Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν άνοδο την Τρίτη, βοηθούμενες από την υποχώρηση του δολαρίου

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν άνοδο την Τρίτη καθώς η υποχώρηση του δολαρίου εν μέσω προσδοκιών για λιγότερο επιθετική αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έκανε τον χρυσό πιο ελκυστικό στοίχημα.

Ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο 0,3% στα 1.937 δολάρια ανά ουγκιά στις 07.49 π.μ. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο 0,5% στα 1.938,10 δολάρια.

Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε 0,1%, καθιστώντας το χρυσό σε τιμή δολαρίου φθηνότερο για πολλούς αγοραστές άλλων νομισμάτων.

Ο χρυσός έχει κερδίσει περίπου 120 δολάρια από τις αρχές του 2023, υποστηριζόμενος από τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια μόνο κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε μία από τις δύο πρώτες συνεδριάσεις της φέτος, μετά την επιβράδυνση του ρυθμού της στις 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο του 2022.

«Τα σήματα πολιτικής από την επερχόμενη συνεδρίαση της FOMC μπορεί είτε να επικυρώσουν τα πρόσφατα κέρδη του χρυσού είτε να απογοητεύσουν σε μεγάλο βαθμό τους ταύρους του χρυσού», δήλωσε ο Han Tan, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην Exinity.

Ορισμένοι αναλυτές σημείωσαν επίσης ότι μια πιθανή ύφεση θα μπορούσε να αναγκάσει την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να χαλαρώσει τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

Ωστόσο, «αν η Fed σηματοδοτήσει την επιμονή της με περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από ό,τι προβλέπουν οι αγορές αυτή τη στιγμή, αυτό μπορεί να χαλαρώσει ορισμένες από τις προόδους του πολύτιμου μετάλλου από το έτος μέχρι την ημερομηνία και να το επαναφέρει πιο κοντά στο ψυχολογικό όριο των 1.900 δολαρίων». 

Οι εκτιμήσεις για την αύξηση του ΑΕΠ για το τέταρτο τρίμηνο των ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη θα μπορούσαν να δώσουν τον τόνο για την περίοδο 31 Ιανουαρίου - 1 Φεβρουαρίου που θα λάβει μέρος η συνάντηση πολιτικής της Fed.

Αν και ο χρυσός θεωρείται αντιστάθμιση έναντι των οικονομικών αβεβαιοτήτων, τα υψηλότερα επιτόκια τείνουν να μειώνουν την ελκυστικότητα του χρυσού με μηδενική απόδοση.

Από τεχνική άποψη, ο χρυσός βρίσκεται σε ανοδική φάση με τις τιμές να ξεπερνούν την πρώην ζώνη αντίστασης των 1.920 δολαρίων, δήλωσε ο Carlo Alberto De Casa, αναλυτής αγοράς στην Kinesis.

«Επιπλέον, το δολάριο ΗΠΑ συνεχίζει να χάνει έδαφος και αυτό είναι ένας θετικός καταλύτης για τον χρυσό».

Στα άλλα πολύτιμα μέταλλα, το ασήμι σημειώνει άνοδο 0,9% στα 23,67 δολάρια ανά ουγκιά. Οι συμμετοχές στο χρηματιστήριο iShares Silver Trust της Νέας Υόρκης αυξήθηκαν κατά 4% τη Δευτέρα. Η πλατίνα σημείωσε άνοδο 0,6% στα 1.053 δολάρια ενώ το παλλάδιο ενισχύθηκε 0,8% στα 1.718 δολάρια.

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →