Οι τιμές του χρυσού έπεσαν σε χαμηλό άνω της μίας εβδομάδας την Τρίτη, καθώς οι αποδόσεις του δολαρίου και του δημοσίου κινήθηκαν υψηλότερα

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού έπεσαν σε χαμηλό άνω της μίας εβδομάδας την Τρίτη, καθώς οι αποδόσεις του δολαρίου και του δημοσίου κινήθηκαν υψηλότερα, με τους επενδυτές να περιμένουν την αναφορά βασικού πληθωρισμού καταναλωτή για περισσότερες ενδείξεις σχετικά με το εάν η Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια ξανά φέτος.

Ο χρυσός σποτ υποχώρησε 0,2% στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 15 Σεπτεμβρίου στα 1.911 δολάρια ανά ουγκιά στις 08:15 π.μ., ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού στις ΗΠΑ υποχώρησαν 0,3% στα 1.930 δολάρια.

«Ο χρυσός αυτή τη στιγμή σίγουρα θα αρχίσει να αντιμετωπίζει λίγο πιο βραχυπρόθεσμη καθοδική πίεση λόγω της αυξανόμενης απόδοσης του αμερικανικού δημοσίου συν την ισχύ του δολαρίου», δήλωσε ο Kelvin Wong, ανώτερος αναλυτής αγοράς της Asia Pacific, στον OANDA.

Το δολάριο κλιμακώθηκε σε υψηλό 10 μηνών, ενώ οι αποδόσεις του δείκτη αναφοράς του 10ετούς ομολόγου ανέβηκαν σε νέα κορύφωση 16 ετών, αυξάνοντας το κόστος ευκαιρίας της διατήρησης χρυσού, ο οποίος τιμολογείται σε δολάρια.

Οι προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι η πλειονότητα των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της Fed βλέπει μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων τους επόμενους τρεις μήνες, αλλά οι επενδυτές συνέχισαν να τιμολογούν μόνο με περίπου 40% πιθανότητα περαιτέρω σύσφιξης το 2023.

Ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολης, Νιλ Κασκάρι, δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα επιτόκια δανεισμού πιθανότατα έπρεπε να αυξηθούν περαιτέρω και να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα για κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε ο πληθωρισμός να μειωθεί ξανά στο 2%.

Μια παύση της αύξησης των επιτοκίων της Fed θα πρέπει να προσφέρει κάποια υποστήριξη στον χρυσό, έγραψαν οι αναλυτές της ANZ σε σημείωμα.

Οι επενδυτές θα επικεντρωθούν στον δείκτη τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), τον προτιμώμενο δείκτη πληθωρισμού της Fed, που αναμένεται να κυκλοφορήσει την Παρασκευή.

Τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα δεδομένα PCE «θα μπορούσαν επίσης να είναι ένας από τους καταλύτες που θα ασκήσουν καθοδική πίεση στον χρυσό για να δοκιμάσει πραγματικά αυτό το βασικό επίπεδο μεσοπρόθεσμης υποστήριξης των 1.900 δολαρίων», είπε ο Wong.

Το SPDR Gold Trust, το μεγαλύτερο διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο χρυσού στον κόσμο, δήλωσε ότι οι διαθέσεις του έπεσαν τη Δευτέρα στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Ιανουάριο του 2020.

Στα άλλα πολύτιμα μέταλλα, το ασήμι υποχώρησε 0,9% στα 22,91 δολάρια ανά ουγκιά, η πλατίνα υποχώρησε 0,9% στο χαμηλό 12 ημερών στα 903 δολάρια και το παλλάδιο υποχώρησε 1,1% στο χαμηλό 14 ημερών στα 1.216 δολάρια.

Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →