που ελπίζουν σε ένδειξη περιστροφής ή ακόμη και παύσης των αυξήσεων των επιτοκίων από τη Fed, αυτό ήταν απογοήτευση καθώς ο Πάουελ παραμένει αποφασιστικά επιθετικός», δήλωσε ο Ross Norman, ανεξάρτητος αναλυτής.

Στα άλλα πολύτιμα μέταλλα, το ασήμι υποχώρησε 0,9% στα 19,10 δολάρια ανά ουγκιά, η πλατίνα υποχώρησε 1,3% στα 918 δολάρια και το παλλάδιο υποχώρησε 0,8% στα 1.841 δολάρια.


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →