Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν από το βασικό επίπεδο των 2.000 δολαρίων τη Δευτέρα, εν όψει της συνεδρίασης πολιτικής της Fed.

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν από το βασικό επίπεδο των 2.000 δολαρίων τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές τοποθετήθηκαν προσεκτικά εν όψει της συνεδρίασης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, ενώ η ζήτηση για ασφαλές καταφύγιο λόγω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή έδωσε ένα πάτωμα.

Ο χρυσός σποτ υποχώρησε 0,6% στα 1.994 δολάρια ανά ουγκιά στις 08:58 π.μ.. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 0,3% στα 2.003 δολάρια.

Οι σποτ τιμές του χρυσού έφτασαν τα 2.009,29 δολάρια η ουγκιά την Παρασκευή, ξεπερνώντας το βασικό ψυχολογικό επίπεδο των 2.000 δολαρίων για πρώτη φορά από τα μέσα Μαΐου, καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν ασφαλή καταφύγιο.

Ο χρυσός εκτοξεύτηκε την Παρασκευή «στο χείλος ενός μεγάλου γεωπολιτικού γεγονότος... αλλά νομίζω ότι η αγορά έχει χωνέψει ότι η χερσαία εισβολή στη Γάζα θα συνεχιστεί και εξαιτίας αυτού έχουμε δει λήψη κερδών σήμερα», δήλωσε ο Kunal Shah, επικεφαλής έρευνας στη Nirmal Bang Commodities στη Βομβάη.

Η καθοδική κίνηση της Δευτέρας δεν ήταν αλλαγή της τάσης, αλλά «οποιαδήποτε σημαντική κατάπαυση του πυρός μπορεί να διαβρώσει το ασφάλιστρο (κινδύνου) κατά 30 έως 50 δολάρια. Εκτός αυτού, δεν βλέπουμε κανένα σημαντικό μειονέκτημα στον χρυσό», πρόσθεσε ο Shah.

Παλαιστίνιοι στη Γάζα ανέφεραν σφοδρές επιδρομές από αέρα και πυροβολικό νωρίς τη Δευτέρα, καθώς ισραηλινά στρατεύματα υποστηριζόμενα από τανκς εισέβαλαν στον θύλακα με χερσαία επίθεση.

Οι συμμετέχοντες στην αγορά προσβλέπουν τώρα στην απόφαση πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ που αναμένεται την Τετάρτη. Ενώ η Fed αναμένεται ευρέως να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα, η εστίαση θα είναι στα σχόλια του προέδρου Jerome Powell.

«Το κύμα ισχυρών οικονομικών δεδομένων σημαίνει ότι θα αναγκάσει τη Fed να διατηρήσει έναν επιθετικό τόνο, παρά τις ανησυχίες για τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής του City Index, Matt Simpson.

Οι πληθωριστικές πιέσεις θα επιβραδύνουν την παγκόσμια οικονομία το επόμενο έτος, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, υποδηλώνοντας ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν επίσης υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αν και ο χρυσός θεωρείται ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού, τα υψηλότερα επιτόκια μειώνουν την ελκυστικότητα του αφού δεν αποδίδει τόκους.

Στα άλλα πολύτιμα μέταλλα, το ασήμι ήταν σταθερό στα 23,14 δολάρια, η πλατίνα σημείωσε άνοδο 1,3% στα 915 δολάρια και το παλλάδιο σημείωσε άνοδο 1,1% στα 1.134 δολάρια.

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →