Οι τιμές του χρυσού ενισχύθηκαν την Παρασκευή, υποβοηθούμενες από την υποχώρηση του δολαρίου και των αποδόσεων του Δημοσίου

Δημοσιεύτηκε από www.xrisos.gr στις

Οι τιμές του χρυσού ενισχύθηκαν την Παρασκευή, υποβοηθούμενες από την υποχώρηση του δολαρίου και των αποδόσεων του Δημοσίου, αν και οι προοπτικές για μεγαλύτερες αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ διατήρησαν τον χρυσό σε τροχιά εβδομαδιαίας πτώσης.

Ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο 0,3% στα 1.670 δολάρια ανά ουγκιά έως τις 07:45 π.μ. Οι τιμές μειώθηκαν περισσότερο από 1% μέχρι στιγμής μέσα στην εβδομάδα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού παρέμειναν σταθερά στα 1.677 δολάρια.

Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε 0,2%, καθιστώντας το χρυσό φθηνότερο για τους ξένους αγοραστές, ενώ οι αποδόσεις του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ήταν στο υψηλότερο επίπεδο 14 ετών που αγγίχθηκε την Πέμπτη.

«Ο χρυσός έχει κολλήσει, αλλά υπάρχει ένα φως στο τέλος του τούνελ εδώ με την έννοια ότι η Fed μπορεί να σταματήσει την επιθετική πολιτική της», δήλωσε ο Stephen Innes, διευθύνων συνεργάτης της SPI Asset Management.

«Μεσοπρόθεσμα, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα ο χρυσός να πάει ψηλότερα παρά χαμηλότερα. Θα δούμε αρνητικά αποτελέσματα στις οικονομίες παγκοσμίως, τα οποία θα μπορούσαν τελικά να ανατρέψουν τη ζυγαριά υπέρ των μειώσεων των επιτοκίων».

Τα στοιχεία της Πέμπτης έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Σεπτέμβριο, χτίζοντας την υπόθεση για μια τέταρτη συνεχή αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Fed στις 1-2 Νοεμβρίου.

Αν και παραδοσιακά θεωρείται ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού και της οικονομικής αναταραχής, οι αυξήσεις των επιτοκίων για τον έλεγχο της ανόδου των τιμών έχουν μειώσει την ελκυστικότητα του χρυσού αφού δεν αποφέρει κανένα τόκο.

Οι αναλυτές της ANZ προβλέπουν ότι οι τιμές του χρυσού θα υποχωρήσουν στα 1.600 δολάρια η ουγκιά μέχρι το τέλος του έτους εν μέσω επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και του ισχυρότερου δολαρίου.

Το ασήμι σημείωσε άνοδο 0,8% στα 19,01 δολάρια ανά ουγκιά, αλλά διαμορφώθηκε για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από τον Αύγουστο.

Η πλατίνα κέρδισε 1% στα 905 δολάρια και το παλλάδιο σημείωσε άνοδο 0,8% στα 2.125 δολάρια. Και τα δύο μέταλλα οδηγούνται στην πρώτη εβδομαδιαία πτώση τους μετά από δύο κερδοφόρες εβδομάδες.


Κοινοποιήστε αυτήν τη δημοσίευση← Παλαιότερη δημοσίευση Νεότερη δημοσίευση →