Οι τιμές του χρυσού υποχωρούν λόγω λιγότερων μειώσεων επιτοκίων φέτος

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν στο ασιατικό εμπόριο την Πέμπτη, παραμένοντας κοντά στα πρόσφατα χαμηλά καθώς η Federal Reserve μείωσε τις προοπτικές της για μειώσεις επιτοκίων φέτος, παρουσιάζοντας περισσότερους αντίθετους ανέμους για το κίτρινο μέταλλο.

Οι απώλειες σε χρυσό σημειώθηκαν ακόμη και όταν το δολάριο υποχώρησε στις συναλλαγές στη διάρκεια της νύχτας σε μια πιο ήπια μέτρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή. Ωστόσο, το δολάριο παρέμεινε σταθερό την Πέμπτη, καθώς οι αγορές αφομοίωσαν μια πιο επιθετική προοπτική από τη Fed.

Ο χρυσός spot υποχώρησε 0,7% στα 2.309,69 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού που έληξαν τον Αύγουστο υποχώρησαν 1,2% στα 2.325,60 δολάρια η ουγγιά στις 00:45 ET (04:45 GMT).

Χρυσός, πολύτιμα μέταλλα χτυπήθηκαν από τις προοπτικές της Fed
Οι ευρύτερες τιμές μετάλλων αποδυναμώθηκαν την Πέμπτη, αφού ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα περίμενε να μειώσει τα επιτόκια μόνο μία φορά φέτος, κάτω από τις προηγούμενες προσδοκίες για τρεις περικοπές.

Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής φάνηκαν ακόμη και να ζητούν μη μειώσεις επιτοκίων ενόψει του κολλητικού πληθωρισμού. Η Fed αύξησε επίσης τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό για το έτος.

Η προοπτική υψηλών για μακροχρόνια επιτόκια προμηνύεται άσχημα για τον χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα, δεδομένου ότι αυξάνει το κόστος ευκαιρίας της επένδυσης σε περιουσιακά στοιχεία που δεν αποδίδουν. Αυτή η ιδέα κράτησε τα υψηλά ρεκόρ των τιμών του χρυσού σύντομα κατά το παρελθόν έτος.

Ο χρυσός επλήγη επίσης από ενδείξεις ότι ορισμένες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, ιδιαίτερα η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, είχαν σταματήσει να αγοράζουν το κίτρινο μέταλλο τον Μάιο.

Ωστόσο, οι αναλυτές της Citi ανέφεραν σε πρόσφατο σημείωμα ότι ο χρυσός θα μπορούσε να φτάσει τα 3.000 δολάρια η ουγγιά τους επόμενους 12 μήνες.

Πτωτικά σημείωσαν και τα άλλα πολύτιμα μέταλλα την Πέμπτη. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πλατίνας υποχώρησαν 1,3% στα 951,55 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργύρου υποχώρησαν 3,3% στα 29,262 δολάρια η ουγγιά.

Ο χαλκός αποδυναμώνεται λόγω των θλιβερών οικονομικών προοπτικών
Απώλειες παρουσίασαν και τα βιομηχανικά μέταλλα την Πέμπτη. Οι τιμές του χαλκού υποχώρησαν καθώς η προοπτική υψηλών επιτοκίων για μεγαλύτερη διάρκεια παρουσίασε αδύναμες προοπτικές για την οικονομική δραστηριότητα.

Οι αυξανόμενες ανησυχίες για περισσότερα μέτρα τόνωσης στον κορυφαίο εισαγωγέα Κίνα επηρέασαν επίσης το κλίμα προς τον χαλκό, καθώς οι πρόσφατες οικονομικές αναγνώσεις παρουσίασαν μικτή ανάκαμψη στην οικονομία της Κίνας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης τριμήνου αναφοράς χαλκού στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου υποχώρησαν 1,1% στα 9.837,50 δολάρια ο τόνος, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ενός μήνα μειώθηκαν 0,5% στα 4,5095 δολάρια η λίβρα.

 

Disclaimer: Το συγκεκριμένο άρθρο είναι προϊόν αυτόματης μετάφρασης από πρωτότυπη σημερινή δημοσίευση του investing.com

https://www.investing.com/news/commodities-news/gold-prices-dip-in-face-of-fewer-rate-cuts-this-year-3482415


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →