Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν άνοδο τη Δευτέρα, καθώς το πιο ήπιο δολάριο αντιστάθμισε την πίεση στον μη αποδοτικό χρυσό

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν άνοδο τη Δευτέρα, καθώς το πιο ήπιο δολάριο αντιστάθμισε την πίεση στον μη αποδοτικό χρυσό από τις προσδοκίες για υψηλότερα επιτόκια στις Ηνωμένες Πολιτείες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το αναμενόμενο νωρίτερα.

Ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο 0,2% στα 1.795,97 δολάρια ανά ουγκιά στις 08.17 π.μ. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν 0,3% στα 1.806,10 δολάρια.

Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε 0,2%, καθιστώντας τον χρυσό λιγότερο ακριβό για τους ξένους αγοραστές.

Ωστόσο, «για να δούμε μια πιο διαρκή ανάκαμψη της αξίας του κίτρινου μετάλλου, πρέπει να πλησιάσουμε στο σημείο όπου τελειώνουν οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed», δήλωσε ο αναλυτής της UBS Giovanni Staunovo.

«Εφόσον η Fed συνεχίζει να υποδεικνύει ότι σκοπεύει να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, αυτό θα διατηρήσει τις τιμές του χρυσού σε χαμηλότερα επίπεδα».

Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κεντρική τράπεζα θα πραγματοποιήσει περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων το επόμενο έτος, ακόμη και όταν η οικονομία διολισθαίνει προς μια πιθανή ύφεση - ωθώντας τον χρυσό σε μια δεύτερη συνεχόμενη εβδομαδιαία απώλεια.

Οι επερχόμενοι αριθμοί για τις βασικές προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες (PCE) των ΗΠΑ την Παρασκευή θα μπορούσαν να αποτελέσουν καταλύτη για μια ισχυρή άνοδο, δήλωσε ο Michael Hewson, επικεφαλής αναλυτής αγοράς της CMC Markets UK.

«Με πολλούς να υποστηρίζουν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει κορυφωθεί, ένας χαμηλός αριθμός θα μπορούσε να είναι ακριβώς αυτός ο καταλύτης. Ένας πιο ανθεκτικός αριθμός από την άλλη πλευρά θα μπορούσε να στείλει τις τιμές πίσω στα πρόσφατα χαμηλά λίγο πάνω από τα 1.760 $.

Αν και ο χρυσός θεωρείται ως αντιστάθμιση του πληθωρισμού, τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας της διατήρησης χρυσού.

Εν τω μεταξύ, στην Κίνα, στην κορυφαία καταναλωτή χρυσού, ο COVID-19 σαρώνει τους όγκους συναλλαγών στο Πεκίνο και εξαπλώνεται γρήγορα στον οικονομικό κόμβο της Σαγκάης.

«Η αύξηση των κρουσμάτων COVID στην Κίνα θα μπορούσε να επιβαρύνει τη φυσική ζήτηση», πρόσθεσε ο Staunovo της UBS. 

Στα άλλα πολύτιμα μέταλλα, το ασήμι σημείωσε άνοδο 0,3% στα 23,29 δολάρια ανά ουγκιά ενώ η πλατίνα σημείωσε άνοδο 1,4% στα 1.005 δολάρια. Το παλλάδιο ενισχύθηκε 1,2% στα 1.734 δολάρια.


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →