Οι τιμές του χρυσού εξασθενούν καθώς οι φόβοι για τα επιτόκια αυξάνονται λόγω των στοιχείων της Fed και του ΔΤΚ

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού κινήθηκαν σε σταθερό εύρος τιμών στο ασιατικό εμπόριο τη Δευτέρα, σημειώνοντας έντονες απώλειες από την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι φόβοι για υψηλά επιτόκια στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν πριν από τη συνεδρίαση της Federal Reserve και τα βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό που αναμένεται αυτή την εβδομάδα.

Το κίτρινο μέταλλο υποχώρησε από σχεδόν υψηλά ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, αφού τα στοιχεία μισθοδοσίας εκτός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων την Παρασκευή ήταν πολύ υψηλότερα από το αναμενόμενο, γεγονός που έκανε τους επενδυτές να επανεξετάσουν τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο 0,1% στα 2.295,7 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού που έληγαν τον Αύγουστο υποχώρησαν 0,6% στα 2.312,30 δολάρια η ουγγιά στις 00:44 ET (04:44 GMT).

Οι έμποροι χρυσού σε αιχμές με τη συνεδρίαση της Fed, τα δεδομένα ΔΤΚ στη χρήση
Οι αγορές επικεντρώθηκαν ακριβώς σε μια επερχόμενη συνεδρίαση της Fed, με απόφαση για τα επιτόκια να αναμένεται την Τετάρτη.

Η κεντρική τράπεζα αναμένεται ευρέως να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά. Ωστόσο, οποιεσδήποτε ενδείξεις για τη μελλοντική πολιτική θα παρακολουθούνται στενά, ειδικά μετά από πρόσφατες ενδείξεις ανθεκτικότητας στον πληθωρισμό των ΗΠΑ και στην αγορά εργασίας.

Μια σειρά από στελέχη της Fed είχαν προειδοποιήσει ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ενόψει του σταθερού πληθωρισμού και της ισχύς της αγοράς εργασίας. Τα ισχυρά στοιχεία μισθοδοσίας εκτός γεωργικών εκμεταλλεύσεων την Παρασκευή ενίσχυσαν αυτήν την ιδέα.

Πριν από την απόφαση της Fed της Τετάρτης, τα βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό του δείκτη τιμών καταναλωτή είναι επίσης διαθέσιμα αυτήν την εβδομάδα και αναμένεται να δείξουν ότι ο πληθωρισμός παρέμεινε πολύ πάνω από τον ετήσιο στόχο 2% της Fed τον Μάιο.

Οι τιμές του χρυσού και άλλων μετάλλων επηρεάστηκαν από την απότομη πτώση της θέσης για μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο την Παρασκευή. Αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Το κίτρινο μέταλλο επλήγη επίσης από αναφορές ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας - βασικός αγοραστής χρυσού - είχε μειώσει απότομα τις αγοραστικές της δραστηριότητες τον Μάιο.

Άλλα πολύτιμα μέταλλα σημείωσαν άνοδο τη Δευτέρα, ανακάμπτοντας από την πτώση της περασμένης εβδομάδας. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πλατίνας σημείωσαν άνοδο 0,7% στα 977,05 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργύρου σημείωσαν άνοδο 0,9% στα 29,690 δολάρια η ουγγιά.

Η ανάκαμψη του δολαρίου, λόγω της μειωμένης προοπτικής μείωσης των επιτοκίων, επηρέασε τις ευρύτερες τιμές των μετάλλων.

Ο χαλκός παρουσιάζει μεγάλες απώλειες εν μέσω φόβων για τα ποσοστά, αβεβαιότητα στην Κίνα
Μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων, οι τιμές του χαλκού σημείωσαν απότομες απώλειες από την περασμένη εβδομάδα, που πλήττονται από ένα μείγμα φόβων της Fed και καθώς η αισιοδοξία για τον κορυφαίο εισαγωγέα Κίνα υποχώρησε.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού αναφοράς στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου σημείωσαν άνοδο 0,2% στα 9.779,50 δολάρια ο τόνος, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού ενός μήνα αυξήθηκαν 0,6% στα 4,4735 δολάρια η λίβρα.

Και τα δύο συμβόλαια σημείωσαν απότομη πτώση από τα υψηλά ρεκόρ που σημειώθηκαν τον Μάιο, καθώς η αισιοδοξία για την ισχυρή ζήτηση αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τους φόβους ότι τα υψηλά επιτόκια θα ανακόψουν την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα, μειώνοντας τη ζήτηση χαλκού.

Μικτά οικονομικά μηνύματα από την Κίνα ενίσχυσαν τις ανησυχίες για τη ζήτηση. Ενώ τα στοιχεία για τις εισαγωγές έδειξαν ότι η ζήτηση χαλκού στη χώρα παρέμεινε υψηλή, άλλες αναγνώσεις παρουσίασαν μια μικτή εικόνα της οικονομίας.

 

Disclaimer: Το συγκεκριμένο άρθρο είναι προϊόν αυτόματης μετάφρασης από πρωτότυπη σημερινή δημοσίευση του investing.com

https://www.investing.com/news/commodities-news/gold-prices-weak-as-rate-fears-mount-ahead-of-fed-cpi-data-3476837


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →