Οι τιμές του χρυσού θα κλείσουν το καλύτερο τρίμηνο από τον Ιούνιο του 2020 την Παρασκευή

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού θα κλείσουν το καλύτερο τρίμηνο από τον Ιούνιο του 2020 την Παρασκευή, λόγω των προσδοκιών των επενδυτών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα επιβραδύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων μετά από έναν γρήγορο κύκλο σύσφιξης που μετρίασε το ράλι του ασφαλούς καταφυγίου φέτος.

Την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του 2022, ο χρυσός spot σημείωσε άνοδο 0,3% στα 1.820,00 δολάρια ανά ουγκιά έως τις 08.27 π.μ., ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού στις ΗΠΑ παρέμειναν σταθερά στα 1.826,00 δολάρια.

Ο χρυσός αναμένεται να παραμείνει δεσμευμένος λόγω της χαμηλής συμμετοχής στην αγορά και οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω μόλις σπάσει πάνω από την αντίσταση στα 1.840 δολάρια, δήλωσε η Vandana Bharti, βοηθός αντιπρόεδρος, έρευνας εμπορευμάτων της SMC Global Securities.

Ο χρυσός υποχωρεί μόνο κατά περίπου 0,5% το 2022, έχοντας ανακάμψει από το χαμηλό χτύπημα δύο και πλέον ετών τον Σεπτέμβριο.

«Για το μεγαλύτερο μέρος του έτους, ο χρυσός ήταν υπό πίεση από μια γερακινή Fed. Αλλά μέχρι το τέλος του έτους, είδε κάποια ανάκαμψη και βοήθησε στις προσδοκίες ότι η Fed θα μπορούσε να επιβραδύνει», δήλωσε ο Ilya Spivak, επικεφαλής του παγκόσμιου macro στο Tastytlive.

Οι κινήσεις της τιμής του χρυσού θα συνεχίσουν να υπαγορεύονται από την απάντηση της Fed στον πληθωρισμό που φουσκώνει το 2023, λένε οι αναλυτές.

Αφού οι τιμές έφτασαν σχεδόν σε ρεκόρ πάνω από τα 2.000 δολάρια η ουγκιά τον Μάρτιο, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε ασφαλείς ροές, η ζήτηση για το μη τοκοφόρο περιουσιακό στοιχείο μειώθηκε λόγω των υψηλότερων επιτοκίων.

Ο Bharti είπε επίσης ότι οι επενδύσεις σε ETF χρυσού θα μπορούσαν να βελτιωθούν το 2023, προσθέτοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν επιθετικά χρυσό ασφαλούς καταφυγίου, «μια ένδειξη ότι δεν έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στην παγκόσμια οικονομία».

Εν τω μεταξύ, το ασήμι σημείωσε άνοδο 0,2% στα 23,92 δολάρια ανά ουγκιά και η πλατίνα σημείωσε άνοδο 0,7% στα 1.062 δολάρια, ενώ το παλλάδιο υποχώρησε 1,5% στα 1.787 δολάρια.

Το ασήμι και η πλατίνα είναι και τα δύο σε πολύ καλό δρόμο για ετήσια άνοδο, ενώ το παλλάδιο οδηγείται σε ετήσια πτώση άνω του 5%.

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →