Ο χρυσός σημείωσε άνοδο την Τρίτη καθώς το δολάριο υποχώρησε, υπό έλεγχο όμως τα κέρδη του χρυσού

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Ο χρυσός σημείωσε άνοδο την Τρίτη καθώς το δολάριο υποχώρησε, αν και οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κράτησαν υπό έλεγχο τα κέρδη του χρυσού.

Ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο 0,3% στα 1.791,91 δολάρια ανά ουγκιά, στις 07:31 π.μ. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο 0,1% στα 1.800,20 δολάρια.

Ο δείκτης του δολαρίου σημείωσε πτώση 0,3% καθώς το γιεν ανέβηκε μετά την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BOJ) ότι θα αναθεωρήσει την πολιτική ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων. Ένα ασθενέστερο δολάριο κάνει τον χρυσό πιο ελκυστικό για τους ξένους αγοραστές.

Η ανακοίνωση της BOJ εξέπληξε τις αγορές κατά τη διάρκεια του ασιατικού εμπορίου, και ως αποτέλεσμα ο χρυσός έχει απορροφήσει ασφαλείς ροές μετά την αποδυνάμωση του δολαρίου, δήλωσε ο Matt Simpson, ανώτερος αναλυτής αγοράς στο City Index.

Ωστόσο, «οι προοπτικές ενός υψηλότερου τερματικού επιτοκίου της Fed θα μπορούσαν να αποτρέψουν τον χρυσό να απολαύσει ένα ράλι το επόμενο έτος».

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων το επόμενο έτος για να περιορίσει τον πληθωρισμό. Άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν επίσης επισημάνει μια παρόμοια επιθετική στάση.

Αν και ο χρυσός θεωρείται αντιστάθμιση του πληθωρισμού, τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας διατήρησης του περιουσιακού στοιχείου που δεν αποδίδει.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος είπε ότι η τράπεζα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Οι επενδυτές έκαναν επίσης απολογισμό των ειδήσεων ότι στην Κίνα, τον κορυφαίο καταναλωτή χρυσού, ο COVID-19 σαρώνει στο Πεκίνο και εξαπλώνεται γρήγορα στον οικονομικό κόμβο της Σαγκάης. Η χώρα ανέφερε πέντε νέους θανάτους από COVID για τις 19 Δεκεμβρίου.

«Εάν η Κίνα επαναφέρει τους περιορισμούς και αν αυτό συμβεί κατά την περίοδο των διακοπών, είναι ο τέλειος καταλύτης για μεγάλες κινήσεις (σε χρυσό) προς τα κάτω», πρόσθεσε ο Simpson.

Το ασήμι σημείωσε άνοδο 0,4% στα 23,04 δολάρια, η πλατίνα κέρδισε 0,4% στα 983 δολάρια και το παλλάδιο ενισχύθηκε 1% στα 1.685 δολάρια.

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →