Εβδομαδιαία ανασκόπηση: Συνεχίζει ανοδικά ο χρυσός εν μέσω εντάσεων στη Μέση Ανατολή, η ΕΚΤ διακόπτει τις αυξήσεις των επιτοκίων

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού αυξάνονται για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα εν μέσω αναταραχής στη Μέση Ανατολή, η ΕΚΤ τερματίζει ένα άνευ προηγουμένου σερί 10 διαδοχικών αυξήσεων επιτοκίων, ο Μπάιντεν αλλάζει τον τόνο στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς. Κι άλλα...


💡 Απόσπασμα της εβδομάδας
«Η Fed λογικά δεν μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια τώρα με τη τόσο εύθραυστη γεωπολιτική κατάσταση . Η FOMC συνεδριάζει ξανά την 1η Νοεμβρίου και η αγορά έχει τιμολογήσει μια παύση με πιθανότητα 90% (διατήρηση επιτοκίων στο 5,25%-5,5%) Συνολικά, ο πόλεμος Ισραήλ-Γάζας περιπλέκει πολύ τον αγώνα της Fed και των άλλων ΚΤ ενάντια στον πληθωρισμό, για να μην αναφέρουμε ότι οι πόλεμοι είναι εγγενώς πληθωριστικοί)» - Nicky Shiels, Head of Metals Strategy στο MKS PAMP


Επενδυτικά νέα

Σε μεγάλη άνοδο. Οι τιμές του χρυσού κάνοντας ένα άλμα 1,2% στο κλείσιμο της Παρασκευής ξεπέρασαν τα 2000 δολάρια  Ο χρυσός σποτ βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαΐου στα 2.009,19 δολάρια ανά ουγκιά και σημείωσε άνοδο 1,4% για την εβδομάδα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ διαμορφώθηκαν στα 2001 δολάρια.

📉 Οι μετοχές διολισθαίνουν. Σε μια ταραχώδη ημέρα διαπραγμάτευσης, ο S&P 500 και ο Nasdaq παρουσίασαν πτώση την Τετάρτη, με τις εταιρείες mega-cap να αισθάνονται την πίεση. Οι επενδυτές παρακολουθούσαν στενά τόσο τις τριμηνιαίες εκθέσεις κερδών όσο και έναν μικτό όγκο οικονομικών δεδομένων. 


🇪🇺 Η ΕΚΤ τερματίζει μετά από 10 συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επέλεξε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, σπάζοντας ένα σερί 10 διαδοχικών αυξήσεων επιτοκίων. Αν και αναγνώρισε τις αυξανόμενες εικασίες για μειώσεις επιτοκίων, η ΕΚΤ επέμεινε ότι τέτοιες συζητήσεις είναι πρόωρες. Αυτή η απόφαση έρχεται καθώς η ΕΚΤ αντιμετωπίζει επιβράδυνση της οικονομίας, χαλάρωση του πληθωρισμού και αυξανόμενες ανησυχίες για την ύφεση. (Reuters)


📈 Ράλι Bitcoin. Το Bitcoin σημείωσε άνοδο 16% αυτή την εβδομάδα, ξεπερνώντας τα 35.000 δολάρια για πρώτη φορά από το 2022. Αυτή η άνοδος έρχεται εν μέσω παγκόσμιων αναταραχών στα χρηματιστήρια, αυξημένων αποδόσεων του Δημοσίου και αυξανόμενων γεωπολιτικών ανησυχιών. Επίσης, οι επενδυτές αναμένουν ότι η έγκριση ενός Bitcoin ETF θα μπορούσε να αλλάξει το τοπίο των κρυπτονομισμάτων, με τις ελπίδες για αυτή την εξέλιξη να έχουν τεθεί μεταξύ του τέλους του 2023 και του πρώτου εξαμήνου του 2024.


💡Μάθετε περισσότερα: Bullion VS Bitcoin Ποια είναι καλύτερη επένδυση;


🧑‍⚖️ Δίκη FTX. Ο Sam Bankman-Fried, ο ιδρυτής της FTX, κατέθεσε στη δίκη του για απάτη, υποστηρίζοντας ότι οι δικηγόροι στο πλέον χρεοκοπημένο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων του έπαιξαν ρόλο σε κρίσιμες αποφάσεις. Στόχος του ήταν να αποστασιοποιηθεί από αδικήματα καθώς αντιμετώπιζε κατηγορίες για κλοπή δισεκατομμυρίων από πελάτες. Ενώ βρισκόταν στο βήμα του μάρτυρα, ο Bankman-Fried προσπάθησε να εντοπίσει συγκεκριμένες ενέργειες που είχαν εγκριθεί από δικηγόρο, αλλά υποστήριξε ότι ενήργησε καλή τη πίστη ενώ έτρεχε το FTX. Εάν καταδικαστεί, μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης μεγάλης διάρκειας. (CNBC)


🇨🇳 Η στροφή της Κίνας στην εγχώρια τεχνολογία. Καθώς οι περιορισμοί στις εξαγωγές των ΗΠΑ σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας συνεχίζουν να γίνονται αυστηρότεροι, η Κίνα αυξάνει σημαντικά τις προσπάθειές της να αντικαταστήσει τη δυτική τεχνολογία με εναλλακτικές λύσεις εγχώριας παραγωγής, με ιδιαίτερη προσοχή στη χρηματοδότηση και τις τηλεπικοινωνίες. Οι ανησυχίες για τη γεωπολιτική και τις κυβερνοεπιθέσεις οδηγούν αυτή τη στροφή, παρόλο που η Κίνα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει περιορισμούς λόγω της έλλειψης προηγμένων δυνατοτήτων κατασκευής τσιπ. (Reuters)


📸 Η εικόνα της εβδομάδας


Γνώμη
😟 Η πτώση των κερδών των τεχνολογικών κολοσσών προκαλεί προβλήματα για την S&P. Οι κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας στον S&P 500, γνωστές ως «Magnificent Seven», αντιμετωπίζουν κάμψη στα κέρδη τους, που οδηγεί σε πτώση των τιμών των μετοχών τους. Αυτή η πτώση στους τεχνολογικούς γίγαντες παρασύρει προς τα κάτω τον ευρύτερο δείκτη της αγοράς, με περίπου 386 δισεκατομμύρια δολάρια σε αγοραία αξία να εξαφανίζονται. Η αισιοδοξία γύρω από αυτές τις εταιρείες, που τροφοδοτείται από την τεχνητή νοημοσύνη, μειώνεται λόγω των υψηλότερων επιτοκίων. Αυτή η εξέλιξη θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ευρύτερη αγορά, καθώς αυτές οι κορυφαίες εταιρείες θεωρούνται ασφαλές καταφύγιο. (Bloomberg Opinion)🥊 Κάνεις λάθος! Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, επέκρινε τις κεντρικές τράπεζες ότι έκαναν «100% λάθος» στις οικονομικές προβλέψεις. Οι επενδυτές έχουν επικεντρωθεί στο αν η Fed θα μπορούσε να προχωρήσει σε μια άλλη αύξηση των επιτοκίων σε ένα τρίμηνο πριν από το τέλος του 2023. (CNBC)


Τι άλλο συμβαίνει

🇺🇸 Ο Μπάιντεν αλλάζει στάση για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει μεταβεί από την ακλόνητη υποστήριξη προς το Ισραήλ στην έμφαση στην ανάγκη προστασίας των Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα. Αυτή η μετατόπιση έρχεται ως απάντηση στον ταχέως αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων των Παλαιστινίων, την αυξανόμενη διεθνή πίεση και την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης. Ενώ ο Μπάιντεν εξακολουθεί να πιστεύει στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, η κυβέρνησή του υποστηρίζει τώρα μια ανθρωπιστική παύση στις επιθέσεις του Ισραήλ για να επικεντρωθεί στη βοήθεια προς τους Παλαιστινίους. (Reuters)


💡Μάθετε περισσότερα: Ισραήλ-Ο πόλεμος της Χαμάς και η τιμή του χρυσού: τα πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία


🇺🇳 Επείγουσα έκκληση της UNRWA. Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών που παρέχει βοήθεια σε Παλαιστίνιους αμάχους στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας εξέδωσε τρομερή προειδοποίηση ότι μπορεί να αναγκαστεί να σταματήσει τις επιχειρήσεις χωρίς άμεση παράδοση καυσίμων. Η κατάσταση στη Γάζα έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο, με απελπιστική ανάγκη για βασικές προμήθειες όπως στέγη, καθαρό νερό, τρόφιμα και ιατρικές υπηρεσίες. (Reuters)

🛦 Αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη χτυπούν τη Συρία. Σε μια κίνηση για αντίποινα κατά των επιθέσεων στις δυνάμεις των ΗΠΑ από πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν και εν μέσω ανησυχιών για πιθανή επέκταση της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς στη Μέση Ανατολή, δύο μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ πραγματοποίησαν πλήγματα σε εγκαταστάσεις όπλων και πυρομαχικών στη Συρία. Αυτές οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιήθηκαν από το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν και τις υποστηριζόμενες ομάδες πολιτοφυλακής του. Το Πεντάγωνο εξέδωσε προειδοποίηση ότι θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις από πληρεξούσιους του Ιράν. (Reuters)


◼️ Ξαφνικός θάνατος του πρώην Νο. 2 ηγέτη της Κίνας. Ο πρώην πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ, πέθανε σε ηλικία 68 ετών από ανακοπή καρδιάς, ενώ βρισκόταν στη Σαγκάη. Γνωστός για την προσέγγισή του με οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ο Λι υπηρέτησε δύο θητείες ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από το 2008 έως το 2013. (AP)


Και τελικά...

🌑 Η ηλικία της Σελήνης αναθεωρήθηκε. Ένας βράχος που συλλέχτηκε από τους αστροναύτες του Apollo 17 το 1972 οδήγησε τους επιστήμονες να αναθεωρήσουν την ηλικία του φεγγαριού, υποδεικνύοντας ότι σχηματίστηκε πριν από περισσότερα από 4,46 δισεκατομμύρια χρόνια, καθιστώντας το περίπου 40 εκατομμύρια χρόνια παλαιότερο από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Αυτή η αποκάλυψη βασίζεται στην ανάλυση των κρυστάλλων ζιργκόν, ρίχνοντας νέο φως στον σχηματισμό του ουράνιου γείτονά μας και στον κρίσιμο ρόλο του στη διαμόρφωση της ιστορίας της Γης. (Reuters)

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →