Week ahead - Ο ασθενής πληθωρισμός θα είναι το κλειδί για ένα βιώσιμο ράλι του χρυσού πάνω από τα 1.750 δολάρια

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Κάποια αισιοδοξία επιστρέφει στην αγορά χρυσού καθώς οι τιμές ολοκληρώνουν την εβδομάδα σε ουδέτερο έδαφος, αναπηδώντας από τη στήριξη στα 1.700 δολάρια η ουγκιά.

Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν τους επενδυτές ότι τα οικονομικά στοιχεία την επόμενη εβδομάδα πρέπει να είναι σημαντικά πιο αδύναμα από το αναμενόμενο, ώστε αυτή η αισιοδοξία ανθίσει σε μια νέα ανοδική έκρηξη.

Η κύρια εστίαση για τους επενδυτές χρυσού την επόμενη εβδομάδα θα είναι δύο σημεία δεδομένων για τον πληθωρισμό: ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή των ΗΠΑ την Τρίτη και οι προκαταρκτικές προσδοκίες για τον πληθωρισμό από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Επίσης, την επόμενη εβδομάδα είναι οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, οι οποίες θα είναι ένα σημαντικό όργανο για να καθοριστεί η αντοχή των καταναλωτών καθώς η Federal Reserve αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια.

«Τα σημαντικά ασθενέστερα οικονομικά στοιχεία την επόμενη εβδομάδα θα συνεχίσουν να πιέζουν το δολάριο ΗΠΑ, κάτι το οποίο είναι θετικό για τον χρυσό», δήλωσε ο Sean Lusk, συνδιευθυντής εμπορικής αντιστάθμισης κινδύνου στην Walsh Trading.

Ο Ed Moya, ανώτερος αναλυτής αγοράς των ΗΠΑ στην OANDA, είπε ότι ο ασθενής πληθωρισμός θα μπορούσε να δώσει ώθηση στον χρυσό την επόμενη εβδομάδα, καθώς θα μπορούσε να βοηθήσει τους επενδυτές και τις αγορές να αρχίσουν να καθορίζουν πόσο ψηλά θα ανεβάσει τα επιτόκια η Federal Reserve.

«Εάν πέσει ο πληθωρισμός, τότε υπάρχει πιθανότητα να μην δούμε τα επιτόκια να υπερβαίνουν πολύ το 4,00%,» είπε. «Αν συμβεί αυτό, τότε ίσως το δολάριο ΗΠΑ έχει κορυφωθεί, παρέχοντας κάποια ανακούφιση για τον χρυσό».

Ωστόσο, ο Moya είπε επίσης ότι μια μικρή απώλεια στα δεδομένα μπορεί να μην είναι αρκετή για να μετατοπίσει τις αρκετά σταθερές προσδοκίες για την επόμενη απόφαση νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve αργότερα αυτόν τον μήνα. Οι αγορές βλέπουν πιθανότητα 90% η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης.

Οι αναλυτές είπαν ότι εάν αυτές οι προσδοκίες δεν μειωθούν, η νέα αισιοδοξία του χρυσού θα μπορούσε να εξαφανιστεί αρκετά γρήγορα.

«Εάν η Fed αυξήσει τα επιτόκια μόνο κατά 50 μονάδες βάσης, αυτό θα μπορούσε να δώσει στον χρυσό κάποια δυναμική», δήλωσε ο Christopher Vecchio, ανώτερος αναλυτής αγοράς στο DailyFX.com.

Ο Lusk είπε ότι ο χρυσός έχει τη δυνατότητα να φτάσει στα 1.760 δολάρια η ουγκιά την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «οι αγορές ταύρου πρέπει να τροφοδοτηθούν». «Τα ράλι χρυσού πωλούνται και αυτό δεν θα αλλάξει μέχρι να κατανοήσουμε καλύτερα πού πηγαίνουν τα επιτόκια», είπε.

Προσδοκίες για τον πληθωρισμό

Σύμφωνα με συναινετικές εκτιμήσεις, οι οικονομολόγοι βλέπουν τον τίτλο του ΔΤΚ να υποχωρεί κατά 0,1% τον Αύγουστο, καθώς οι τιμές της βενζίνης και της ενέργειας μειώθηκαν τον περασμένο μήνα. Ταυτόχρονα, ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,2%.

«Εάν έχουμε δίκιο και ο βασικός ΔΤΚ αυξηθεί κατά 0,2% m/m, τότε η καθυστερημένη μετάβαση σε αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης θα είναι ακόμα δυνατή», δήλωσε ο Paul Ashworth, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην Capital Economics, σε σημείωμα την Παρασκευή. .

Ωστόσο, δεν είναι όλοι πεπεισμένοι ότι τα απογοητευτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό θα κινήσουν τη βελόνα στις αυξήσεις των επιτοκίων.

Ο Daniel Ghali, ανώτερος αναλυτής εμπορευμάτων στην TD Securities, δήλωσε ότι την περασμένη εβδομάδα στο Ετήσιο Συνέδριο Νομισματικής Πολιτικής του Ινστιτούτου Cato, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell τόνισε τη διπλή εντολή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για τη σταθερότητα των τιμών και τη μέγιστη απασχόληση.

«Η στενότητα στην αγορά εργασίας πιθανότατα θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», είπε. «Η αύξηση των μισθών είναι σε επίπεδο που δεν έχουμε δει από το 1980 και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και αυτό είναι που φοβάται η Fed».

Ο Γκάλι είπε ότι αν και οι τιμές του χρυσού θα μπορούσαν να ανέβουν την επόμενη εβδομάδα, αναμένει ότι η τρέχουσα πτωτική του τάση θα παραμείνει στη θέση του.  «Ένα αδύναμο αποτέλεσμα στα δεδομένα ΔΤΚ θα μπορούσε να δημιουργήσει μια σύντομη συμπίεση, αλλά δεν το θεωρούμε βιώσιμο», είπε.

Πρόσθεσε ότι ενώ το πολύτιμο μέταλλο μπορεί να έχει τιμολογηθεί στην επιθετική αύξηση των επιτοκίων της Fed, δεν έχει τιμολογηθεί κατά τη διάρκεια των υψηλότερων επιτοκίων. "Ενώ οι τιμές του χρυσού μπορεί τώρα να έχουν συλλάβει με ακρίβεια το αναμενόμενο επίπεδο των επιτοκίων, δεν αντανακλούν τις επιπτώσεις μιας συνεχούς περιόδου περιοριστικής πολιτικής με σταθερή πτωτική τάση», είπε.

Τα στοιχεία της επόμενης εβδομάδας
  • Τρίτη: ΔΤΚ ΗΠΑ
  • Τετάρτη: PPI ΗΠΑ
  • Πέμπτη: Λιανικές πωλήσεις, Έρευνα Empire State, Έρευνα Federal Reserve της Φιλαδέλφειας, αιτήσεις ανεργίας
  • Παρασκευή: University of Michigan Consumer Sentiment

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →