Οι τιμές του χρυσού πέφτουν κάτω από τα 2.000 δολάρια καθώς τα στοιχήματα για πρόωρη μείωση των επιτοκίων της Fed υποχωρούν

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν κάτω από τα βασικά επίπεδα στο ασιατικό εμπόριο τη Δευτέρα, καθώς τα ισχυρά στοιχεία της αγοράς εργασίας έδωσαν τους επενδυτές να ξανασκεφτούν τα στοιχήματα ότι η Federal Reserve θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια νωρίτερα το 2024.

Οι τιμές spot υποχώρησαν κάτω από το επίπεδο των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά, σημειώνοντας μια απότομη αντιστροφή από τα υψηλά ρεκόρ που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Ένα ανθεκτικό δολάριο και σημάδια δύναμης στην οικονομία των ΗΠΑ ήταν τα βασικά βάρη στο κίτρινο μέταλλο, καθώς το κλίμα κινδύνου βελτιώθηκε.

Ο χρυσός spot υποχώρησε 0,4% στα 1.996,24 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού που έληξαν τον Φεβρουάριο υποχώρησαν 0,1% στα 2.012,75 δολάρια η ουγγιά στις 23:19 ET (04:19 GMT). Και τα δύο μέσα διαπραγματεύονταν περίπου 150 δολάρια κάτω από τα υψηλά ρεκόρ που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Η συνεδρίαση της Fed πλησιάζει, οι μειώσεις επιτοκίων του Μαρτίου αμφισβητούνται
Οι έμποροι ήταν επίσης επιφυλακτικοί για τον χρυσό πριν από μια συνεδρίαση της Fed αργότερα αυτή την εβδομάδα, όπου η κεντρική τράπεζα αναμένεται ευρέως να διατηρήσει τα επιτόκια σε αναμονή.

Ωστόσο, οι προοπτικές της Fed για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής το 2024 θα παρακολουθούνται στενά, ειδικά καθώς πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ λειτουργεί ισχυρά.

Η ανάγνωση της μισθοδοσίας εκτός γεωργικών εκμεταλλεύσεων της Παρασκευής είδε τις αγορές να μειώνουν απότομα τις προσδοκίες για μείωση επιτοκίων μόλις τον Μάρτιο του 2024 - μια κίνηση που πυροδότησε μεγάλες απώλειες σε χρυσό.

Η όρεξη για κινδύνους βελτιώθηκε επίσης μετά την ανάγνωση, δεδομένου ότι σηματοδότησε αρκετή δύναμη στην οικονομία των ΗΠΑ για την πιθανότητα μιας «ήπιας προσγείωσης». Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν, ενώ τα χρηματιστήρια σημείωσαν άνοδο.

Πέρα από τη Fed, οι αποφάσεις για τα επιτόκια από την Τράπεζα της Αγγλίας, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας αναμένεται αυτή την εβδομάδα, με τις τρεις τράπεζες να είναι πιθανό να σηματοδοτήσουν υψηλότερα για μεγαλύτερο επιτόκιο.

Τα υψηλότερα επιτόκια μειώνουν τις τιμές του χρυσού αυξάνοντας το κόστος ευκαιρίας της επένδυσης στο κίτρινο μέταλλο, το οποίο δεν προσφέρει αποδόσεις.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ για τον Νοέμβριο αναμένονται επίσης αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Ο χαλκός υποχωρεί καθώς ο αποπληθωρισμός στην Κίνα τροφοδοτεί τους φόβους της ζήτησης
Μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων, οι τιμές του χαλκού υποχώρησαν τη Δευτέρα παρακολουθώντας αδύναμα οικονομικά μηνύματα από τον σημαντικό εισαγωγέα Κίνα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού που έληξαν τον Μάρτιο υποχώρησαν 0,6% στα 3,8087 δολάρια η λίβρα.

Τα στοιχεία του Σαββατοκύριακου έδειξαν ότι ο πληθωρισμός του κινεζικού δείκτη τιμών καταναλωτή συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Νοέμβριο, ενώ η συρρίκνωση του πληθωρισμού του δείκτη τιμών παραγωγού βαθύνθηκε για δέκατο τέταρτο συνεχόμενο μήνα.

Οι μετρήσεις έδειξαν ότι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας χαλκού στον κόσμο ήταν πιθανό να δει διαρκή οικονομική αδυναμία τους επόμενους μήνες, καθώς οι δαπάνες απέτυχαν να αυξηθούν παρά τα συνεχιζόμενα μέτρα ρευστότητας από το Πεκίνο.

Οι ασθενείς μετρήσεις του πληθωρισμού επισκίασαν σε μεγάλο βαθμό τα πρόσφατα στοιχεία που έδειξαν ότι οι κινεζικές εισαγωγές χαλκού παρέμειναν εύρωστες τον Νοέμβριο.

 

Disclamer: Το συγκεκριμένο άρθρο είναι προϊόν αυτόματης μετάφρασης από πρωτότυπη σημερινή δημοσίευση του investing.com

https://www.investing.com/news/commodities-news/gold-prices-dip-below-2000-as-early-fed-rate-cut-bets-recede-3253355


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση



← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →