Εβδομαδιαία ανασκόπηση: Fed, BoE, ΕΚΤ αυξάνουν τα επιτόκια, ο πληθωρισμός ηρεμεί

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια, με περισσότερες αυξήσεις να ακολουθούν, ο πληθωρισμός των ΗΠΑ μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Νοέμβριο, η Ρωσία απέρριψε μια «χριστουγεννιάτικη κατάπαυση του πυρός» μετά από σχεδόν 10 μήνες πολέμου στην Ουκρανία. Κι άλλα...


💡 Απόσπασμα της εβδομάδας
"Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ελήφθησαν μέχρι στιγμής για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο δείχνουν μια ευπρόσδεκτη μείωση του μηνιαίου ρυθμού των αυξήσεων των τιμών. Θα χρειαστούν όμως σημαντικά περισσότερα στοιχεία για να έχουμε εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερή καθοδική πορεία." Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ


Επενδυτικά νέα

 Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι υψηλός, αλλά μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Νοέμβριο. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 7,1% ετησίως τον Νοέμβριο, από 7,7% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την έκθεση του Bureau of Labor Statistics. Οι αριθμοί του ΔΤΚ Νοεμβρίου σημείωσαν την πέμπτη συνεχόμενη μηνιαία πτώση και ήταν καλύτεροι από τις προσδοκίες των οικονομολόγων για 7,3%. (CNBC)

Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά μισή μονάδα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών. Μαζί με την αύξηση ήρθε μια ανακοίνωση ότι η τράπεζα αναμένει να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα μέχρι το επόμενο έτος, χωρίς μειώσεις μέχρι το 2024. (CNBC)

💵 Ισχυρότερο δολάριο. Το δολάριο ΗΠΑ σημείωσε άνοδο την Πέμπτη μετά την ανακοίνωση της Fed ότι θα προχωρήσει σε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων το επόμενο έτος και ενόψει των συνεδριάσεων της Τράπεζας της Αγγλίας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. (Reuters)

Πτώση της τιμής του χρυσού. Η τιμή του χρυσού υποχώρησε περισσότερο από 1% την Πέμπτη, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας εβδομάδας, καθώς το δολάριο ενισχύθηκε μετά την ανακοίνωση της Fed για υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

📉 Πτώση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης Dow. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών υποχώρησαν απότομα την Πέμπτη μετά την τελευταία ενημέρωση πολιτικής της Fed, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση. (CNBC)

 Στα χνάρια της Fed. Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια την Πέμπτη στο 3,5%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών, ενώ αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις. (FT)

 Σε συμφωνία με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια στο 2%, το υψηλότερο επίπεδό της από την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008 και προειδοποίησε για περισσότερες αυξήσεις στο μέλλον. (FT)


Εικόνα της εβδομάδας

inflation 2022


Γνώμη

germany flag  Η γερμανική «ενεργειακή μπαζούκα» μισού τρισεκατομμυρίου δολαρίων μπορεί να μην είναι αρκετή για να κρατήσει τα φώτα αναμμένα. "Το πόσο σοβαρή θα είναι αυτή η κρίση και πόσο θα διαρκέσει εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα εξελιχθεί η ενεργειακή κρίση. Η εθνική οικονομία στο σύνολό της αντιμετωπίζει τεράστια απώλεια πλούτου". (Reuters)


Τι άλλο συμβαίνει

🛑 Όχι «Χριστουγεννιάτικη κατάπαυση του πυρός». Η Μόσχα απέρριψε την πρόταση του Ζελένσκι να αρχίσει να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία μέχρι τα Χριστούγεννα ως ένα βήμα για τον τερματισμό της μεγαλύτερης σύγκρουσης στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Κρεμλίνο είπε ότι η Ουκρανία πρέπει να αποδεχθεί την απώλεια εδάφους από τη Ρωσία πριν μπορέσει να σημειωθεί οποιαδήποτε πρόοδος. (CNBC)

🦠 Θυμάστε τον Covid; Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι επί του παρόντος οι κυρίαρχες υποπαραλλαγές της όμικρον είναι «ελάχιστα ευαίσθητες στην εξουδετέρωση» από τα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων των νέων ενισχυτών όμικρον, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια νέα έξαρση λοιμώξεων. (CNBC)


Και τελικά...

Απόκρυψη του PIN: Η Ινδία κυκλοφόρησε το πρώτο της χρυσό ΑΤΜ, εκδίδοντας χρυσά νομίσματα με το πάτημα ενός κουμπιού σε μια χώρα που παραδοσιακά θεωρεί τον χρυσό ως μια ασφαλή επένδυση. (Reuters)

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →