Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν περισσότερο από 1% την Πέμπτη, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο μιας εβδομάδας

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν περισσότερο από 1% την Πέμπτη, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο μιας εβδομάδας, καθώς το δολάριο ενισχύθηκε μετά την ένδειξη υψηλότερων επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο χρυσός spot υποχώρησε 1,6% στα 1.777,56 δολάρια ανά ουγκιά, στις 08.25 π.μ. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ υποχώρησαν 1,7% στα 1.787,60 δολάρια.

«Ο τόνος ήταν σίγουρα πολύ πιο επιθετικός από τη Fed όσον αφορά την άνοδο των επιτοκίων από ό,τι περίμεναν ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά και αυτό σίγουρα έχει τρομάξει τον χρυσό», δήλωσε ο ανεξάρτητος αναλυτής Ross Norman.

«Επομένως πάλι, βλέπουμε ελαφρώς υπερβολικές κινήσεις, αλλά το γενικό θέμα είναι ότι το δολάριο έχει ανέβει, τα επιτόκια αυξάνονται και αυτό είναι ένας αντίθετος άνεμος για τον χρυσό».

Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα την Τετάρτη και προέβλεψε τουλάχιστον 75 επιπλέον μονάδες βάσης αύξησης του κόστους δανεισμού έως το τέλος του 2023.

Μετά τη δήλωση, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ είπε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων το επόμενο έτος και ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για μείωση των επιτοκίων.

Ο χρυσός θεωρείται παραδοσιακά αντιστάθμιση του πληθωρισμού, αλλά τα υψηλότερα επιτόκια μειώνουν την ελκυστικότητα του χρυσού αυξάνοντας το κόστος ευκαιρίας της διατήρησης του μετάλλου που δεν αποδίδει.

Κάνοντας τον χρυσό πιο ακριβό για άλλους κατόχους νομισμάτων, το δολάριο αυξήθηκε κατά 0,7% έναντι των αντιπάλων του.

«Σε γενικές γραμμές μέχρι το 2023, εξακολουθώ να πιστεύω στη διαπραγμάτευση του χρυσού υψηλότερα, αλλά βραχυπρόθεσμα προς το τέλος του έτους, δεν θα αποκλείσω οποιαδήποτε ανάληψη κερδών ή υποχώρηση των τιμών», δήλωσε ο στρατηγός της OCBC FX Christopher Wong.

Η εστίαση τώρα μετατοπίζεται στις αποφάσεις αύξησης των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας (ΤτΕ) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αργότερα μέσα στην ημέρα, με αμφότερες να αναμένεται να προχωρούν σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Στα άλλα πολύτιμα μέταλλα, το ασήμι υποχώρησε 3,5% στα 23,07 δολάρια ανά ουγκιά, η πλατίνα έχασε 2,1% στα 1.008 δολάρια και το παλλάδιο υποχώρησε 1,5% στα 1.888 δολάρια.

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →