Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν άνοδο τη Δευτέρα, διατηρώντας τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας, καθώς το δολάριο υποχώρησε περαιτέρω από τα υψηλά της 20ετίας

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν άνοδο τη Δευτέρα, διατηρώντας τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας, καθώς το δολάριο υποχώρησε περαιτέρω από τα υψηλά της 20ετίας εν όψει των βασικών στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα.

Οι τιμές του χρυσού spot αυξήθηκαν 0,1% στα 1.719 δολάρια η ουγκιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού ανήλθαν στα 1.730 δολάρια ανά ουγκιά στις 07:15 μ.μ. Και τα δύο μέσα σημείωσαν ελαφρά άνοδο την περασμένη εβδομάδα, σπάζοντας ένα σερί απωλειών τριών εβδομάδων καθώς το δολάριο υποχώρησε.

Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε 0,2% τη Δευτέρα, με έμφαση στα βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό του ΔΤΚ των ΗΠΑ για τον Αύγουστο, που αναμένεται αύριο. Ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αναμένεται να έχει υποχωρήσει περαιτέρω από τα υψηλά που σημειώθηκαν φέτος, μια τάση που μπορεί να ενθαρρύνει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να μειώσει τελικά τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων.

Μια σειρά απότομων αυξήσεων επιτοκίων από την Federal Reserve μείωσε σοβαρά τις τιμές του χρυσού φέτος, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν καλύτερες αποδόσεις από τα αμερικανικά ομόλογα και το δολάριο. Αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα, με τη Fed σε γενικές γραμμές να αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης - το ανώτερο όριο των προσδοκιών - στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα. Ενώ ο πληθωρισμός του ΔΤΚ των ΗΠΑ υποχώρησε ελαφρώς τον περασμένο μήνα, παρέμεινε σταθερός κοντά στα υψηλά των 40 ετών λόγω του αυξημένου κόστους τροφίμων και καυσίμων.

Αλλά με το κόστος των καυσίμων να μειώνεται τώρα από τα υψηλά ρεκόρ που σημειώθηκαν νωρίτερα φέτος, ο πληθωρισμός μπορεί να δει περισσότερα σημάδια ψύξης.

Άλλα πολύτιμα μέταλλα επίσης αυξήθηκαν λόγω της αδυναμίας του δολαρίου. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πλατίνας σημείωσαν άνοδο 0,2%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργύρου αυξήθηκαν σχεδόν 0,7%, με αμφότερα να έχουν σημειώσει κέρδη την περασμένη εβδομάδα.

Μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων, οι τιμές του χαλκού υποχώρησαν ελαφρά τη Δευτέρα μετά από ισχυρά κέρδη την περασμένη εβδομάδα. 

Η εστίαση είναι τώρα σε μια πιθανή έλλειψη προσφοράς του κόκκινου μετάλλου, που προέρχεται από μια απεργία στο ορυχείο Escondida στη Χιλή.

Το Escondida είναι το μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού στον κόσμο. Την περασμένη εβδομάδα, οι συνδικαλισμένοι εργαζόμενοι ψήφισαν για την έναρξη μερικών στάσεων παραγωγής από αυτήν την εβδομάδα, με σχέδια για πλήρη διακοπή αργότερα μέσα στον μήνα.

Η απεργία προέρχεται από διαφωνίες μεταξύ του συνδικάτου και του ιδιοκτήτη του ορυχείου, της BHP Group (ASX:BHP) σχετικά με τις συνθήκες ασφαλείας.


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →